Oršić je htio u Dinamo za neusporedivo manju plaću od one koju će imati u Turskoj

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

MISLAV ORŠIĆ karijeru će nastaviti u Trabzonsporu. Nenad Bjelica silno je želio dovesti 30-godišnjeg Oršića kojemu nije bila opcija igrati Championship sa Southamptonom i u tome će uspjeti ako se nešto iznenadno ne dogodi u posljednji trenutak, za što nema razloga.

Trabzonspor, koji je prošle sezone završio na šestome mjestu i sljedeće neće igrati Europu, platit će Southamptonu oko četiri milijuna eura s bonusima. Tako će Southampton amortizirati veći dio odštete od 5.75 milijuna eura koliko je za Oršića prije pola godine platio Dinamu.

Oršić se želio vratiti u Dinamo

A, kako doznajemo, Dinamo je imao veliku šansu vratiti jednog od svojih najboljih igrača u povijesti i najboljeg klupskog europskog strijelca svih vremena. Oršić nije imao ništa protiv eventualnog povratka u Dinamo, dapače. Igor Bišćan je prije nekoliko tjedana rekao da bi ga bilo lijepo imati u momčadi.

Bio je spreman potpisati za neusporedivo manju plaću od one koju će imati u Turskoj, a tražio je plaću u rangu trenutačno najplaćenijih igrača u Dinamu, što je oko 700.000 eura po sezoni, koliko zarađuju Bruno Petković i Dominik Livaković.

Dinamo je bio zainteresiran za njegov povratak, ali je odugovlačio s pregovorima sa Southamptonom, a u njima nije bio ni konkretan. Southampton i Oršić su čekali i čekali da se nešto ozbiljnije pomakne s mrtve točke, ali kad jasnijeg signala iz Maksimira nije bilo, Oršić je otišao prema Trabzonsporu. 

Tendencija nove Dinamove uprave je da se a) ne isplaćuju prevelike odštete za igrače i b) da im se ne daju preveliki ugovori. To je u osnovi dobra i dugoročno vjerojatno pametna politika, ali je ovog ljeta rezultirala time da su Dinamu propala već dva transfera.

Dinamo se nije želio natjecati za igrače koje je želio dovesti

Tunižanin Saif-Eddine Khaoui iz Clermonta već se spremao za put u Zagreb, kamo je trebao doći kao slobodan igrač. Dinamo je s njim dogovorio plaću od 600.000 eura po sezoni, ali su se u posljednji čas uključili klubovi koji su mu ponudili veći ugovor i Khaoui je odustao od Dinama.

Istrin Alžirac Monsef Bakrar u ponedjeljak je bio na liječničkom pregledu u Dinamu, u koji je trebao doći na posudbu uz opciju otkupa ugovora na kraju sezone. Posudbu bi Dinamo platio 400.000 eura, a eventualni otkup 1.1 milijun eura.

No onda se javio Alaves i ponudio dva milijuna eura za transfer, Istra je onda od Dinama zatražila igrače na posudbu koje joj Dinamo, opravdano, nije želio samo tako poslati a da Istra izravno s njima ne kontaktira i posao je propao. Dinamo je mogao povećati svoju ponudu za Bakrara, ali se nije želio natjecati sa Španjolcima.

Oršić bi bio prava zamjena za Ivanušeca

Hrvatski prvak će ovog ljeta teško zadržati Luku Ivanušeca, za kojega se raspituje puno klubova i realno je da on bude prodan. Zamjenu za njega na lijevom krilu Dinamo nema, a Oršić bi bezbolno uskočio na svoju staru poziciju i bio bi veliki vjetar u leđa u borbi za Ligu prvaka iako ne igra već pola godine.

No nova Dinamova uprava odabrala je drukčiji put, za koji vjeruje da je dugoročno održiv. Vjerojatno i jest, ali pred Dinamom je jedna od najvažnijih sezona u novijoj povijesti, a u momčadi je i dalje puno upitnika. Vrlo brzo će se vidjeti je li uprava bila u pravu.

Pročitajte više