Odrastao je u velikom siromaštvu, a sad je legenda i najbolji u povijesti Ekvadora

Foto: EPA

SVJETSKO PRVENSTVO u Kataru otvoreno je pobjedom Ekvadora 2:0 nad domaćinom. Oba pogotka postigao je Enner Valencia, najbolji strijelac u povijesti Ekvadora (37 golova). Prvo je u 16. minuti zabio iz jedanaesterca, a petnaest minuta kasnije pogodio je glavom. Mogao je i do hat-tricka da mu VAR nije poništio gol iz druge minute.

"Toliko puta sam sanjao o ovome. Ovo je stvarno san, postići pogotke koji su moju reprezentaciju odveli do tri boda na Svjetskom prvenstvu. Postigli smo dva brza gola i to nam je olakšalo utakmicu. Preuzeli smo kontrolu i tako odigrali sve do samog kraja. Ova pobjeda nam diže samopouzdanje i mislim da možemo otići dosta daleko na prvenstvu", izjavio je Valencia nakon utakmice.

Odrastao je u siromaštvu

Ovo su bili ukupno četvrti i peti gol na mundijalima za Valenciju, 33-godišnjaka rođenog u ekvadorskom gradu Esmeraldasu. Odrastao je u obližnjem San Lorenzu, gdje je imao teško djetinjstvo. Živio je u siromašnoj obitelji, a još kao dječak morao je donositi novac u kuću tako što je na ulici prodavao mlijeko.

Nogomet je trenirao loptom napravljenom od krpa, a njegov talent zapazio je Emelec, klub smješten na drugom kraju Ekvadora. Valencia je ondje otišao kao 19-godišnjak te je morao spavati u oskudnom smještaju kluba. Prepričavao je kako ponekad nije imao što za jesti.

Eksplodirao je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu

Nakon dobrih igara u Ekvadoru, 2013. godine prešao je u meksičku Pachucu. Ondje se nije dugo zadržao jer je eksplodirao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Postigao je tri pogotka u grupnoj fazi - jedan Švicarskoj, a dva Hondurasu - te je s Ekvadorom bio blizu prolaza u osminu finala, ali je na kraju ostao na dva boda manje od Francuske.

Valenciju je nakon Mundijala kupio West Ham, gdje mu je u drugoj sezoni trener bio Slaven Bilić. U trećoj ga je hrvatski stručnjak poslao na posudbu u Everton. U engleskom nogometu se ipak nije uspio nametnuti, u 75 nastupa zabio je 11 golova, pa se vratio u Meksiko, gdje je od 2017. do 2020. igrao za Tigres. 

Briljira u Turskoj

Odlučio je zatim iznova pokušati u europskom nogometu te je trenutno u trećoj sezoni u Fenerbahčeu, a trenutna mu je već sad daleko najbolja. U 12 utakmica u turskom prvenstvu postigao je čak 13 pogodaka.

Fantastičnu je formu Valencia prenio i u Katar, ali teren je napustio u 77. minuti i čini se da je imao problema s ozljedom. Nakon otvaranja SP-a ne treba ni govoriti koliki bi udarac za Ekvador bio njegov izostanak.

 

Pročitajte više