Otvorilo se: Portugalci sa sedam komada ponizili Sjevernu Koreju

PORTUGAL je upisao najveću pobjedu na SP-u dosad. U drugom kolu skupine G demolirali su Sjevernu Koreju sa 7:0 (1:0). Golove su zabili Meireles, Simao, Almeida, Liedson, Ronaldo te dva Tiago.

Na taj su se način sasvim približili plasmanu u osminu finala jer sada imaju za čak devet pogodaka bolju gol-razliku od Obale Bjelokosti i teško je vjerovati da će se u zadnjem kolu situacija tako rasplesti da ostanu bez drugog mjesta u skupini.

Osim što je ostvario svoju najuvjerljiviju pobjedu u povijesti svjetskih prvenstava, nadmašivši trijumf nad Poljskom 2002. (4:0), Portugal je produžio svoj niz nepobjedivosti na 18 utakmica. Zadnji ga je uspio pobijediti upravo njegov sljedeći suparnik Brazil još u studenome 2008. Ujedno je i najskuplji nogometaš današnjice Cristiano Ronaldo napokon prekinuo 16 mjeseci dugo razdoblje bez pogotka u reprezentativnom dresu.

Nakon prvih 45 minuta utakmice na stadionu Green Point u Cape Townu ništa nije davalo naslutiti da ćemo vidjeti pravi debakl Sjevernokorejaca. Azijska je momčad ponovno bila prilično čvrsta u obrani, a nekoliko je puta čak i zaprijetila u napadu. No, u 29. minuti je Tiago sjajno gurnuo loptu kroz suparničku obranu, Raul Meiereles je pravovremeno utrčao i s lakoćom svladao Ri Myong Guka.

A nakon što je Simao u 53. minuti progurao loptu kroz noge sjevernokorejskom vrataru, azijska se reprezentacija potpuno raspala i do kraja utakmice izgledala kao grogirani boksač. Najviše su Portugalci napadali preko lijeve strane s koje su do kraja stigle asistencije za gotovo sve pogotke.

Pogađali su Hugo Almeida, pa Tiago, Liedson, a onda napokon u 87. minuti i Ronaldo koji je cijelo vrijeme razigravao suigrače, ali nije uspijevao smjestiti loptu u mrežu. Priču je svojim drugim pogotkom zaključio Tiago za ukupno jubilarnu desetu pobjedu s najmanje sedam golova razlike u povijesti svjetskih prvenstava.

Portugal: Eduardo; Miguel, Bruno Alves, Ricardo Carvalho, Fabio Coentrao, Raul Meireles, Pedro Mendes, Tiago, Cristiano Ronaldo, Simao Sabrosa, Hugo Almeida

Sjeverna Koreja:
Ri Myong-Guk; Ri Kwang-Chon, Cha Jong-Hyok, Pak Chol-Jin, Ri Jun-Il, Ji Yun-Nam, Mun In-Guk, An Yong-Hak, Pak Nam-Chol, Hong Yong-Jo, Jong Tae-Se

Sudac: Pablo Pozo (Čile)

Pročitajte više