Otac Hajdukova juniora: Sad mu odgovara igrati za Hrvatsku, kasnije možda više neće

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

NOA SKOKO sudjelovao je u sve tri pobjede mlade Hajdukove momčadi u nokaut-fazi Lige prvaka, asistirao za drugi gol u pobjedi nad Manchester Cityjem 2:1 i, naravno, pogodio penal u raspucavanju protiv Borussije Dortmund. Taj 17-godišnji defenzivni vezni standardan je i u U-17 reprezentaciji Roberta Jarnija, koja je jučer odigrala 0:0 s Walesom.

No na seniorskoj razini bi mogao zaigrati za domovinu svog oca, bivšeg kapetana Hajduka Josipa Skoke, koji je 51 put nastupio i zabio devet golova za australsku reprezentaciju. Noa je također rođen u Australiji, a u Hajduk je stigao prošlog ljeta te odmah debitirao za Hrvatsku.

"Noa igra vrlo dobro i za klub i za hrvatsku reprezentaciju", rekao je za australski FTBL Josip Skoko, koji je za Hajduk igrao od 1995. do 1999. pa od 2008. do 2010., a karijeru je započeo i završio u rodnoj Australiji.

"Hrvatska sad ima puno više smisla"

"Tu mu je sve nadohvat ruke u smislu logistike i putovanja, slijedi put na kojem ima puno prilika. Nije bio težak izbor jer kad igraš za Australiju, moraš putovati preko cijelog svijeta zbog kvalifikacija u kojima pobjeđuješ 21:0 i 14:0. 

Ovdje u Europi igra protiv momčadi poput Walesa i Turske i to je drukčija dinamika. Puno mu je lakše biti dio sustava ovdje, ali tko zna što će biti u budućnosti. Odluka je na njemu kad bude vrijeme za to", rekao je Skoko stariji o sinovoj reprezentativnoj budućnosti.

Filip Brala/PIXSELL

"Drukčiji put"

"Ja sam se razvijao u Australiji i osjećao sam pripadnost grupi s kojom sam igrao. Noin put je malo drukčiji. Trenutačno mu ima smisla igrati za Hrvatsku, kasnije možda neće."

Josip Skoko usporedio je igru sebe i sina: "Zapravo je puno sličnosti. Proveo sam puno vremena trenirajući ga kao mladića u Geelongu pa pretpostavljam da to nije čudno. U dobi je kad mora igrati što više i nadajmo se da će za godinu ili dvije negdje potpisati profesionalni ugovor. Uživa igrati i razvijati svoju igru. Vrlo je kreativan igrač koji zna dodati, motoričan je i može zabiti dosta golova."

Pročitajte više