Opet su bolji - Pokraj Francuske srcem se može samo do srebra

HRVATSKA rukometna reprezentacija izgubila je u finalu Europskog prvenstva u Beču od Francuske 20:25 (12:12).

> Červar: Protiv Francuza se nema pravo na grešku

Nažalost, naši se nisu uspjeli osvetiti za poraz u finalu Svjetskog prvenstva u zagrebačkoj Areni Francuzima koji su hat-trickom zlatnih kolajni potvrdili da su najbolja momčad na svijetu. Naslovu olimpijskih pobjednika pridodali su naslov sa SP-a u Hrvatskoj i krunu iz Austrije.

Igrači Lina Červara vrlo dobro su počeli bitku za zlato, Mirko Alilović je bio na visini zadatka kao i cijelo prvenstvo, zgusnuta obrana smanjila je francuske napadačke opcije, a u napadu je Ivano Balić uspješno dirigirao reprezentativcima koji su cijelim tijekom prvog poluvremena održavali konstantnu prednost. Posebno je inspirativno u tim trenucima djelovala osovina Balić - Vori, a najviše problema zadavao nam je Guigou koji je zabijao sa svih pozicija.

Prednost od gol-dva narasla je u 27. minuti na 12:9 nakon što je Domagoj Duvnjak presjekao napad Francuza i uspješno realizirao kontru. Neobjašnjiv pad u našoj igri, kako u obrani, tako i u napadu, uslijedio je u posljednje dvije minute prvog dijela. S dva gola Nikola Karabatić prvo je u manje od 60 sekundi smanjio na 12:11, a u zadnjem francuskom napadu Daniel Narcisse postavio je konačni rezultat prvog poluvremena - 12:12.

Nažalost, naši se nisu uspjeli trgnuti u prvim minutama nastavka što Francuzi koriste i furioznom igrom preokreću rezultat. Iako je Domagoj Duvnjak zabio na startu drugog poluvremena za 13:12, hrvatski su rukometaši razbranili Thierryja Omeyera, a na krilima trojca Karabatić - Narcisse - Abalo u Francuzi su brzo došli do prednosti od tri gola razlike.

Červar je tada počeo tražiti novu idealnu postavu vanjske linije, ali i dalje je jedini raspoloženi bio Ivano Balić koji je probijao Dinarta i ostale divove u Onestinoj obrambenoj formaciji. Tu i tamo bi se Ivanu priključio Domagoj Duvnjak, ali bilo je to premalo za Francuze koji su igrali sve bolje kako je odmicao susret.

Još bi možda naši i uspjeli zakomplicirati susret da je bilo više koncentracije u trenucima pucanja sedmeraca - Ivan Čupić je promašio dva, a Vedran Zrnić jedan šut sa sedmerca. Točnije, sva tri šuta je obranio sjajni Omeyer.

Igralo se do kraja gol za gol što je, jasno, odgovaralo Francuzima budući da je vrijeme teklo, a Hrvatska se nikako nije uspijevala približiti na manje od dva razlike. Tračak nade ukazao se kada je Ivano Balić odličnim lobom na ulasku u zadnjih deset minuta smanjio na dva razlike, ali nakon što je crveni karton zaradio Vedran Mataija Francuzi su riješili utakmicu s dva postignuta pogotka s igračem više i slavlje Tricolora moglo je početi.

Pročitajte više