OSIJEK NA KRAJU PROBIO BUNKER U ANDORI Pobjeda 2:0 u prvom europskom nastupu nakon pet godina

Foto: NK Osijek

UNIO ESPORTIVA SANTA COLOMA - OSIJEK 0:2 u prvoj utakmici prvog pretkola Europa Lige.

Novi Osijek, preporođen mađarskim kapitalom, uz puno muke i tek u zadnjih desetak minuta uspio doći do pobjede u prvom europskom nastupu nakon pet godina.

Zabio je dva gola skromnih domaćinima, trećeplasiranoj momčadi prvenstva Andore, klubu koji dolazi iz sela s duplo manje stanovnika od Višnjevca. Uzvrat u Gradskom vrtu se samo treba odraditi i onda pripremiti za neusporedivo ozbiljnijeg suparnika, švicarski Luzern, koji čeka u drugom pretkolu. 

Nikako Osijek nije uspijevao probiti domaćine koji su u prvih pola sata imali "zabranu prelaska centra" i cijelo vrijeme su se branili s po deset igrača ne samo iza lopte, nego i središnje crte. Tek desetak minuta prije kraja prvog dijela okuražili su se i prešli polovicu par puta. Činilo se kako su njihove ambicije tako ispunjene, ali oko isteka sata vremena igre i pri rezultatu 0:0, promašili su dvije velike prilike. 

Prvo Ruiz glavom na ubačaj iz slobodnjaka puca tik uz Malenicinu lijevu vratnicu. Odmah potom, nevjerojatan propust Osijekove obrane. Bernata su ostavili potpuno samog na desetak metara od gola, a on nogom šalje loptu na isto mjesto gdje i njegov suigrač glavom u prethodnom napadu.

Kako je Osijek igrao, dovoljno govori što je trener Zekić već u 59. minuti napravio dvostruku zamjenu. Baraća i Bobana zamijenili su Bočkaj i Lesjak. 

Tek tada, minutu nakon druge velike prilike domaćina, Osijek konačno konkretno prijeti, nakon niza jalovih pokušaja prije svega glavom. Ejupi je pucao nogom, lopta je liznula prečku i otišla iznad okvira. 

Deset minuta prije kraja Osijek je napokon zabio, ali i to nakon peripetija. Penal za Osijek dosuđen je nakon što je Bočkaj odigrao povratno za Grezdu kojeg je faulirao Sandro. Jedanaesterac je izveo Ejupi, ali njegov poluvisoki udarac u desni kut brani golman Perinez. Srećom po Osječane, na odbijenu loptu natrčava Mioč i zabija je u mrežu. 

U četvrtoj minuti sudačke nadoknade Barišić je centrirao iz kornera s desne strane, Lukić na drugoj vratnici tukao u suprotni kut, ali Perianez brani. Međutim, odbijanac zrakom opet dolazi do Lukića, koji opet gađa na isto mjesto i sada trese malu mrežu za potvrdu Osijekove pobjede i prolaska. 

Tijek utakmice:  

UNIAO ESPORTIVA SANTA COLOMA - OSIJEK 0:2

90.+4 minuta: GOOL ZA OSIJEK! 0:2, strijelac ANDREJ LUKIĆ! Barišić je centrirao iz kornera s desne strane, Lukić na drugoj vratnici tukao u suprotni kut, ali Perianez brani. Međutim, odbijanac zrakom opet dolazi do Lukića, koji opet gađa na isto mjesto i sada trese malu mrežu za potvrdu Osijekove pobjede i prolaska. 

80. minuta: GOOOL za OSIJEK! 0:1, strijelac BENEDIKT MIOČ! Penal za Osijek dosuđen je nakon što je Bočkaj odigrao povratno za Grezdu kojeg je faulirao Sandro. Jedanaesterac je izveo Ejupi, ali njegov poluvisoki udarac u desni kut brani golman Perinez. Srećom po Osječane, na odbijenu loptu natrčava Mioč i zabija je u mrežu. 

71' Najnoviji u nizu slabašnih pokušaja Osijeka glavom. Barišićev centaršut pred golom zahvaća Knežević, ali puca loše

61' Velika prilika za Osijek! Napokon i Osijek prijeti. Ejupi je pucao, lopta je liznula prečku i otišla iznad okvira. 
 
59' Kako Osijek igra, dovoljno govori što trener Zekić već sada radi dvostruku zamjenu. Baraća i Bobana mijenjaju Bočkaj i Lesjak. 
 
59' Velika prilika za Santa Colomu! Nevjerojatan propust Osijekove obrane. Bernata su ostavili potpuno samog na desetak metara od gola, a on nogom šalje loptu na isto mjesto gdje i njegov suigrač glavom u prethodnom napadu.

57' Velika prilika za Santa Colomu! Ruiz glavom na ubačaj iz slobodnjaka puca tik uz Malenicinu lijevu vratnicu. 
 
46' Prilika za Osijek. Boban je ubacio s lijeve strane, Ejupi ne uspijeva pucati, ali to radi branič domaćih Aloy. Ipak, spašava golman Santa Colome. 
 
Kraj poluvremena.
 
45' Osijekov igrač dobio je žuti karton. Zaradio ga je Barać zbog nepotrebnog i oštrog prekršaja na centru.
 
45' Novi jalovi pokušaj Osijeka. Ejupi puca glavom nakon kornera, ali neprecizno.
 
38' Konačno prijeti Osijek, makar nedovoljno opasno. Boban puca, ali golman brani.
 
32' Pet minuta ničega od Osijeka, nemoćnog da probije zabarikadirane domaćine, koji su se konačno ohrabrili, izašli iz čahure i prešli centar. Ali, bez dolazaka pred Osijekov kazneni prostor. 
 
26' Mioč iz dobre pozicije, sam i s ruba kaznenog prostora, puca jako loše i lopta se samo otkotrljala do vratara Perianeza.
 
16' Grezda se s lijeve strane probio u kazneni prostor, ali onda bio neodlučan hoće li dodati ili pucati.
 
8' Prva prilika za Osijek. Knežević je centrirao iz kornera, a Barać glavom puca uz stativu
 
4' Domaćin se od samog početka zatvorio u bunker i nitko od deset njegovih igrača u polju "nema dozvolu" prelaska centra, dok Osijek traži gol i pobjedu. 
Osijeku je to prva utakmica u kontinentalnom natjecanju nakon ljeta 2012. Tada je također u prvom pretkolu EL igrao protiv Santa Colome, ali protiv one s prefiksom FC, koja je seoski rival kluba protiv kojeg Osijek sada traži prolazak do 2. pretkola i švicarskog Luzerna.
Prije pet godina Osijek je pobijedio FC Santa Colomu u obje utakmice (3:1, 1:0), nakon čega je u drugom pretkolu izgubio oba susreta od švedskog Kalmara (1:3, 0:3), što su bili zadnji europski nastupi kluba iz Gradskog vrta sve do ovih aktualnih.
Osijek je EL izborio četvrtim mjestom u hrvatskom, a UE Santa Coloma trećim mjestom u prvenstvu Andore. Njegov rival i posljednji klub kojeg je Osijek pobijedio u Europi, osvojio je naslov sa čak 12 bodova prednosti ispred današnjeg Osijekovog suparnika.
 
Oba kluba zovu se po selu s tri i pol tisuće stanovnika iz kojeg dolaze, ali utakmice ne igraju tamo, nego u Andorri La Velli, gdje Osijek gostuje danas. A ovako izgleda Estadi Nacional na kojem se igra susret:

Osijek ni na drugom kraju Europe neće biti sam. Kako javljaju iz kluba, u Andori će ih pratiti i pripadnici Kohorte:

Pročitajte više