Osuđen sa Širićem zbog namještanja, sud ga izbacio iz nogometa, a HNS ga plaća kao vanjskog suradnika!

Foto: Hina 

SJEĆATE li se Nevena Šprajcera? Bivši tajnik NK Karlovac, uz Željka Širića, glavni akter afere ''pošteno suđenje'', u srpnju ove godine pravomoćno je osuđen zbog davanja mita sudačkim šefovima na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora, s rokom kušnje od četiri godine, a četiri godine ne smije ni raditi u nogometu.
 
No u hrvatskom nogometu ni presude Vrhovnog suda nemaju dovoljnu težinu jer je Šprajcer i nakon presude ostao aktivan u poslovima pod ingerencijom HNS-a.
 
 
Nakon suđenja Šprajcer je ostao predsjednik karlovačkog ŽNS-a, u isto vrijeme radio je u Istri 1961, a tek je nedavno podnio ostavku na mjesto predsjednika Županijskog saveza koji je izglasao povjerenje Šukeru. Nije poznato je li odstupio i s brojnih drugih funkcija u karlovačkom nogometu, ali na najvažnije pozicije postavio je sebi odane ljude. Nedavno je podignuta nova optužnica protiv Šprajcera, ovaj put za teške financijske malverzacije u NK Karlovac. Njega i ostale osumnjičene Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu tereti da su tijekom 2009. i 2010. godine za NK Karlovac pribavili nepripadajući iznos od 1.890.008,53 kuna na ime neobračunatih i neuplaćenih poreza i doprinosa.
 
Očito je Šprajcer nekim svojim djelima zadužio vrhušku HNS-a koja ga je unatoč presudi Vrhovnog suda i novoj optužnici za težak kriminal nagradila pozicijom vanjskog suradnika u Savezu – takozvanim koordinatorom natjecanja. ''Milost'' HNS-a Šprajcer je iskoristio kako bi nedavno prisustvovao sjednici Zagrebačkog nogometnog saveza, na kojoj je Davor Šuker kandidiran za novi mandat na čelu HNS-a.
 
Da je Šprajcer itekako aktivan u hrvatskom nogometu može provjeriti svatko tko posjeti službenu internetsku  stranici HNL-a. Tamo lijepo stoji da je Šprajcer sudjelovao i u radu, u ime Izvršnog odbora HNS-a, nedavno osnovanog organa koji nosi naziv Komisija za stadione, a čiji će zadatak, nakon što je propala gradnja kampa na Sveticama, biti uređenje travnjaka klubova te njihova sanacija i izgradnja po županijskim središtima. 
 
Također, u posjedu smo dokumenta kojim dokazujemo da se Šprajcer oglušio na presudu Vrhovnog suda iz srpnja ove godine jer je u kolovozu, dakle samo mjesec dana nakon pravomoćnosti presude, otvorio i zatvorio sjednicu Izvršnog odbora nogometnog saveza Karlovačke županije.
 
 
 
 
Ako ste mislili da sve ove funkcije Šprajcer obavlja volonterski ili u sklopu rada za opće dobro, kako bi oprao grijehe iz prošlosti, prevarili ste se. Šprajcer za svoj ''rad'' od HNS-a prima naknadu. Koliki je njen iznos, službena je tajna HNS-a, ali prema financijskom izvješću poznat je podatak da je Hrvatski nogometni savez u 2016. godini na stavku ''Naknada ostalim osobama izvan radnog odnosa'' izdvojio čak 16.165.213,00 kuna, što je čak 40 puta više nego godinu prije. 

Pročitajte više