OTKRIVAMO ŠTO TURCI VEČERAS SPREMAJU HRVATSKOJ "Pripremite se za drastične promjene!"

Foto: Getty images

U UTORAK navečer (20:45) Hrvatska će gostovati u Turskoj, u sklopu osmog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Za obje reprezentacija ovo je utakmica od velikog značaja. S jedne strane riječ je o posljednjoj šansi za momčad Mircee Lucescua za plasman na SP, dok bi s druge strane Hrvati, u slučaju novih triju bodova, praktički osigurali nastup na smotri u Rusiji. Istovremeno, obje ekipe suočavaju se s brojnim problemima. Čačića se sve češće proziva kao nedostojnog reprezentativne klupe, a u Turskoj se događa raspad sistema.

>>> TURCI U RASPADU PRED HRVATSKU Izbornik kuka da su ga igrači izdali 

Što se točno događa u nekad trećoj reprezentaciji svijeta, kakav je odnos starih i mladih igrača te kako se s tim problemima nosi novopečeni  izbornik, otkrio nam je novinar Millyeta Kadir Onur Dincer koji za Index piše  o problemima turskog nogometa. Turska je u prošlom kolu poražena od Ukrajine 2:0. Dincer tvrdi kako nije riječ o ikakvoj pobuni, nego o cijelom spletu loših odluka i nesretnih događaja.  

"Reprezentacija Turske trenutno je u lošem stanju i to ne treba kriti. Turska liga tek je počela, a veliki broj reprezentativaca još nije na potrebnom nivou ni psihički niti fizički. Očit je i manjak motivacije kod nekolicine igrača, što je osobito bilo vidljivo u susretu protiv Ukrajine. Zbog toga očekivanja navijača uoči dvoboja s Hrvatskom nisu velika, iako je to presudna utakmica jer će u slučaju neuspjeha i teoretski ostati bez šansi za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.

Unatoč velikom nezadovoljstvu navijača diljem Turske, olakotna je okolnost donekle što će se utakmica igrati u Eskisehiru, jednom od najnogometnijih gradova u državi. Eskisehirspor je trenutno u drugoj ligi, tako da su tamošnji navijači gladni vrhunskog nogometa. Upravo je to razlog zbog kojeg se očekuje da će stadion biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Riječ je o vrlo modernom zadnju sa sjajnim travnjakom, tako da će nogometna kulisa nesumnjivo biti izvrsna.

Kola su nepovratno krenula nizbrdo, ova Turska nema veze s onom koja je remizirala na Maksimiru

Teško mi je uopće odgovoriti na pitanje što je pošlo po zlu nakon početka kvalifikacija i onog velikog boda na Maksimiru. Bio je to sjajan start u ciklus koji je generirao veliki optimizam, a onda su kola krenula nizbrdo. Današnja Turska i ondašnja nemaju gotovo nikakvih zajedničkih točaka. Promijenio se izbornik, promijenila se nekolicina igrača, Arda Turan se odlučio umiroviti da bi se u konačnici jedva predomislio, a na koncu se i cijela klima oko nacionalne momčadi promijenila.

Novi izbornik Mircea Lucescu čini sve da podigne momčad, ali naišao je na tvrdi orah. Na press konferencijama djeluje prilično zbunjeno, kao da ne zna što mu je činiti. Protiv Ukrajine je povukao neke odluke za koje je bio uvjeren da će upaliti, a na kraju su se ispostavile potpuno pogrešnima. Činjenica je da se  osjećao izdano, ali ne jer mu netko radi iza leđa, već ne može vjerovati  u kojoj su mjeri pojedini igrači podbacili.


All Goals - Ukraine 2-0 Turkey - 02.09.2017 ᴴᴰ by goalsarena2017

Lucescu je šokiran kako su mu igrači podbacili protiv Ukrajine, najavio je drastične promjene

Zbog toga je za dvoboj protiv Hrvatske najavio velike promjene u prvih 11. Prije svega neće igrati Sener Ozbayrakli, a u momčadi neće biti ni Serdar Aziz koji se ozlijedio. Očekuje se kako će izostaviti i Ozana Tufana, strijelca gola na Maksimiru, dok bi se na teren trebao vratiti Burak Yilmaz koji je protiv Ukrajinaca bio suspendiran. Svi se nadaju, s obzirom na njegove kvalitete, kako bi on mogao biti taj koji će povesti i probuditi suigrače.

Što se tiče formacije i momčadi koja bi mogla istrčati protiv Hrvatske, to bi trebalo izgledati ovako: u sustavu 4-4-1-1 na golu će biti Babacan Volkan, u posljednjoj lini Kaan Ayhan, Omer Toprak, Caglar Soyuncu i Caner Erkin. U sredini terena četvorka će vrlo vjerojatno biti Arda Turan, Tolga Cigerici, Emre Belozoglu i Emre Mor. Polušpicu će zaigrati Oghuzan, dok će u vrhu napada osamljen biti Burak Yilmaz ili eventualno Cenk Tosun.

Turska trenutno nije momčad i Lucescu će morati shvatiti da se mnogo stvari promijenilo u posljednjih 12 godina

I dok se od Arde Turana i Emrea Mora može očekivati da budu najopasniji pojedinci Turske, kao najslabiju kariku izdvojio bih timski duh koji u ovom trenutku ne postoji. Turska nije momčad. Mnogi se igrači međusobno ne poznaju, došlo je do smjene generacija, a stari igrači i mladi se baš i ne slažu najbolje, što je u ovom trenutku najveći problem. 

Kada je Lucescu došao na klupu Turske, a prošlo je 12 godina otkada je napustio turski nogomet, mislio je da će sve probleme riješiti tako što će pozvati nekolicinu veterana poput Emrea Belozoglua. No to uopće nije riješilo problem, samo je još apostrofiralo loše odnose unutar momčad. Lucescu mora shvatiti da se puno toga promijenilo u Turskoj otkako je otišao i da stari trikovi više ne pale.

Hrvatska je favorit skupine, ali protiv Kosova je bila očajna

Turski savez za sada sve mirno promatra, ali i što drugo mogu napraviti. Promijenili su izbornika, doveli su veliko i kvalitetno ime, a bolje od toga trenutno teško da mogu. Lucescu ima puno povjerenje, on je doslovce obožavan u ovoj zemlji, a i sve je sve jasnije kako je problem u igračima i njihovu zalaganju. Kronično im nedostaje borbenosti i one želje koja ih je nekada krasila.

Kada govorimo o hrvatskoj reprezentaciji, ona je bez sumnje favorit skupine i na kraju će završiti kao prvoplasirana, međutim i tamo vidim određene probleme. Gledao sam utakmicu protiv Kosova i Hrvatska mi je bila neprepoznatljiva i očajna, a također je nedostajalo žara i želje. Ipak, bilo je riječ o slabom protivniku i lošim nogometnim uvjetima, pa je to i razumljivo.

U svakom slučaju vjerujem da nas očekuje kvalitetna utakmica. Lucescu je svjestan da je ovo posljednji vlak za Moskvu i nema sumnje da će upotrijebiti sve što je u karijeri naučio da trgne igrače i slavi u ovoj utakmici. S druge strane, nakon kiksa Islanda protiv Finske, Hrvati imaju strašnu priliku pobjedom osigurati plasman u Rusiju. To je velika stvar i obje momčadi trebali bi biti jako angažirane.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više