OLIMPIJSKE IGRE

Odgoda početka nove NBA sezone užasna je vijest za Hrvatsku. Evo zašto

Foto: FIBA

ČELNIK NBA lige Adam Silver u razgovoru za CNN izjavio je kako ne očekuje da će nova sezona početi prije siječnja, iako je prvotno početak bio planiran za 1. prosinca.

Pandemija koronavirusa u ožujku je prekinula tekuću sezonu koja je nastavljena krajem srpnja u Disney Worldu pokraj Orlanda nakon četiri i pol mjeseca stanke. Trebala bi završiti najkasnije sredinom listopada, ovisno o trajanju konferencijskih finala i velikog finala.

Kvalifikacije počinju 29. lipnja, a tada će taman završavati regularni dio NBA sezone

Novo pomicanje početka sezone potpuno će upropastiti reprezentativna natjecanja u 2021. godini jer je sad jasno da doigravanje neće završiti do početka Olimpijskih igara (ako ih uopće bude) 23. srpnja, a regularni dio sezone do početka kvalifikacijskih turnira, koji su na rasporedu krajem lipnja, a jedan od njih igra se u Splitu.

Da je početak nove sezone ostao zakazan za 1. prosinca, igrači klubova koji nisu izborili doigravanje bili bi na raspolaganju svojim reprezentacijama za kvalifikacijske turnire, a svi osim možda onih koji igraju finale stigli bi se priključiti prije Igara u Tokiju. Ovako neće biti moguće ni jedno ni drugo.

To znači da Amerikanci na Igre neće moći poslati Dream Team, a većina ostalih reprezentacija bit će uskraćena za usluge svojih najboljih igrača.

Silver: Neće svi najbolji nastupiti na Igrama

"SAD ima puno odličnih igrača i možda ćemo imati scenarij prema kojemu najbolji neće nastupiti na Igrama. Jasno, puno je igrača i iz drugih zemalja koje će sudjelovati na Olimpijskim igrama i to je nešto na čemu ćemo morati raditi. Ovo su vrlo neobične i jedinstvene okolnosti, kako za olimpijski pokret, tako i za nas. Morat ćemo pronaći rješenje", rekao je Silver u razgovoru za CNN, no jedino razumno rješenje bilo bi skraćivanje iduće NBA sezone, iako ono zasad nije u planovima.

Hrvatska je ove sezone imala sedam NBA igrača, a trenutačno je na pet, nakon što su Ante Žižić i Dragan Bender potpisali za Maccabi, iako se Bender vezao samo tromjesečnim ugovorom i stigne se vratiti u NBA na početak nove sezone dobije li primamljivu ponudu.

U Splitu bez Bogdanovića, Šarića, Zupca...

Bez obzira na sve druge okolnosti, odgoda početka nove NBA sezone znači da će Hrvatska u Splitu igrati bez Bojana Bogdanovića, Darija Šarića, Ivice Zupca, Marija Hezonje i Luke Šamanića.

Naravno, i druge reprezentacije bit će oštećene, ali niti jedna kao Hrvatska, koja ima najozbiljniji problem s razlikom u kvaliteti između NBA igrača i ostatka kadra, što se posebno vidjelo u kvalifikacijama za lanjsko Svjetsko prvenstvo u Kini.

Slovenci bez Dončića i Dragića, Grci bez Giannisa, Srbi također desetkovani

Slovenci će tako biti uskraćeni za nastupe Luke Dončića, Gorana Dragića i Vlatka Čančara, Srbi će biti bez Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića, Nemanje Bjelice, Bobana Marjanovića i Marka Gudurića, Grci bez Giannisa Antetokounmpa i njegove braće Kostasa i Thanasisa, Nijemci bez Schrödera, Klebera, Theisa... A velikih problema sa sastavljanjem ozbiljne momčadi imat će i Kanada, koja bi iz NBA lige mogla pozvati čak desetak igrača.

Kvalifikacijski turniri trebali bi se igrati od 29. lipnja do 4. srpnja, a u Splitu će Hrvatska tražiti olimpijsku vizu u konkurenciji Rusije, Brazila, Njemačke, Meksika i Tunisa. Samo pobjednik svakog od četiri turnira izborit će plasman u Tokio.
 

Pročitajte više