ON JE NAJVEĆA ČAČIĆEVA POGREŠKA Takve kvalitete se na ovim prostorima viđaju jednom u 10 godina

Foto: Igor Kralj/Pixsell

NA SAMO jedan način Hrvatska je mogla slaviti na izuzetno zahtjevnom gostovanju Kijevu (0:2) i tako izboriti dodatne kvalifikacije - da vatrogasni izbornik Zlatko Dalić u aktualnom kadru pronađe novog heroja.

U tome je uspio, a ime junaka je Andrej Kramarić. Svaka čast Mariju Mandžukiću, ali Hrvatska od odlaska Eduarda da Silve nije imala pravog golgetera koji će u kontinuitetu činiti dar mar u protivničkim kaznenim prostorima i zabijati ključne golove.

A još tamo 2014. Krama je svojim sjajnim nastupima u dresu Rijeke najavio da je pred njim blistava budućnost i da Hrvatska može biti mirna što se tiče napadača sljedeće desetljeće. Te je godine i debitirao za reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvu u Brazilu, a golovima Malti i Azerbajdžanu pokazao je kako od njega možemo očekivati velike stvari.

Čačićeva najveća pogreška: Neobjašnjivo je kako smo putem zaboravili kakvog golgetera imamo u reprezentaciji

I umjesto da je u sljedeće tri godine njegova reprezentativna karijera krenula uzlaznom putanjom, Kramarić se malo po malo gasio, da bi potom sasvim nestao. S vremenom smo nekako potpuno zanemarili pa i zaboravili da ovaj u Bundesligi slovi za jednog od kompletnijih napadača i da su njegov nos za gol usputno prepoznali i najveći klubovi Starog kontinenta.

Vjerojatno najveća pogreška Ante Čačića u moru krivih prosudbi bilo je svojevrsno šikaniranje Kramarića. U aktualnim kvalifikacijama Kramarić je do utakmice u Kijevu od 810 mogućih minuta skupio jedva nešto više od trećine - 304 minute, a da nije zabio nijedan jedini gol. Jednostavno mu je bilo nemoguće eksplodirati, s obzirom na to da mu je Čačić davao minute na kapaljku.

Kramarićeva prezentacija protiv Sjeverne Irske bila je na tragu Šukerove privatne zabave `96 na Hillsboroughu

Jedini put kad ga je Čačić od prve do posljednje minute gurnuo u vatru, u prijateljskoj utakmici protiv Sjeverne Irske, Kramarić je zablistao. Nakon tog dvoboja mnogi su se složili kako u posljednjih četvrt stoljeća nijedan hrvatski nogometaš nije tako dominantno odigrao jednu utakmicu nacionalne momčadi. Ono što je Sjevernim Ircima radio Kramarić moglo se jedino usporediti s privatnom zabavom Davora Šukera na Hillsboroughu 1996. godine protiv Danske.

 

Nakon dvoboja na Olimpijskom stadionu u Kijevu, možemo tvrditi kako Hrvatska ima novog golgetera. Kramarić je bez ikakve dvojbe zaslužio svoje mjesto u prvih 11 i možemo se samo nadati da ovo nije bilo Dalićevo ''vatrogasno rješenje'', već plansko guranje nogometaša koji raspolaže napadačkim kvalitetama kakve se na ovim prostorima viđaju jednom u desetljeću...

 

Pročitajte više