HNL

Operirao je opak tumor pa zaigrao nogomet života. Danas je najveći Dinamov junak

Foto: Matija Habljak/Pixsell

DINAMO u srijedu od 21:00 igra utakmicu sezone. Na Maksimiru će pokušati preokrenuti prednost od jednog gola razlike koju je norveški prvak Bodo Glimt ostvario u prvoj utakmici play-off runde kvalifikacija za Ligu prvaka. Velika prednost Norvežana, što zbog umjetne trave, što zbog vremenskih uvjeta iz prvog ogleda, sada ne bi trebala biti faktor pa se u uzvratu očekuje mnogo bolji Dinamo.

Bodo je već u prvoj utakmici pokazao da je izvanredno organizirana momčad s jasnim planom u svim fazama igre koja je sposobna pritiskom nametnuti ritam utakmice i stvarati šanse u kontinuitetu. To je, na koncu, dokazao i prošle sezone kada je pobijedio Celtic i Romu po dva puta, a jednom AZ i Zorju Luhansk, od klubova iz uglednih liga.

Posao za prvaka Hrvatske neće biti nimalo lagan, a dodatni otežavajući faktor je činjenica da zbog žutih kartona neće igrati Josip Mišić. U Dinamo je stigao na mala vrata prije malo manje od dvije godine.

U toj fazi karijere bio je igrač kojem je trebalo oživjeti karijeru koja je odlaskom u inozemstvo doživjela veliki udarac, najvećim dijelom zbog teške bolesti s kojom je uspješno izašao na kraj. Dinamo ima i skupljih i talentiranijih igrača, ali on je jedini za kojeg nema zamjenu. Priča o tome kako je u dvije godine postao srce i motor velikog Dinama je velika priča o velikom junaku.

Jedini igrač za kojeg ne postoji zamjena

Ante Čačić uoči ogleda s Bodom ima na raspolaganju četiri veznjaka: Arijana Ademija, Martina Baturinu, Luku Ivanušeca i Roberta Ljubičića. Marko Tolić vjerojatno odlazi na posudbu u Maribor, a u susretu protiv Osijeka izašao je na poluvremenu. Kasnije je Dinamov trener potvrdio da je na zagrijavanju osjetio neki problem.

Lepeza izbora u tom dijelu terena za Čačića nije preširoka, a problem je što bez Mišića nema nijednu pravu "šesticu", čovjeka koji ujedno može biti i glavni kreator u prvi fazi napada i koji može pokrivati leđa ofenzivnijim suigračima.

Najbliži tom profilu je Ljubičić kojeg je Čačić dosad koristio na lijevom beku, a nije isključeno ni da će sutra imati istu ideju. Profilom tu ulogu donekle može pokriti Marko Bulat, ali on se i dalje oporavlja od teške ozljede.

Dinamo bez Mišića nije dovoljno balansirana momčad i u sredini terena joj često nedostaje defenzivne stabilnosti. Nevjerojatno je u kako kratkom roku je Mišić usvojio ulogu kakvu nikad dotad u karijeri nije igrao i koliko ju dobro igra.

Kako je Mišić spasio Dinamo koji nije gledao unaprijed

U sezoni 2020./2021., najuspješnijoj u modernoj povijesti kluba, Dinamo je stigao do četvrtfinala Europa lige. Bila je to vrlo uravnotežena momčad gdje je u veznoj liniji Lovro Majer bio glavni kreator, Kristijan Jakić glavni razarač, a Ademi i Ivanušec igrači koji daju doprinos i u obrani i u napadu.

Dinamo je nakon te sezone vrlo brzo rasprodao udarne snage. Gvardiol je otišao u RB Leipzig ranije dogovorenim transferom, a Maksimir su napustili i Jakić i Majer. I dok su postojale kadrovske i taktičke opcije koje mogu barem djelomično zamijeniti Majerov učinak, u srcu veznog reda nastala je svojevrsna rupa.

Dinamo je pohitao s prodajom Jakića bez da je imao jasnu ideju ima li igrača koji ga može dovoljno brzo zamijeniti a da to ne rezultira osjetnim padom u igri i rezultatima hrvatskog prvaka. Mišić se nametnuo svojim radom, ali ga je rijetko tko vidio kao dugoročno rješenje u tom trenutku i aktivno su se spominjala potencijalna pojačanja na poziciji zadnjeg veznog.

Nitko u hrvatskom prvaku ne razumije nogomet poput njega

Mišić je, doduše, i u Osijeku i u Rijeci igrao u sredini terena, ali tad je češće bio korišten kao igrač koji igra u oba smjera. Preko noći je Dinamo od njega trebao da postane prvoklasni "pivot", čovjek koji će započinjati napade, davati tempo u posjedu i koji će biti najodgovorniji veznjak u trenutku kada se on izgubi. Danas je u svakom od tih segmenata Mišić jedan od najboljih igrača lige.

Njegova preobrazba je u tom pogledu nevjerojatna. Doduše, Mišić i danas ima problema s branjenjem tranzicije na širokom prostoru jer do izražaja dolazi njegova sporost. Ali baš taj nedostatak naglašava koliko dobro i efikasno Mišić razmišlja u igri.

Fantastično čita situacije i vrlo brzo donosi odluke koje mu pomažu da se nosi s pritiskom suparnika u zonama gdje je najopasnije izgubiti loptu te vraća posjed svojoj momčadi tamo gdje je to najteže raditi. 

Teško je sjetiti se je li postojao u modernoj povijesti kluba igrač koji je tako brzo usvojio sasvim novu ulogu na terenu u odnosu na onu na koju je navikao, Priča o njegovom uspjehu posebno dobiva na veličini kada se zna što je proživio malo prije dolaska u Maksimir.

Operirao je opak tumor pa zaigrao nogomet života. Danas je najveći Dinamov junak

Išlo mu je vrlo dobro u grčkom PAOK-u, ali je tu njegovu epizodu dosta naprasno prekinula jedna od najgorih mogućih vijesti. Saznao je da ima tumor testisa. Nikad nije previše pričao o toj epizodi svog života, ali je operacijom otklonio probleme.

"Mogu reći pravu istinu o tom problemu... Operirao sam tumor testisa, ali to je sada iza mene. Bio je jako težak period, ali vratio sam se na teren i to je najbitnije", rekao je u razgovoru za klupsku televiziju. Bila je to velika životna pobjeda, kojom njegova sportska i životna priča dobiva bajkovitu notu.

Postoje igrači koji tijekom utakmice naprave dva ekstra poteza i privuku na sebe pozornost iako ih ostalih 89 minuta nema nigdje. Dinamov broj 27 je sušta suprotnost. Devedeset minuta je u igri i stalno radi stvari koje čine njegove suigrače boljima.

Dvije i kusur godine nakon što je imao tešku bolest igra nogomet života. Postao je motor i srce Dinama i igrač bez kojeg je danas nemoguće zamisliti ekipu. Voljeli su ga svi treneri koji su bili na Maksimiru, a suigrači ga obožavaju. Mišić je, jednostavno, doktor.

Pročitajte više