EUROPA LIGA

Od Basela je ostalo samo ime, uništavaju klub. Osijek je favorit jer ima Bjelicu

Foto: EPA

OSIJEK danas od 20:45 dočekuje švicarski Basel u svom Gradskom vrtu u utakmici koja se igra u sklopu 2. pretkola kvalifikacija za Europa ligu.

Momčad Osijeka dočekuje Basel nakon što je u HNL-u s 3:0 na istom terenu slavila protiv Rijeke, a Basel dolazi u Osijek nakon niza turbulencija u vodstvu kluba i 5:1 poraza od njemačkog trećeligaša u prijateljskoj utakmici.

Previranja u upravi uništavaju klub

Za najavu utakmice Osijeka i Basela nazvali smo Tomislava Puljića, bivšeg nogometaša Lokomotive koji je u Švicarskoj kao igrač proveo deset godina nastupajući za Luzern i Vaduz. Dobro poznaje prilike u Baselu i tvrdi kako stanje dugo nije bilo ovako loše.

"Stanje u Baselu je alarmantno. U upravi su velika previranja, nekoliko struja bori se za vlast i situacija izgleda toliko loše da je čudno da išta funkcionira. Stalno se događaju neke smjene, nedavno je postavljen novi trener, stigao je i sportski direktor, u vrhu nema niti jedan dan mira ni za koga", rekao nam je Puljić pa pojasnio kako je došlo do raspada u upravi kluba:

"Radi se o tome da je za Basel stigla ponuda nepoznatih engleskih ulagača koji žele kupiti klub i trenutni predsjednik im ga želi prodati, ali braća Degen (David i Phillip, bivši nogometaši op.a.) su dioničari kluba i ne žele tu prodaju. Klub je potpuno nestabilan i nije jasno kako će sve to završiti, ali situacija sada ne izgleda dobro."

Debi porazom od 5:1

Basel je nedavno za trenera doveo Ciriaca Sforzu, a on je u debiju teško stradao u prijateljskoj utakmici. Basel nije ono što je nekad bio, tvrdi Puljić. 

"Nedavno su doveli Ciriaca Sforzu koji je zamijenio Marcela Kollera, legendu Grasshoppersa i švicarske lige, a on je u prijateljskom debiju poražen s 5:1 od trećeligaša Saarbrückena. Sve ono što se događa u upravi momčad osjeti na terenu, a to se vidi i po rezultatu. Basel je prošle godine bio treći u ligi, to je veliki neuspjeh. Otprilike kao da Dinamo bude treći u HNL-u. Znate kako bi to izgledalo", kazao je Puljić pa dodao:

"Ni ova momčad Basela nije impresivna kao što je nekad bila. Nikad nisu bili slabiji u deset godina otkako sam ja u Švicarskoj. Dok sam igrao protiv Basela oni su u momčadi uvijek imali neke top pojedince. Salah, Shaqiri, Xhaka i slični igrači koji su danas u velikim klubovima igrali su za Basel, ovo sada nije ni blizu tome."

Osijek u susret ulazi kao blagi favorit

Kadar Basela ima samo jednog igrača od kojeg bi u Osijeku mogli strahovati, a ni on neće biti dostupan zato što se zarazio koronavirusom.  

"Najbolji igrač ovog Basela je 22-godišnji Brazilac Arthur Cabral koji trenutno ima koronavirus i vjerojatno neće igrati protiv Osijeka. Svi ostali su jako slični, nitko se ne ističe. Basel nema momčad kakvu je nekad imao, ima samo ime koje i dalje izaziva respekt, ali Osijek se ne mora bojati. Rekao bih da je Osijek, s obzirom na to da igra na domaćem terenu i da ima na klupi Nenada Bjelicu, favorit u toj utakmici", rekao je Puljić pa dodao:

"Pratim HNL, Osijek ima sjajnu momčad i s Bjelicom može napraviti velike stvari. Možda je zasad misterij koliko Mierez može i što će općenito s pozicijom napadača, ali osim toga Osijek je dobro pokriven. Posebno dobar je Žaper, on je sjajan veznjak. Neće Baselu biti lako baš kao što nije bilo ni Rijeci. Tu je i Bočkaj, on uvijek može sam riješiti utakmicu. Mala prednost Osijeku."

Pročitajte više