"Opasni povratnik Kostelić je sigurna oklada za olimpijsku medalju"

AMERIKANCE ne brine Ivičino izlijetanje s njegove "rodne" staze na Sljemenu i povratak nakon ozljede - u najavi skorašnjih Olimpijskih igara u Vancouveru propisno su ga nahvalili i postavili među favorite.

Sportska postaja ESPN Kosteliću je posvetila priličan prostor i nakon nabrajanja postignuća u karijeri 30-godišnjeg slalomaša (olimpijsko srebro iz Torina 2006, pobjednik SP 2003., pobjednik Svjetskog kupa 2002.) prognozirala je Ivici zapažen nastup sljedećeg mjeseca u Kanadi.

"Opasni Kostelić se vratio u najbolju formu" stoji u naslovu portreta gdje se navodi da se Ivica uspinje u rankingu i da je siguran za krug osvajača medalja u Vancouveru "gdje će pokazati iskustvo i talent u onom što obećava da će biti uzbudljivo natjecanje u alpskim disciplinama" stoji u tekstu.

"Njegova sjajna sestra Janica se umirovila nakon što je postala najbolja ženska skijašica svijeta, a Hrvatska se nada da će Ivica sada nastaviti poboljšanje njegove forme koje je kulminiralo s jednim od vrhunaca karijere - četvrtim mjestom ukupnog poretka u 2009. što mu je najbolji rezultat", podsjeća ESPN.

"Njegov najbolji rezultat datira sa SP 2003. u Saint Moritzu kada je uzeo zlato ispred austrijskog dua - Benjamina Raicha i Manfreda Prangera. Tada je postao prvi Hrvat koji je pobijedio na SP-u, ali je na kraju drugog natjecanja doživio razočaranje - nije uspio u obrani slalomskog kristalnog globusa, koji mu je s osam bodova prednosti ukrao Finac Kalle Palander.

"Sve to postigao je nakon skromnih početaka u Svjetskom kupu i SP-u '98. i '99. Za to vrijeme Janica je skupljala prve od svojih 30 pobjeda u Svjetskom kupu prije nego što će okončati karijeru sa četiri olimpijska zlata i pet naslova svjetske prvakinje".

ESPN ističe kako je ozljeda koljena odgađala njegov uspon na svjetski vrh koji je konačno uslijedio 2002. kada je ostvario ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu.

Olimpijska forma bila je međutim daleko od idealne: "Debi na OI u Salt Lake Cityju ostao je u sjećanju po njegovom padu u drugoj slalomskoj vožnji i najbolji rezultat u Utahu bio je 9. mjesto u veleslalomu."

Redale su se nove ozljede: "2004. nakon što je osvojio svjetsko zlato, potrgao je ligamente koljena u teškoj nesreći u Schladmingu, ali se za OI u Torinu 2006. vratio pun optimizma i tamo je postao prvi Hrvat s olimpijskom medaljom u skijanju i bio je vidljivo oduševljen kada je uzeo zlato iza Ameriknca Teda Ligetyja u kombinaciji."

"Sezona 07/08 donijela je još neke njegove odlične nastupe, a sposobnost da pokupi bodove u pet disciplina donijela mu je šesto mjesto - do tada najbolji rezultat u ukupnom poretku".

"Problemi s leđima u predolimpijskoj sezoni 2008/09. oduzeli su mu još jedan slalomski globus i morao se zadovoljiti drugim mjestom iza Francuza Jeana-Baptiste Grangea. Osim što mu je malo nedostajalo do slalomske titule, bio je 4. u ukupnom poretku."

Američka postaja nema dvojbe kako bi aktualna sezona "mogla biti njegova najbolja u karijeri, a naravno da se sve temelji na prestižnim olimpijskim utrkama u Kanadi".

Pročitajte više