"Osoba koja je protiv Gruzije podignula kukasti križ nije neofašist nego kompletni idiot"

HRVATSKI će nogometni savez samo u proteklih šest godina zbog ispada navijača, ali i homofobnih izjava Vlatka Markovića Uefi platiti 2,4 milijuna kuna ili više od 300 tisuća eura.

> Od Livorna do Splita: Petoljetka suživota svastike i klempavog "U" na tribinama navijača Hrvatske

> Moglo je i gore: HNS zbog fašizma i baklji mora platiti rekordnih 80.000 eura

> Bilić: Prava bi tragedija bila igranje pred praznim tribinama

>Kazne Hrvatskoj: Od 10 tisuća eura zbog Markovićeve homofobije do 72 tisuće za baklje i ustašluke

Posljednja opomena iz Nyona stigla je nakon splitske utakmice s Gruzijom na kojoj su zabilježeni brojni fašistički simboli, svastike, a skandirani su i fašistički slogani uz nešto skromniju pirotehniku. Uefa je zbog toga HNS-u odrezala rekordnu kaznu od 80 tisuća eura, a najgore od svega je što smo još i dobro prošli jer je opasno "visilo" da ćemo ključnu utakmicu protiv Izraela igrati pred praznim tribinama.

Ispadi i samovolja pojedinca najčešća su opravdanja za takve stvari, no bliža prošlost pokazuje da Gruzija neće biti posljednji ispad i da će sljedeća kazna hrvatskoj reprezentacija značiti i prazne tribine. O svemu ovome porazgovarali smo s Krunom Grlevićem predsjednikom "Uvijek vjerni", službenim klubom navijača hrvatske reprezentacije.

"Teško je bilo što reći u ovom trenutku, svi smo zapanjeni visinom kazne jer 80 tisuća eura nije mala stvar, bez obzira što se radi o Savezu. Svjesni smo da je kazna mogla biti i gora, ali ako se time tješimo, onda smo zaista jadni."

Kako Grlević komentira kukasti križ na tribinama protiv Gruzije?

"Osoba koja je podigla taj simbol vjerojatno nije nikakav neonacist niti neofašist nego jednostavno kompletni idiot. Ili možda čovjek koji je radio u nečijem interesu."


"Radimo sve da spriječimo incidente"

Slijedi nam utakmica s Izraelom.

"Problem je što i kako dalje. Iduća utakmica koju igramo doma je dvoboj s Izraelom, a znamo koliko su oni osjetljivi na sve što ima bilo kakve veze s nacizmom i antisemitizmom. Osobno, bojim se utakmice s Izraelom, jer to će biti jedan veliki test."


Što Uvijek vjerni rade na sprječavanju incidenata na tribinama?

"Navijačka udruga Uvijek vjerni broji 17 tisuća članova, a oko pet tisuća nas je bilo na Poljudu protiv Gruzije. U suradnji s navijačkim skupinama poduzeli smo sve što smo mogli da spriječimo moguće incidente. Također, imali smo super komunikaciju s Torcidom, ali obračun splitskih navijača s Bad Blue Boysima ne mogu vam komentirati. Prema mom mišljenju, tu je zakazao represivni aparat."

Grlević priznaje da je obračun navijača Hajduka i Dinama na splitskoj Pjaci bacio sjenu na sve dobro što se dogodilo u gradu pod Marjanom.

"Svatko tko je iole upoznat posvjedočit će vam kako je trenutno situacija vrlo loša. Bad Blue Boysi će se vjerojatno htjeti osvetiti za napad koji su doživjeli u Splitu, a svi mi istinski prijatelji reprezentacije zabrinuti smo i ne bismo htjeli da se to dogodi na utakmici protiv Izraela."

"U Grčku ćemo zbog nereda protiv PAOK-a morati u poluratnoj spremi"

Predsjednik UV-a dodaje kako, čak i u slučaju da sve prođe bez problema protiv Izraela, tu nije kraj eventualnim nevoljama.

"Zaboravljamo da nas čeka gostovanje u Grčkoj. Osim što će napaljeni domaći navijači tražiti revanš za zapaljeni autobus s PAOK-ovim pristašama u Zagrebu, bit će dolje i veliki broj Srba. Zbog svega toga, mi iz Udruge Uvijek vjerni, koji nismo nikakva militantna skupina, morat ćemo u Grčku putovati u poluratnoj spremi."


Grlević na kraju poslao poruku svima kojima je hrvatska reprezentacija na srcu.

"Dovraga, prestanimo se već jednom dijeliti na partizane i ustaše. Navijači se moraju što prije otarasiti toga, a onda će reprezentacija opet postati mjesto zajedništva i sloge", dodaje Grlević.

Torcida bez komentara

Za komentar događanja na utakmici Hrvatske i Gruzije zamolili smo i tajnika Torcide Stipu Lekića, koji nije bio odveć rječit: "Bez komentara. To je sve što vam imam reći", kazao je Lekić.

Pročitajte više