Otkrivaju se karte: Štimčev udar službeno je započeo nakon Ukrajine!

DA IGOR ŠTIMAC vjerojatno stoji iza planskog udara na Vlatka Markovića otkrivaju ne tako davno događaji koji su uslijedili nakon susreta Ukrajine i Hrvatske u Harkivu. Došlo je tada do sukoba na relaciji HNS-HRT zbog problema prilikom prijenosa koji je jedva ostvaren, uz pozamašnu isplatu nacionalne TV kuće. Igor Štimac stao je tada na stranu HRT-a, a sada  je jasno da je podatke i brojke vezane uz ugovor s agencijom Sportfive čuvao za ključni marš prema Rusanovoj.

Problem je ležao u tome što Ukrajince nisu zanimali novci nego prava na utakmicu Hrvatske i Ukrajine u Zagrebu koja su htjeli zauzvrat. Nakon što je HRT od agencije Sport Five pristao otkupiti prava na tu utakmicu i ponuditi ih u trampu za prijenos iz Harkiva, nezasitni su Ukrajinci zatražili da u paket uđe i utakmica Hrvatske i Andore. Sušec nije htio govoriti niti o cijeni koju je njegova kuća platila za taj dodatni prijenos, ali je naglasio da je cifra bila čak četiri puta već od prava na prijenos utakmice protiv Kazahstana u Zagrebu.

U cijeloj priči je najbanalnije da je HRT prava na prijenose iz Zagreba morao otkupiti od agencije Sport Five kojoj je prava prodao Hrvatski nogometni savez. Srebrić naravno ponovno nije htio o brojkama, ali je navodno Sport Five kao "middle man" između HNS-a i HRT-a zaradio više od sto posto. Slično je i sa ostalim utakmicama. HNS je navodno paket od pet domaćih utakmica prodao za 2.5 milijuna eura, a Sport Five je samo utakmicu protiv Engleske preprodao, prema Sušecovim riječima, za 7.5 milijuna eura.

"Imam informaciju da je HRT za prijenos morao platiti 400 tisuća eura, a da je HNS taj isti prijenos agenciji Sport Five prodan za samo 200 tisuća. Znači hrvatska firma proda za 200, a onda se isto to drugoj hrvatskoj firmi prodaje za 400. Gdje je tu logika. To mora prestati. Svaka kuna je važna kad imamo ovoliko nesagrađenih igrališta, kada u našem nogometu fali toliko infrastrukture. Ja kao potpredsjednik HNS-a imam pravo na uvid tih ugovora i sutra ću ih zatražiti", grmio je vidno nabrijani Štimac.

Čini se da je Štimac uspio u svojoj namjeri. Nabavio je ugovore i predočio ih naciji. Može li Marković izdržati ovaj udar?

M.P.
Foto: Index

Pročitajte više