"DOBRO JE, NISAM UDARIO U STABLO" Tonganac završio utrku iako je na snijegu u životu proveo 12 tjedana

Getty Images/Guliver Image

OD BROJNIH fascinantnih priča ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara, bez konkurencije najveći hit je Pita Taufatofua (34).

Sad već legendarni Tonganac prvi put se svijetu predstavio u Riju na prošlim ljetnim Igrama kad je na ceremoniji otvaranja zastavu svoje zemlje nosio odjeven u narodnu nošnju koja mu je pokrivala samo međunožje. Istu stvar je napravio i na otvaranju ZOI-a u Pjongčangu, no put koji je prošao u ove dvije godine je nevjerojatan.

Taufatofua je u Riju nastupao u taekwondou i prvu borbu je izgubio rezultatom 19:1. Nakon toga je odlučio da želi nastupati i na zimskim Igrama, iako je u njegovoj zemlji snijeg nepoznata pojava. Da stvar bude bolja, Pita je priznao da je snijeg prvi put vidio prije godinu i pol, ali to ga nije sprječavalo da neviđenim radom, zalaganjem i žrtvovanjem stigne do Pjongčanga. Zadužio se 35.000 dolara, a nastup u Pjongčangu osigurao je u zadnjoj utrci zadnjeg kvalifikacijskog dana u mećavi na Islandu.

"Vrijedilo je svakog centa. Znam da neću osvojiti medalju, ali za četiri godine možda netko s Tonge bude u konkurenciji za odličja. Za osam godina možda netko s Pacifika ode do kraja na snijegu, tko zna", rekao je prije nastupa u Koreji Taufatofua.

Za sport kojim će se baviti nakon taekwondoa odabrao je skijaško trčanje jer ga je smatrao najtežim od svih olimpijskih disciplina. Trenirati je počeo na skijama na rolama po Tongi i Australiji, a na snijeg je prvi put u životu došao krajem 2016. godine. Iako je na otvaranju igara bilo -5, Pita je ponosno nosio zastavu Tonge ponovno gol do pasa.

"Ako su moji preci mogli ploviti Pacifikom tisućama godina ne znajući kad će se pojaviti kopno, ne znajući što će jesti za večeru i ići u rat, onda ja mogu 25 minuta po zimi hodati gol do pasa kako bih nosio njihovu zastavu. Jer oni su tako odjeveni bili sve te godine", rekao je Pita uoči Igara.

U skijaškoj utrci na 15 kilometara pobijedio je Dario Cologna. I dok se Švicarac već ohladio i odradio sve medijske obveze, u cilj je s gotovo 23 minute zaostatka ušao Taufatofua. Podigao je ruke i ogrnuo se svojom zastavom. Čak nije bio zadnji. Iza njega su bili Kolumbijac i Meksikanac, a dva natjecatelja nisu završila utrku. Od 118 natjecatelja, Taufatofua je bio 114.

"Govorio sam si samo dvije stvari prije utrke. Nemoj se sudariti s nekim drvetom i nemoj, zaboga, pred cijelim svijetom pasti. To baš ne bi bilo zgodno. Eto, uspio sam", rekao je Tongoanac nakon utrke i dodao:

"Moj san bio je samo da dođem ovdje i presretan sam što sam u tome uspio. Klincima u svojoj zemlji poručujem da nikad ne prestanu ganjati svoje snove. Sad je na vama red. Ovo vam je izazov, budite bolji nego što sam ja bio. Osvojili medalju ili ne, najvažnije je da se zabavljate i ne zamjerate si ništa. Nadam se da sam vam otvorio vrata", rekao je emotivni Pita i nastavio:

"Sve sam ovo radio jer znam da postoje ljudi koje je moja priča inspirirala. Dok sam bio klinac, igrao sam ragbi kao i svi u Tongi. Ali nisu mi dali šansu, govorili su mi da nisam dovoljno dobar. Trenirao sam četiri godine i nisam dobio ni minute nastupa. To me naučilo da moram biti ustrajan i da nikad ne smijem odustati."

"Ovaj čovjek predstavlja sve ono što bi Olimpijske igre trebale biti. Svaka mu čast, ne znam što bih rekao", kazao je olimpijski pobjednik Dario Cologna.

I u pravu je. Ni u jednom slučaju ona izlizana "važno je sudjelovati" nema više smisla nego u priči ovog čudnog tipa s Tonge. Ako ste sumnjali, Taufatofua je već najavio da se sprema za ljetne Igre u Tokiju 2020. godine.

"Planiram neki vodeni sport. Ostanite na vezi", poručio je.

Pročitajte više