TRANSFERI

Odlučujuće ljeto za Manchester United: Prijelazni rok ovisi samo o dva igrača

Foto: Guliver Image/ Getty Images / EPA

MANCHESTER UNITED napravio je prvi veliki transfer na Otoku ovoga ljeta kada je za 55 milijuna eura doveo Aarona Wan-Bissaku iz Crystal Palacea, a sjajni Englez postao je najskuplje kupljeni engleski bočni igrač u povijesti. 

Nešto malo prije toga United je zaključio posao Daniela Jamesa iz Swansea Cityja. Velškog reprezentativca preporučio im je izbornik Walesa Ryan Giggs. Transfer 19-godišnjaka iz Championshipa vrijedan je između 17 i 19 milijuna eura, pisali su otočki mediji. 

Crveni vragovi tu ne misle stati. Štoviše, pravi transferi tek slijede. Veliki remont sada već posrnulog i najtrofejnijeg engleskog kluba nastavit će se u narednim danima kada će se zaključiti najbitniji poslovi ljeta, a onda Ole Gunnar Solskjaer može početi s pripremama i planovima za nadolazeću sezonu. Već u prvom prijelaznom roku norveškog stručnjaka vide se promjene i put kojim posrnuli velikan misli krenuti.

Transferi se odrađuju u tišini, nema previše buke i medijske pompe. Nema bombastičnih pojačanja ni dovođenja preplaćenih zvijezda, nego se sve kroji i odrađuje planski. Očito su čelnici Uniteda shvatili da ne može više onako kako su radili poslije odlaska legendarnog sir Alexa Fergusona. Solskjaer ima viziju, želi mladi i gladni United u kojem momčad neće patiti zbog pojedinaca, kako je to dosad bio slučaj. Zasad, čini se, uprava mu u potpunosti vjeruje, dala mu je šansu, financijska sredstva i ono najbitnije - vrijeme.

Odlučili su žrtvovati cijelu sljedeću sezonu i staviti je pod epitet tranzicijske kako bi u narednim godinama ponovno došli na vrh. Tamo gdje, uostalom, i pripadaju, jer mučno je navijačima crvenog dijela Manchestera gledati u leđa ljutim rivalima. Manchester City je otišao predaleko, a sve većim koracima od Crvenih vragova udaljava se i Liverpool. Alarm na Old Traffordu je upaljen, zato će ovo ljeto za njih biti sudbinsko, ljeto u kojem će se mijenjati paradigma. Točnije, u kojem će Solskjaer resetirati klub i postaviti mu početne uvjete kao što je to nekoć radio njegov najveći učitelj, legendarni Škot sir Alex Ferguson.

Finiš ljetnog prijelaznog roka za Manchester United ovisit će samo o dvojici igrača

Unitedov prijelazni rok po mnogočemu će ovisiti o dvojici nogometaša i velikih prijatelja. Paul Pogba i Romelu Lukaku bit će u epicentru događanja. Pogba pod svaku cijenu želi otići. To je definitivno, pišu Englezi, a gdje će i hoće li - ostaje za doznati u narednim danima.

U petak će predati zahtjev za transferom čime će i definitivno srušiti sve mostove s klubom koji ga je prije dvije sezone osjetno preplatio, a Francuz klubu u kojem je stasao nije mnogo vratio na terenu. 

Juventus ga želi vratiti u Torino i nudi 70 milijuna eura plus Paula Dybalu, ali United ne pristaje ni na kakve razmjene, nego mu je potreban samo novac. Donja granica za svjetskog prvaka s Francuskom navodno je 150 milijuna eura. To je preskupo i za Real Madrid, koji se ovog ljeta već rastrošio, a tamo Pogbu silno želi Zinedine Zidane. Madriđani su spremni ponuditi Garetha Balea i novac, ali će s Old Trafforda vjerojatno dobiti isti odgovor kao i prvak Italije.

O Pogbinoj prodaji ponajviše će ovisiti i kupovine Manchester Uniteda u ostatku ljetnog prijelaznog roka. 

Pogbina zamjena već je spremna, a to je najubojitiji veznjak Europe

Francuzova zamjena već je spremna. Riječ je o kapetanu lisabonskog Sportinga Bruni Fernandesu koji iza sebe ima sezonu karijere. S 32 gola u 53 utakmice u svim natjecanjima prometnuo se kao najubojitiji veznjak Europe, čemu je dodao čak 18 asistencija. Polivalentan je veznjak, igra na Pogbinoj poziciji, ali može pokriti i preostale u veznoj liniji. Najbolji se pokazao u ulozi tzv. osmice, onom što su u Unitedu očekivali od Pogbe, ali što nisu nikada dobili u potpunosti.

>> Najubojitiji veznjak Europe

No situacija oko dovođenja Fernandesa nešto je kompliciranija nego što su u Unitedu mislili. Ljetos je sa Sportingom potpisao čudan ugovor prema kojem se pristao vratiti u Lisabon nakon što je prethodno raskinuo ugovor zbog napada huligana na ekipu. U novi ugovor instalirana mu je otkupna klauzula od 35 milijuna eura, ali Sporting ima pravo odbiti klub koji ponudi taj iznos. U tom slučaju dužan je isplatiti igraču pet milijuna eura i onda može tražiti više novca.

Fernandesova cijena, jasno, skočila je u nebo tijekom sjajne sezone, tako da se Portugalcima više isplati isplatiti svog igrača pa tražiti od interesne strane veća sredstva nego ga prodati za 35 milijuna eura. Posljednje informacije s Otoka govore da Sporting za svog kapetana traži 55 milijuna eura.

Unitedu to nije problem, ali tek kada se riješi Paula Pogbe. Dotad, klub s Old Trafforda pokušava dobiti čvrsto obećanje igrača. Fernandesov agent Miguel Pino jučer je došao u Englesku na postizanje konačnog sporazuma oko uvjeta. Ranije je između Uniteda i njega dogovorena Fernandesova plaća od šest milijuna eura po sezoni plus bonusi. 

Solskjaer očaran mladim veznjakom iz Newcastlea, kojeg vidi kao nasljednika odbjeglog Baska

Solskjaer želi ovaj posao potpuno zaštititi, da mu se ne dogodi ono što mu se dogodilo s veznjakom Ndombeleom. Njega je mudro ugrabio Tottenham koji je iskoristio situaciju u kojoj United mora čekati na Pogbin i Lukakuov rasplet. Zato su se morali okrenuti drugom rješenju. Velika želja norveškog stratega je i veznjak Newcastlea Sean Longstaff. Njega na Teatru snova vide kao nasljednika Andera Herrere koji je nezadovoljan statusom u klubu otišao u PSG. 

Špekulacije kažu da bi transfer trebao iznositi oko 30 milijuna eura te da bi trebao biti gotov do kraja tjedna. Solskjaer sve želi završiti do 8. srpnja i polaska na pripremnu turneju u Australiju.

Lukaku je odavno precrtan, a novi predvodnik napada je klupski dečko

Osim remonta u veznoj liniji, Solskjaer želi promjene i u napadu. Romelu Lukaku nije tip nogometaša kojeg preferira, a reprezentativac Belgije ne želi biti druga opcija pa je odlazak najvjerojatniji ishod. Inter je baš zagrizao za njega, ali da ga dobije morat će se dobro namučiti. Prepreka je što Lukaku ima 14 milijuna eura godišnje i United zbog toga za njega traži barem 90 milijuna. Belgijac je pristao na smanjenje financijskih zahtjeva i dogovorio s Interom plaću od 6,5 milijuna eura godišnje, a sada ostaje samo da se Crveni vragovi i Nerazzurri dogovore te ispune veliku želju Antonija Contea.

Inter je ponudio dvogodišnju posudbu vrijednu 10 milijuna eura plus obavezan otkup za dvije godine i to po cijeni od 60 milijuna eura. To je ukupno 70 milijuna eura i čeka se samo da United malo smanji svoje apetite.

>> United dobio igrača plaćenijeg od Pogbe. Što to znači za budućnost kluba?

Čim dovrši taj posao može krenuti u osnaživanje svog napada. Marcus Rashford siguran je prvotimac i napadač zaključan u Solskjaerovih prvih 11 nakon što je prije nekoliko dana potpisao (pre)bogat ugovor, ali Norvežanin želi još jednog klasnog golgetera. Jučer su stigle vijesti da je prva meta postao Nicolas Pepe koji je imao sjajnu sezonu u Lilleu, ali za kojeg francuski klub traži čak 80 milijuna eura.

Alternativa je Moussa Dembele iz Lyona, a spominje se i Wissam Ben Yedder iz Seville. 

Do kraja prijelaznog roka očekuje se barem još jedna transferna bomba kojom će United zacementirati obranu

Na koncu, očekuje se i velika prinova u obrani Manchester Uniteda. Sve snage uprte su u dovođenje Leicesterovog stopera Harryja Maguirea. Dvije ponude Lisice su već odbile, od kojih je druga iznosila 78 milijuna eura. Bivši prvaci Engleske uspjeli su navodno natjerati Crvene vragove da im plate čak 85 milijuna eura za snažnog reprezentativca Engleske pa bi ovaj posao trebao biti zgotovljen u narednim danima.

Veliki remont, dakle, samo što nije počeo, a brzo će biti i dovršen. Solskjaer sve želi srediti prije polaska u Australiju kako mu se ne bi dogodilo isto što i njegovom prethodniku, a to su panične i nepromišljene kupovine ili ostanak bez potrebnih pojačanja na ključnim pozicijama.

 

Pročitajte više