Osveta šmokljana: Debeli klinac koji je u Premiershipu debitirao s 30 s Leicesterom piše nogometnu povijest

Foto: Guliver Image/Getty Images

"OSVOJIT ćemo prvenstvo", pjesma je koju je cijeli stadion pjevao nekoliko minuta nakon nove pobjede Leicestera.

Leicester, koji se prošle sezone na nevjerojatan način spasio od ispadanja u čudesnom serijom u posljednjim kolima šest kola prije kraja prvenstva ima ogromnih sedam bodova prednosti ispred Tottenhama i potrebno mu je još 12 bodova da i matematički osigura prvi i povijesni naslov za klub koji je u svojoj povijesti najveći uspjeh ostvario osvajanjem četvrtog mjesta još tamo na početku šezdesetih godina prošlog stoljeća.
 
''Lisice'' su u posljednjem kolu na svom stadionu svladale Southampton s 1:0, a gol odluke i gol možda i vrijedan naslova prvaka postigao je kapetan momčadi Wes Morgan.

''Osveta šmokljana'': Nevjerojatna priča o Wesu Morganu, priča je o Leicesteru
 
Priča o Morganu nevjerojatna je bajka, koja svojom nestvarnošću na najbolji mogući način simbolizira sve ono što je Leicester napravio ove sezone. Klub s kojim su se svi sprdali i na početku sezone mu davali minimalne izglede da se spasi u društvu engleskih bogatuna na milimetar je do titule prvaka, a cijela karijera kapetana ''Lisica'' bila je upravo takva, protkana ismijavanjem, podcjenjivanjem i podsmjehom. ''Osveta šmokljana'', da se poslužimo naslovom poznatog američkog filma, možda je najtočniji opis cijele sezone kako Leicestera, tako i njegovog kapetana Wesa Morgana. Mada, kako ćemo poslije vidjeti, Morgan je kao mlađi bio itekako nezgodan lik, netko koga nije najpametnije uhvatiti u đir. 
 
Netalentirani debeljuco s kojim su se sprdali i suigrači i trener
 
Morgan je Jamajčanin, no rođen je u Nottinghamu u siječnju 1984. gdje i odrastao. Kao klinac pokušao je napraviti prve nogometne korake u Notts Countyju, no kako je bio neugledan, trapav i debeo, bio je predmet zajebancije suigrača, pa čak i trenera i nikad nije dobio pravu šansu te je s 15 godina potražio je svoju priliku u susjednom Forestu.
 
Klinac koji je bio na pragu da se ostavi nogometa zbog stigme netalentiranog buce u bivšem dvostrukom prvaku Europe napokon je dobio pravu priliku, koju na sreću nije ispustio. 
 
Nakon sjajnih rola u mladoj momčadi Foresta, mladi stoper debitirao je 12. kolovoza 2003. za prvu momčad protiv Port Valea u dobi od 19 godina.
 
 
Morgan ni tada nije bio igrač koji svojim talentom plijeni pozornost i svojim nogometnim znanjem radi razliku, međutim, volja, želja i htijenje, bili su nesvakidašnji. U sezoni 2007./08. Morgan u obrani briljira, Forestova obrana pod njegovom komandom nije primila gol na čak 24 utakmice te sezone, što je i dan danas rekord, a klub iz treće lige (League One) ulazi u drugu (Championship).
 
Leicester ga je kupio za samo milijun funti
 
Forest se u rangu više muči, konstantno balansira na rubu ispadanja, no Morgan igra odlično i u listopadu 2011., u dvoboju protiv Hull Cityja (bio mu je to 400 nastup za Forest) postaje kapetan.
U siječnju 2012. godine, Nottingham Forest je objavio kako su prihvatili ponudu Leicestera da kapetana prodaju za milijun funti. 

Već u prvoj sezoni u svlačionici Lisica njegov karakter nije ostao nezapažen i suigrači ga biraju za kapetana momčadi, a nakon niza sjajnih partija i nekoliko pogodaka, nekoć otpisani i ismijavani klinac biva izabran u ''The Football Manager Team of the Decade".
 
Čovjek koji je u Premiershipu zaigrao kad je već napunio tridesetu danas je idol navijača Leicestera, simbol njihovog meteorskog uspona, no odrastanje Morgana u siromašnim kvartovima Nottinghama nije bilo nimalo lako, a nasljeđe koje je sa sobom donio u paketu ostalo je dio njega i dan danas.
 
Bio je član bande i nikad se nije odrekao ni sramio svoje prošlosti
 
Morganovo tijelo je prepuno tetovaža, a kako i sam danas kaže, nikad nije zaboravio svoje korjene i svaki crtež na njegovom tijelu ima neku simboliku i važnost. 
 
I Morgan je ka klinac bio član lokalne bande ''The Meadows'', no on se svoje prošlosti ne srami, premda su neki njegovo prijatelji i danas iza rešetaka zbog pljački i ubojstava.
 
''Ta je banda bila dosta opasna grupa nabrijanih klinaca, no nisu to bili loši klinci. Jednostavno nisu imali sreće'', znao bi često reći Morgan za engleske medije kad bi ga pitali da se prisjeti svog djetinjstva.
 
''Kad sam bio mlađi, ulično nasilje je bilo na vrhuncu. Živio sam u malom kvartu gdje je svatko poznavao svakoga i pucnjava je bila naša svakodnevnica. Nekoliko mojih jako dobrih prijatelja leži u zatvoru zbog ubojstava i kriminala općenito. Naravno, više se ne vidimo, no itekako mi je stalo do tih ljudi i napravit ću sve što mogu kako bi im pomogao. Istina, ne poričem da su radili sranja i u redu je da za svoje gluposti odgovaraju, no bili su dobri prijatelji, a ja to itekako cijenim.''
 
Neki od onih s kojima je Wes Morgan odrastao danas leže u zatvoru. On će vjerojatno u svibnju kao kapetan podići pehar namijenjen prvaku Engleske. A malo je nedostajalo…
 
Vardy i Mahrez najbolji su igrači Leicestera i ako osvoje naslov oni su ključ čudesnog trijumfa, no Wes Morgan i njegova životna priča ogledni su simbol jedne od najljepših nogometnih priča ikada ispričanih.
 
 
 

Pročitajte više