Osvojili su sve, ali ne i Zlatnu loptu

Foto: Guliver Imahe/Getty Images

SAZNANJE da Luis Suarez nije među trojicom najboljih nogometaša svijeta za 2015. godinu šokirala je mnoge. 
 
Više glasova od Urugvajca u izboru za Zlatnu loptu dobili su njegovi suigrači iz Barcelone Lionel Messi i Neymar, te Realov Cristiano Ronaldo. Mnogi smatraju da je najbolji nogometaš Reala i branitelj naslova nezasluženo uzeo mjesto Suarezu.
 
Pele i Maradona nisu ni mogli osvojiti Zlatnu loptu
 
Kada se govori o velikim nogometašima koji nisu osvojili Zlatnu loptu u prvom planu ističu se Pele i Diego Maradona. Najbolji nogometaši prošlog stoljeća nisu mogli dobiti ovu nagradu jer je do 1995. bila namijenjena samo Europljanima. 
 
Nepravda prema Iniesti i Xaviju
 
Očito je i kako će Andres Iniesta završiti karijeru bez Zlatne lopte, iako je imao jake argumente za njeno osvajanje 2008., 2010. i 2012. godine. Najbliže nagradi bio je prije pet godina kada je zabio pobjednički gol u finalu Svjetskog prvenstva, ali je dobio pet posto manje glasova od osvajača Messija, čija je Argentina na Svjetskom prvenstvu ispala sramotnim 0:4 porazom od Njemačke.
 
  
Činjenica da će Xavi završiti karijeru bez Zlatne lopte sramotna je, ne samo za ovu nagradu, već i za nogomet. Xavi, srce momčadi koja je godinama dominirala Europom i promijenila nogomet, te srce reprezentacije koja je osvojila sve što se može osvojiti, tri godine zaredom bio je treći u ovom izboru.
 
 
Maldini dva puta treći, bez Zlatne lopte i Giggs, Scholes, Henry
 
Sve u nogometu osvojio je i Paolo Maldini, ali ni to nije bilo dovoljno jednom od najboljih braniča u povijesti da osvoji Zlatnu loptu. Dva puta je završio treći.
 
Zlatna lopta nije bila suđena ni legendama Manchester Uniteda Ryanu Giggsu i Paulu Scholesu. "Jednostavno, nije mi jasno kako Scholes nikad nije osvojio Zlatnu loptu", komentirao je jednom Thierry Henry, još jedan od onih koji nije dobio ovu nagradu iako je 2003. godine bio na korak od nje. Tada mu je Zlatnu loptu "ukrao" Juventusov Pavel Nedved.
 
 
Sneijder s Interom pokorio Europi, Nizozemce odveo do finala SP-a i nije bio ni u TOP 3?!
 
Wesley Sneijder vodio je Nizozemsku do finala Svjetskog prvenstva 2010. godine, s Interom je osvojio Ligu prvaka, Seriju A i Kup Italije, a u izboru za Zlatnu loptu te godine nije završio ni među trojicom najboljih?!
 
U situaciji u kakvoj su Xavi i Iniesta bio je i Frank Rijkaard, koji je bio u sjeni Marca van Bastena i u Milanu i u izboru za Zlatnu loptu.
 
 

Buffon, Kahn, Neuer...
 
Nakon osvajanja svjetskog naslova s Italijom činilo se da bi vratar nakon 40-ak godina ponovno mogao biti najbolji na svijetu. Međutim, ispred Gianluigija Buffona slavio je njegov sunarodnjak Fabio Cannavaro.
 
A kada tada Buffon, ranije Oliver Kahn, a prošle godine Manuel Neuer, nisu uzeli Zlatnu loptu, očito ćemo još dugo čekati da ona pripadne jednom vrataru. Ustvari, načekat ćemo se još da Zlatnu loptu osvoji netko tko se ne zove Messi ili Ronaldo...
 

Pročitajte više