HNL

Otvaraju se ponude za TV prava za HNL. Klubovi se nadaju milijunima

Foto: Hina/Pixsell

DANAS se otvaraju ponude za TV prava na HNL. Savez je ranije objavio natječaj za dostavu ponuda za početak pregovora o prodaji televizijskih i povezanih medijskih TV prava za natjecanja i utakmice kojima je vlasnik HNS. U pitanju je razdoblje od sedam godina, od sezone 2022./23. do kraja 2028./29., uz mogućnost ponude dodatne tri godine, odnosno prijedloga ugovora na deset godina.

Do 2022. godine tvrtka Vox ima prava za HNL. Klubovi Prve i Druge HNL nikad nisu dobili na uvid papir kojim je tvrtka Vox kao ugovorni partner HNS-a i nakladnik HNTV-a, Šukerove televizije, stekla prava prodaje prava i utakmica domaće lige.

Doznajemo da HNS prema postojećim ugovorima dobije oko 20 milijuna kuna godišnje od sponzora lige, a do klubova dolazi oko 12 milijuna. Taj novac dijeli deset prvoligaša. Prvaku ide 20 posto, a postotak se smanjuje prema nižeplasiranim klubovima i novim članovima lige, poput Varaždina, koji je dobio oko 400 tisuća kuna za sezonu. Potpuno zanemariv novac, dok klubovi u ozbiljnim ligama imaju i ozbiljnu stavku u budžetu od TV prava. Lige sličnog profila poput Izraela i Danske inkasiraju 11, odnosno čak 27 puta više na ime TV prava. 

Predsjednik Rijeke Damir Mišković javno je govorio kako se nada paketu teškom 15-20 milijuna eura, a u Savez je stiglo nekoliko ponuda. Danas će se doznati tko je poslao najveću. 

Pregovore će voditi pet ljudi: predsjednik Davor Šuker, trojica dopredsjednika Ante Vučemilović-Šimunović, Damir Mišković i Robert Markulin te izvršni direktor Marijan Kustić. 

HNS je oformio Povjerenstvo koje se sastalo danas u podne u uredu Saveza u Zagrebu. U njemu su izvršni direktor Marijan Kustić, tajnik Vladimir Iveta, kao i tajnik Povjerenstva Jurica Bodrožić, a s po jednim čovjekom zastupljen je svaki od deset prvoligaša. Članovi Povjerenstva moraju potpisati da podatke koje vide neće otkriti nikome. Ti uvjeti iz ponuda smiju biti poznati jedino ovlaštenima u HNS-u, a nikako trećim osobama. Tko ne potpiše izjavu o povjerljivosti, neće dobiti šansu da sudjeluje u radu Povjerenstva, otkrivaju Sportske novosti.

Pročitajte više