MISLAV ORŠIĆ

Oršića su prodali za 90 tisuća kuna. Rekli su da ne može izdržati duele prve lige

Foto: Baza EVA / FAH, Pixsell / G. Stanzl

DINAMOV hat-trick junak Mislav Oršić rušenjem Tottenhama srušio je i brojne rekorde, a trebalo mu je manje od tri godine da postane najbolji hrvatski strijelac u euro-kupovima, ispred Vujovića i Mumleka. Prije nekoliko godina malo tko se još sjećao krhkog krila Intera iz Zaprešića, a danas mu predviđaju transfer u najveće lige svijeta. Nitko ne sumnja da će Oršiću osjetno skočiti cijena i da će se o njemu ozbiljnije pričati tijekom prijelaznog roka. 

Uskoro će napuniti 29 godina, a njegov uspon je tek počeo. Oršić iza sebe ima dvije karijere, prošao je kroz Italiju, Rijeku, Sloveniju, Kinu, a još nedavno je bio u Južnoj Koreji koja je za njega bila prekretnica. Ojačao je fizički, osnovao obitelj i mentalno se pripremio za viši nivo u karijeri. Brzo je došao do razine na kojoj je morao odlučiti: ostaje li legenda u Koreji ili ide nazad i kreće još jednom ispočetka. Odlučio se vratiti u Dinamo - i ušao je u povijest. 

Otac molio da ga prime u klub 

Oršić je prve nogometne korake napravio u trešnjevačkoj Grabi, a poznata je priča da ga nisu htjeli primiti jer je bio premalen i slab. Uplakan je došao kući, a njegov otac je otišao moliti u klub da ga uzmu na trening. Bio je to kraj 90-ih, obitelj se tada preselila u Špansko, a Mislav je i dalje išao na treninge u Grabu. Sve dok nije upoznao ljude iz Kustošije. U poznatoj školi nogometa počinje njegov ozbiljniji put. Ostao je dok ga nije primijetio Jakov Jozinović, tajnik Intera koji je skautirao kadete po županiji. Na kraju sezone je njegovim roditeljima predložio da ga dovedu u Zaprešić. 

Na Kustošiji će dva desetljeća kasnije jednu tribinu nazvati po Mislavu Oršiću, igraču koji je ispisao Dinamove povijesne uspjehe. Kad je potpisao prvi ugovor, Inter je za njega Kustošiji platio oko 90 tisuća kuna. Na Transfermarktu vrijedi 7.5 milijuna eura, ali će uskoro na novoj ljestvici sigurno biti procijenjen skuplje. Oršić je hat-trickom razbio momčad koja vrijedi tri puta više od cijele hrvatske lige. 

"Ma naravno da nisam spavao čitavu noć. Ne mogu, adrenalin me šora, mobitel mi gori. Ovo je potpuno ludilo", rekao nam je Oršić na Maksimiru gdje smo zajedno gledali ždrijeb.

Nitko od njegovih bivših trenera ne usuđuje se reći da je to očekivao. Oršić je i dalje bio sitne građe, ali očuvao se do prve momčadi Intera u koju ulazi pod trenerom Borimirom Perkovićem. Prvi nastup u prvenstvu upisao je baš protiv Dinama 2009. godine i jednom je zatresao vratnicu. U narednim godinama postat će jedan od ključnih igrača i stalno će ga tražiti inozemni klubovi.

Nije imao snage za duele prve lige 

Istaknuo se kada je s 12 golova bio četvrti strijelac lige, iza Benka, Kramarića i Sammira. Vodio ga je i Ilija Lončarević.

''Vodio sam ga od njegove 17. do 19. godine. I dalje ga krase iste karakteristike, hitrina, brzina, nogometna pamet, dribling i sjajan šut, posebice unutarnjom stranom stopala. Mislav je oduvijek imao srce, volju i želju, ali u to vrijeme, kad je bio kod mene, bio je slabašan, nije mogao istrpjeti duele prve lige. Danas je u svemu napredovao i od srca mu čestitam, zaslužio je ovo. Pred njim je tek sad velika karijera", rekao je za Index Lončarević.

Zanimljivo, s Interom je 2013. godine ispao iz lige. Partner u napadu tada mu je bio današnji kolega iz reprezentacije i strijelac Osasune Ante Budimir. 

Pitali smo ga kako je moguće da je takav tandem propao u drugu ligu.

"Uh, to je bila baš ludnica. Vodili su nas Ilija Lončarević i Borimir Perković. Zima je bila kaotična, sjećam se utakmica protiv Zagreba i Zadra, bili smo u blatu do koljena, ali doslovno. Ne želim da netko pogrešno shvati, ali lako je sada igrati u HNL-u, mi smo doslovno plivali svaku drugu utakmicu. Na kraju nas je vodio i Rajko Magić, ali nismo se uspjeli spasiti u zadnjem kolu", prisjetio se Budimir.

Dinamo može izbaciti Španjolce 

Gledao je Dinamo protiv Tottenhama i nije nimalo iznenađen. 

"Baš raspravljam s kolegom iz momčadi, mojim Darkom Brašancem. Pita me jesam li vidio kakvi su Oršićevi golovi, a ja mu objašnjavam da to nije ništa posebno novo, Oršić ima taj šut i on to pogađa bez greške. Ali zadnji gol u kojem je nanizao četvoricu ili petoricu igrača, ono je već bilo nešto drugo. Gledao sam ga kako prolazi dvojicu, trojicu, ali onda sam rekao - 'Što je ovo?' Čudo, iznenadio me kako ih je povezao", priča hrvatski reprezentativac iz Španjolske u kojoj danas mnogi komentiraju Dinamov podvig. 

"Na ovoj razini to svi prate i svi spominju rezultat. Zvali su me i neki prijatelji iz Villarreala. Kod njih vidim prostor koji Dinamo može iskoristiti. Vole se nadigravati sa svima i od toga ne odustaju. Odigrali su najviše neriješenih utakmica ove sezone, što znači da ne zatvaraju utakmice iako su nadmoćni, to sam vidio. Ima prostora, Dinamo mora biti čvrst i koncentriran, a individualnu kvalitetu ima", poručio je Budimir.

 

Pročitajte više