Olimpijski prvak umire. Doživio moždani udar nakon amputacija ruku i nogu

Foto: Profimedia

UŽASNE vijesti stižu iz Rusije. Olimpijski prvak u umjetničkom klizanju Roman Kostomarov (45) doživio je moždani udar nakon što su mu prethodno amputirane obje ruke i noge, a šanse za preživljavanje su minimalne, pišu Ria novosti. Slavni i trofejni klizač je početkom godine primljen na odjel intenzivne njege, gdje je stavljen na respirator zbog teške upale pluća nakon koronavirusa. Zbog gangrene su mu liječnici morali amputirati obje noge, čime su se obistinile crne slutnje.

Tkivo u stopalima je prvo odumrlo zbog poremećaja cirkulacije, a zatim su mu amputirane i obje ruke kako bi se spriječilo širenje bakterija i odumiranje drugih dijelova tijela. Zdravstveno stanje 45-godišnjeg olimpijskog pobjednika se pogoršalo posljednjih dana te je doživio čak dva moždana udara i ruski mediji pišu da su šanse za preživljavanje jako male. 

Šanse za preživljavanje su minimalne

Sportski liječnik Aleksandar Jablunovski objasnio je zašto je Kostomarov imao nove komplikacije na mozgu.

''Ako pretpostavimo da se radilo o virusnoj infekciji, koja je zahvatila pluća i stvorila probleme s ugrušcima, onda nije zahvaćena samo mikrocirkulacija u udovima. Iste kapilare su i na srcu i plućima, ali i na mozgu. Udari su puno izvjesniji u slučaju nedostatka kisika. Tada je poremećena cirkulacija, nema dovoljno kisika i tkivo u svim organima odumire, može čak i prsnuti. Kod srčanog udara dolazi do puknuća u blizini srca, a kod moždanog udara blizu vrha mozga. Ako je to slučaj, liječnicima sigurno nije lagano'', rekao je. 

Kostomarov, koji ima 45 godina, osvojio je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine s Tatjanom Navkom. U paru s njom je dva puta osvajao Svjetsko prvenstvo i tri puta Europsko prvenstvo. Osim s Tatjanom Navkom, nastupao je i u paru s Anom Semenovič i Ekaterinom Davidovom.

Pročitajte više