PIŠE: ZLATKO VUJOVIĆ

Onaj tko je skuhao ovakvu situaciju u Hajduku sad mora odgovarati

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Milan Sabic/PIXSELL

U POTPUNOM sam šoku nakon poraza Hajduka u Kazahstanu, ja u ovo jednostavno ne vjerujem. Nazvao sam prijatelja nakon utakmice da provjerim jesam li dobro vidio i da malo porazgovaramo o Hajduku. Teško je gledati Hajduk koji u Kazahstanu gubi 4:1, a u prvoj utakmici na Poljudu, kojoj sam bio prisutan, trebali smo im zabiti barem još tri gola. Ekipa Tobola nije došla do Hajdukovog gola. To je uvjerljivo najgora ekipa od koje smo ikad ispali iz Europe. Znam da su u domaćoj ligi nanizali pobjede, ali iskreno ne znam kakva je ta liga. Mogu ipak pretpostaviti da je nikakva.

Ostao sam u čudu jer sam nakon prve utakmice ipak vjerovao da ćemo proći dalje. No onda ovako skupa momčad Hajduka, najskuplja u posljednjih deset godina, dođe na uzvrat s dva gola prednosti, primi četiri komada, promaši penal i ispadne iz Europe. Zaista ne znam što se Hajduku još može dogoditi, što treba napraviti da prođemo europske kvalifikacije. Može li gore od ovoga i kako dalje? To će sada biti ključna pitanja za ljude koji vode Hajduk.

Uvijek ista priča

Svake godine pričamo da će biti bolje, ali osobno smatram da će biti bolje kad dođe gazda. Jer kad dođe gazda, on donosi lovu i zna koliko mu treba i koliko je spreman potrošiti za veliki Hajduk. Lukša Jakobušić je predsjednik, ali nije gazda u tom smislu da donosi novac. Hajduk ima male sponzore, igrači koje dovodimo su sitniš i nijedan od stranaca nije opravdao očekivanja. Sa sitnišem nećemo opet imati veliki Hajduk. Stranci su preplaćeni.

Jairo je pokazao da zna igrati, ali više ni on to ne nudi na terenu. Igrači Hajduka su potpuno izgubljeni ako su u stanju napraviti ovakav debakl i izgubiti od Tobola. Onaj tko je skuhao sve to mora dati i odgovore što sada i ima li rješenja. Igrači koji Hajduk koštaju puno više od onog što pokazuju nisu u Hajduk došli zbog ljubavi, nego da se preko njega prodaju u inozemstvo ili upadnu u reprezentaciju. Oni nisu tu zbog ljubavi, uzmite primjer Diamantakosa.

Hajduk je dobio onoliko koliko je uložio

Marko Livaja došao je slučajno, jer nije igrao u Grčkoj, i u Hajduku je uistinu procvjetao. Nema dileme da se radi o fenomenalnom igraču i vjerujem da bi uz njega na terenu danas to bila druga priča. Nadao sam se barem penalima, mislio sam da će nas Kalinić izvući, ali do toga nije trebalo ni doći. Puno je razloga zbog kojih Hajduk izgleda ovako loše. Mali Vušković, koji je talentiran obrambeni igrač uz kojeg se i drugi osjećaju bolje na terenu, daleko je od prave forme jer su mu pomutili razum pričama o transferu. Jedan dan ide u Italiju, drugi dan ga prodaju u Škotsku, a on je i dalje igrač Hajduka. No glavom on sada nije tu. Najviše ga je poremetilo što svaki dan čita o sebi u novinama.

Imamo dragulja u Stipi Biuku i njega trebamo čuvati. Moramo se brinuti o njemu, a pri tome mislim da treba znati što on može na terenu i kako ga najbolje koristiti. On će to Hajduku sigurno vratiti svojim igrama, a kasnije i velikim transferom. O novom treneru ne mogu puno reći, tek je došao i ne poznajem ga dovoljno, ali ovo što sam vidio mi se ne sviđa. Nisam vidio nikakav njegov trag, nikakve ključne odluke. Imamo jedan bod na tablici u HNL-u i to govori sve. Koliko si uložio, toliko si i dobio. 

 

 

Pročitajte više