Osmorici hajdukovaca istječu ugovori, među njima i zvijezde. Ostaje li itko od njih?

Foto: Davor Javorovic,Goran Stanzl,Igor Kralj,Luka Stranzl,Miroslav Lelas/PIXSELL

HAJDUKU je ove sezone preostalo još samo osvojiti Kup u čijem finalu ima ulogu velikog favorita protiv Šibenika. S tim trijumfom Bijeli bi drugu sezonu u nizu završili kao viceprvaci i osvajači Rabuzinovog sunca. U bliskoj budućnosti su i pripreme za iduću sezonu u koju bi ekipa mogla krenuti u značajno izmijenjenom sastavu. 

Ugovori istječu čak osmorici aktualnih prvotimaca, od kojih je polovica starija od 30 godina. Uz to, nakon uspjeha juniora Hajduk ima obavezu napraviti mjesta za najtalentiranije izabranike Marijana Budimira i pokušati ih uklopiti u prvu ekipu. Zbog toga nije teško zamisliv scenarij u kojem nijedan od igrača kojima ugovori istječu neće potpisati produljenje. 

Chidozie Awaziem (26), stoper

Nigerijac i povremeni reprezentativac se nalazi na posudbi iz portugalske Boaviste. U dogovor između klubova je uključena cijena otkupa, ali nije poznato može li si Hajduk priuštiti tu odštetu s obzirom na njezinu visinu i planove Uprave o dovođenju novih igrača koji sigurno postoje.

U prvom dijelu sezone na trenutke je izgledao kao ponajbolji stoper lige, zabio je tri gola u pet kola, a zatim je počeo kiksati. U posljednje vrijeme se stabilizirao i s njim u sastavu Hajduk nije primio gol u četiri utakmice u nizu. Za sljedeću sezonu od stopera su pod ugovorima trenutno Josip Elez, Ferro, Dominik Prpić i Luka Vušković, a priliku čeka i junior Mateo Jurić-Petrašilo.

Toni Borevković (25), stoper

Kao i Awaziem, u Hajduku se nalazi na posudbi iz portugalskog prvoligaša, u njegovom slučaju Vitorije Guimaraes. Iako je nastupio u paru s Nigerijcem u tri od četiri posljednje utakmice u kojima Hajduk nije primio gol, Borevković se više puta pokazao kao nesiguran. Zbog gužve na stoperskoj poziciji izvjesno je da Bijeli neće koristiti opciju otkupa.

Marco Fossati (30), zadnji vezni 

Talijanski veznjak trebao bi se oprostiti od Splita nakon dvije i pol godine. U hijerarhiji veznjaka neosporno je iza Filipa Krovinovića i Rokasa Pukštasa jer se jednostavno nije uspio nametnuti kao pouzdano rješenje, izuzev sada već davnog perioda kada je igrao u specifičnom sustavu Paola Tramezzanija. U sredini terena pod ugovorom su još Lukas Grgić i Anthony Kalik, a ozbiljniju priliku čekaju mlade nade Marko Capan i Ivan Ćubelić.

Nikola Kalinić (35), napadač 

Iskusni napadač zbog problema s ozljedama nikada nije uspio pružiti svoj maksimum nakon lanjskog povratka u Split. Navijači će pamtiti gol u derbiju protiv Dinama, ali u posljednjoj fazi aktualne sezone postalo je jasno da Kalinić nije spreman igrati 90 minuta. Moguć je odlazak u igračku mirovinu, prelazak u novi klub ili potencijalni ostanak u kadru Hajduka, ali sigurno u minornoj ulozi.

Stefan Simić (28), stoper

Češki stoper srpskog porijekla je najdugovječniji član Hajdukove svlačionice, ali uskoro bi tu titulu mogao prepustiti Lovri Kaliniću. U Hajduk, za koji navija od malih nogu, stigao je u ljeto 2019. i oduvijek je bio zahvalan rotacijski igrač koji se nije bunio zbog minutaže koja je oscilirala. Zbog spomenute gužve na stoperskoj poziciji moguće je da je konačno došao trenutak za rastanak.  

Agustin Anello (21), krilni napadač

Mladi Argentinac s američkom putovnicom stigao je ove zime na posudbu s pravom otkupa iz belgijskom Lommela. Njegova vrijednost po Transfermarktu iznosi 350 tisuća eura i cijena otkupa vjerojatno nije visoka. Anello je upisao 10 nastupa za Hajduk, ali samo tristotinjak minuta pa njegov potencijal još nije moguće procijeniti.

Upisao je jednu asistenciju protiv Lokomotive i pokazao da je opasan u situacijama jedan na jedan. S obzirom na nisku otkupnu cijenu, njegov ostanak ne bi predstavljao veliki rizik, ali treba uzeti u obzir da Hajduk na krilima ima Emira Sahitija i Jana Mlakara, da se iz Šibenika vraća Ivan Dolček, a priliku čekaju juniori Roko Brajković i Jere Vrcić.

Gergő Lovrencsics (34), desni bočni 

Iskusni Mađar ne bi trebao biti u planovima za iduću sezonu. Kao i Kalinić, često nije spreman za svih 90 minuta, a kao najugodnije iznenađenje u nastavku sezone dogodio se uspon Nike Sigura. Uz njega za poziciju desnog bočnog konkuriraju Dino Mikanović i Niko Đolonga.

Danijel Subašić (38), golman

Legendarna reprezentativna jedinica je praktički već u igračkoj mirovini. Subašić ove sezone nije branio ni minute i vjerojatno uskoro stavlja točku na "i" velike karijere. Trenutno su na popisu Hajdukovih golmana Lovre Kalinić, Ivan Lučić i Karlo Sentić. S posudbe iz Dugopolja se vraća Toni Silić, a na popisu mladih nada je i junior Borna Buljan.

Pročitajte više