LIGE PETICE

Odlazi jedan od najvećih i najpodcjenjenijih golgetera

Foto: EPA

DAVID VILLA objavio je da za mjesec dana, nakon što napuni 38 godina, a sezona u Japanu završi, završava karijeru nogometaša. 

Osvojio je sve

Jedan od najvećih i najtrofejnijih golgetera svih vremena u mirovinu odlazi kao napadač Vissel Kobea, u koji je došao početkom godine na poziv još jednog španjolskog velikana, Andresa Inieste.

Villa je igrajući i zabijajući za Zaragozu, Valenciju, Barcelonu i Atletico osvojio sve. Po tri naslova prvaka Španjolske i Kupa kralja, te po jednu Ligu prvaka i klupsko SP. S prva dva kluba osvojio je po jedan Kup, a onda je u zrelim godinama, od 29. do 33. s dva velikana kompletirao impresivnu kolekciju klupskih trofeja. 

Specijalist za velike utakmice

Majstor za velike utakmice, postigao je gol za trijumf Barcelone nad Manchester Unitedom u finalu LP-a 2011. a za rastanak s domovinom postigao je 2014. niz važnih golova u Atleticovom pohodu na prvi naslov prvaka Španjolske nakon 18 godina. 

Poharao je Španjolsku pa krenuo na turneju "grobljima slonova"

Nakon što je poharao španjolsku ligu, prije tri godine uputio se na turneju po "grobljima slonova" za zaslužene i vremešne nogometaše. Villa je tako igrao za New York, Melbourne i spomenuti Vissel.

U karijeri koja se proteže na 20 godina i četiri kontinenta, odigrao je 638 utakmica za klubove i postigao 324 gola. Ali Villa nije bio sebičan, kao što bi se od golgetera s ovakvim brojkama očekivalo. 

Nesebični golgeter

O tome svjedoči i to što je u karijeri namjestio 77 golova, a u sezoni 2006/07. bio je najbolji asistent La Lige. Zanimljivo, iako je u španjolskom prvenstvu postigao čak 185 golova (u samo 352 nastupa), nikada nije bio najbolji strijelac Primere.

Najbolji strijelac EP-a i SP-a na kojima je Španjolska osvojila europski i svjetski naslov

Zato je s 59 golova (u 98 nastupa) najbolji strijelac u povijesti reprezentacije Španjolske i ključni član najbolje generacije u povijesti Furije. Villa je bio najbolji strijelac EP-a 2008., kada je Španjolska osvojila kontinentalni naslov. Dvije godine kasnije, kada je uzela prvu svjetsku titulu, također je bio najbolji strijelac prvenstva. Samo što je tada čast podijelio s Forlanom, Mullerom i Sneijderom. 

Nevjerojatno omalovažavan

Usprkos svim ovim osobnim i momčadskim spektakularnim uspjesima, David Villa je i jedan od najpodcjenjenijih nogometaša ikad. Nevjerojatno zvuči da uz ovakvu nisku najvećih trofeja i najvažnijih golova nikada nije bio u izboru za najboljeg nogometaša svijeta, a kada se rade popisi najboljih golgetera i igrača od početka milenija, teško ga se itko sjeti.

Pročitajte više