BORBA ZA LIGU PRVAKA

OSIJEK - LOKOMOTIVA 1:2 Lokomotiva u Ligi prvaka. Epska drama u zadnjem kolu HNL-a

Davor Javorovic/PIXSELL/Screenshot

LOKOMOTIVA je pobijedila Osijek 2:1 u Gradskom vrtu i osvojila drugo mjesto koje sljedeće sezone vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka.

U dramatičnoj i bogatoj utakmici sve se odigralo u drugom poluvremenu, a pobjednika je prelomio autogol Danijela Lončara u 88. minuti nakon niza fenomenalnih intervencija gostujućeg golmana Ive Grbića. 

Lokomotiva je vodila 1:0 golom Kristijana Jakića u  54. minuti, četiri minute poslije zabio je Mirko Marić, a meč je prelomio, kako smo ranije napisali, Lončarov autogol.

Ovoj utakmici prethodila je HNS-ova odluka da za ovo kolo zatvori tribine navijačima pa je tako Osijekova Kohorta cijeli tjedan udarala po HNS-u, svom sugrađaninu Davoru Šukeru te braći Zdravku i Zoranu Mamiću. 

Utakmicu su pratili ispod istočne tribine Gradskog vrta, skupilo oko 400-500 najodanijih koji su uz pjesmu pratili utakmicu na videozidu. Jasno, navijanje se čulo i na samom stadionu, a na videozidu Gradskog vrta igrači su mogli povremeno vidjeti scene pored stadiona.

Derbi bez gledatelja na tribinama, ali ipak s navijačima

Bilo je jasno da remi neće nikome odgovarati na Gradskom vrtu budući da je Istra 1961 već neko vrijeme odmara igrače za doigravanje protiv Orijenta u borbi za ostanak u 1. HNL. Kao takva, nije imala snage suprotstaviti se Rijeci na Rujevici koja je već nakon 35 minuta vodili hat-trickom Antonija Mirka Čolaka.

Prva opasna situacija na Gradskom vrtu viđena je u četvrtoj minuti. Osijekov kapetan Mile Škorić vraćao je loptu golmanu Ivici Ivušiću s vrha šesnaesterca, Marko Tolić izbio je iz drugog plana - nedostajalo mu je malo sreće da se lopta iz flipera odbije u mrežu Osijeka.

U 13. minuti Osijek ima dobru šansu. Ante Majstorović dugom loptom pronalazi najboljeg strijelca lige Mirka Marića, ovaj majstorski prima loptu i ulazi u šansu, no Ivo Grbić spašava Lokomotivu obranom nogom i pokazuje zbog čega je jedan od najboljih hrvatskih golmana.

Marić u 29. minuti ponovno u solidnoj situaciji. Bila je to akcija s Dmitrom Lopom, Marić je pokušao lijevom nogom, snažno i preko gola. Sedam minuta kasnije Antonio Mance bježi obrani Lokomotive, šutira prvi put, no blokira ga gostujući kapetan Denis Kolinger. Mance potom ponovno šutira, ali Ivo Grbić je još jednom na visini zadatka.

Fenomenalni Ivo Grbić

U nastavak utakmice Osijek kreće s velikom prigodom poslije kornera Dmitra Lope s lijeve strane. Igrala se 47. minuta kada je Ukrajinac pronašao Milu Škorića koji je glavom s pet metara tukao po golu, no Grbić je to čudesnom obranom rukama odbio u korner i spasio Lokomotivu.

Lokomotiva uz pomoć VAR-a dolazi do vodstva u 53. minuti. Akcija Kastratija i Uzunija po lijevoj strani završila je udarcem Uzunija, Ivušić je to uspio nekako skinuti, međutim, lopta dolazi na udarac Kristijanu Jakiću i budući veznjak Dinama to posprema u mrežu.

Sudac Duje Strukan iz Splita prvo je poništio gol zbog ofsajda, ali nakon intervencije VAR-a Zagrepčani su mogli početi slaviti.

Slavlje im je potrajalo tek četiri minute. Marić je dočekao ubačaj Talysa, namjestio se u šesnaestercu nakon dobrog primanja i tukao neobranjivo u Grbićevu mrežu za ekspresno izjednačenje.

Oba trenera krenula su sa zamjenama sredinom drugog poluvremena, posebno je ofenzivan bio Goran Tomić kada je u 70. minuti uveo napadača Marija Budimira umjesto stopera Jona Mersinija. 

Tomić se skroz otvorio pa isprovocirao drugo mjesto

Tri minute kasnije ubacio je i Sammira umjesto veznjaka Cokaja i krenuo u ofenzivu, no prvu pravu šansu nakon toga imao je Osijek poslije udarca Marina Pilja u 78. minuti. Grbić je na taj udarac s 18 metara bio dobro postavljen pa je elegantnom paradom spasio svoje suigrače.

Zadnjih deset minuta igralo se s gola na gol, preskakala se sredina terena u žurbi za pobjedničkim golom. U 82. minuti Lirim Kastrati ostaje sam iskosa na desnoj strani, loše to završava i puca izravno u Ivušića. Minutu kasnije, Vedran Jugović je u šansi, također s desne strane iskosa šutira, odlazi to tik uz desnu stativu golmana Lokomotive.

Uslijedili su pokušaji Merveila Ndocykta i Diona Drena Belje, prvog je zaustavio sjajni Grbić, drugi je poslao loptu nekoliko centimetara pored lijeve stative Zagrepčana.

Lokomotiva je prelomila utakmicu 88. minuti. Ubačaj Karačića s desne strane zadnjeg je u fliperu dirao Danijela Lončara, nakon čega se lopta odbila u mrežu Ivušića.

Na kraju, Lokomotiva je izborila drugo mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka, Osijek ide u kvalifikacije za Europa ligu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Pročitajte više