Osam policajaca uhićeno zbog Knezovićevog bijega, raspisana međunarodna tjeralica!

TEŽAK propust osiguranja Kantonalnog suda u Širokom Brijegu izravni je krivac za bijeg Olivera Knezovića koji se sumnjiči za ubojstvo Vedrana Puljića u nemirima u Širokom Brijegu. Kako piše Dnevni Avaz Knezoviću je dozvoljeno da iz pritvorskih prostorija izađe na hodnik gdje su ga čekali supruga i odvjetnik s hranom.

> Video - Bivši Tutin vojnik, koji se predao za ubojstvo Vedrana Puljića, pobjegao u Hrvatsku!?

Osiguranje suda čak je Knezoviću odobrilo da u hodniku jede, no umjesto obilatog ručka, osumnjičenik je iskoristio priliku za bijeg. Sarajevski novinari tvrde, kako Knezović nije niti trčao kada je pobjegao, već se samo "išetao" iz zgrade. U tom trenutku u zgradi se nalazilo oko dvadesetak pravosudnih policajaca.

Uhićeno osam sudskih policajaca!

Za sada su već i kažnjeni neki od krivaca tog propusta jer su suspendirani policajci Ivan Barić i Marinko Barbarić. Oni su jučer kasno popodne dali svoj iskaz, kao i još nekoliko sudskih policajaca za koje se također sumnja da su odgovorni zato što je zakazalo osiguranje Knezovića.

"Osam osoba koje su pripadnici sudske policije je uhićeno u utorak i srijedu zbog sumnje da su neovlašteno iz pritvorske jedinice u Širokom Brijegu pustili na slobodu Olivera Knezovića, osumnjičenog za ubojstvo Vedrana Puljića. Trenutno se nad njima provodi kriminalistička obrada i bit će predani Tužiteljstvu u Širokom Brijegu", rekao je glasnogovornik Federalne uprave policije Robert Cvrtak za portal Bitno.ba.

Međunarodna tjeralica raspisana tek danas!

Niska propusta nastavljena je i s jučerašnjim danom jer još uvijek nije niti raspisana međunarodna tjeralica. Interpolu BiH do sinoć nije stigao nikakav sudski nalog na osnovu kojeg bi ova institucija mogla raspisati međunarodnu potjernicu.

"Za Knezovićem je raspisana operativna tjeralica koja vrijedi za područje BiH, ali i dalje se čeka nalog nadložnog suda kako bi se raspisala i međunarodna tjeralica", kazao je jutros Cvrtak i dodao kako je FUP u stalnom kontaktu s kolegama iz Hrvatske. Hrvatska policija, prema njegovim riječima, provjerava određene lokacije u Hrvatskoj na kojima bi se Knezović mogao kriti.

U poslijepodnevnim satima Cvrtak je potvrdio i da je napokon raspisana međunarodna tjeralica nakon što je zaprimljen zahtjev županijskog suda. Tjeralica je dostavljena i uredu Interpola u BiH.

Neka mu sude

Sarajevski mediji posebno naglašavaju izjavu Jusufa Halilagića, sekretara Ministarstva pravde BiH, koji kaže da Knezović ima i hrvatsko državljanstvo te da u slučaju bijega u Hrvatsku neće biti izručen BiH. Knezovićevo izručenje biti će gotovo nemoguće, ako se potvrdi i navod HRT-a kako on ima hrvatsko državljanstvo.

"Hrvatska u ovom trenutku ne izručuje svoje državljane. Ako ga nadležni organi tamo i uhite, postoji mogućnost da mu se sudi u toj zemlji, a od nas mogu zatražiti dokumentaciju koja se tiče kaznenog djela", rekao je Halilagić.

Podsjetimo, uoči jednog od dva derbija proteklog vikenda BiH Premierlige, u Širokom Brijegu je došlo do velikih nereda u kojima je ubijen jedan navijač Sarajeva. Nerede su iza sjeverne tribine stadiona Pecara započeli navodno navijači Sarajeva (Horde zla) koji su u tri autobusa doputovali u hercegovački gradić te su razbijali automobile koji su se nalazili pored ceste.

Policija je intervenirala, a ubojstvo 24-godišnjeg Vedrana Puljića priznao je Oliver Knezović koji se sam predao i priznao da je pucao i ubio navijača Sarajeva u Širokom Brijegu.

"Balije" i "ustaše" već ratuju na Facebooku

"Hoćemo rat protiv ustaša" naziv je grupe koja je osvanula na Facebooku nakon što je u Širokom Brijegu ubijen navijač Sarajeva i koja je dosad skupila 54 člana. U opisu grupe stoji kako se na pridruživanje pozivaju svi oni "koji žele osvetu za ono što se dogodilo u Širokom Brijegu" uz poruku: "I da ih se već jednom riješimo za sva vremena!"

No, ni žitelji Širokog Brijega nisu im ostali dužni što se tiče propagiranja mržnje preko interneta. Povećanu aktivnost ovih dana tako bilježi i nešto starija Facebook grupa nazvana "Gazi balije", koja već ima 800 članova, a koja na pridruživanje poziva "sve koji mrze balije" uz napomenu kako su "i Srbi dobrodošli".

Pročitajte više