Odbio je Hrvatsku pa debitirao uz Ibrahimovića i nestao. Evo gdje je danas

Foto: EPA

BRANIMIR HRGOTA (30) svoje je nogometno ime izgradio kao 20-godišnjak 2013. godine, kada je zabio hat-trick u dresu Borussije Mönchengladbach protiv Mainza u Bundesligi. U klub je sezonu ranije stigao kao anonimus iz Švedske J-Södre za 400 tisuća eura i vrlo brzo postao vruća tema u Njemačkoj.

Ovaj krilni napadač rođen je u Zenici, a odrastao je u Švedskoj pa je vrlo brzo zapeo za oko predstavnicima ta dva saveza. Nakon što je 2014. godine zabio pet golova Sarajevu u Europi, interes za njega pokazala je i Hrvatska, za koju je također imao pravo nastupa.

Što se klupske karijere tiče, nakon Gladbacha je 2016. prešao u Eintracht, u kojem se zadržao do 2019. godine, kad je prešao u Greuther Furth za koji i danas nastupa u 2. Bundesligi. I to kao kapetan s 25 nastupa u aktualnoj sezoni u kojoj je postigao osam golova. Priča o izboru reprezentacije nije prošla tako sretno.

Mogao je birati

Prvo se bila pojavila informacija da je odabrao nastupati za Hrvatsku, a onda je mjesec dana kasnije debitirao za Švedsku. Niko Kovač kao izbornik A reprezentacije i Ivo Šušak kao izbornik U-21 reprezentacije radili su sve da Hrgota odabere Hrvatsku, Kovač je čak posjetio njega i obitelj u Njemačkoj, ali to nije pomoglo.

Njegov agent Dražen Gilja za švedske medije tada je demantirao da je Hrgota odabrao Hrvatsku: "Branimir je igrač Borussije (M) i švedske U-21 reprezentacije. Ranije je bilo poziva iz BiH i Hrvatske, ali ništa nije odlučio. Ne znam zašto sada hrvatski mediji kompiliraju njegove stare izjave i od toga rade priču, kada on sada o tome ništa nije govorio, niti trenutno postoje takvi kontakti."

Sam Hrgota je poručio: "Niko Kovač me nije zvao niti sam s njim išta dogovarao, ali sam zato u kontaktu s izbornikom mlade švedske reprezentacije Hakanom Ericksonom, a uvjeren sam da je zainteresiran i Erik Hamren, izbornik A selekcije."

Debitirao je uz Ibrahimovića pa nestao

Hrgota je odlučio nastaviti sa Švedskom, s kojom je i prošao omladinske kategorije reprezentacije. Debitirao je u prijateljskoj utakmici protiv Estonije 2014. godine i odigrao drugo poluvrijeme zamijenivši Emila Forsberga u 46. minuti.

Zaigrao je u napadu uz kapetana Zlatana Ibrahimovića, strijelca oba pogotka u pobjedi 2:0. Do kraja godine je upisao još dva nastupa za Švedsku, ulazeći s klupe protiv Lihtenštajna i Francuske. To su mu do danas jedina tri nastupa za Švedsku.

Pročitajte više