Esport

Ova je ekipa režirala možda i najveće iznenađenje u povijesti League of Legendsa

Foto: Riot Games

NAJVEĆE esport pozornice savršen su medij za stvaranje nevjerojatnih priča, onih zbog kojih toliko volimo esport. Jedna takva je ispisana danas u Taipeiju na Mid-Season Invitationalu, najvećem League of Legends turniru na svijetu iza World Championshipa. Američki Team Liquid uvjerljivo je nadigrao svjetske prvake i najdominantniju ekipu na turniru Invictus Gaming i plasirao se u finalu ovog milijun dolara vrijednog natjecanja što je moguće i najveće iznenađenje u povijesti tog esporta.

>Što se dogodilo s hit-igrom koja je trebala pregaziti Fortnite?

Samo najzagriženiji fanovi vjerovali su da Team Liquid može napraviti veliki rezultat u Vijetnamu. Američke ekipe, a pogotovo Team Liquid, imaju izrazito loše rezultate na međunarodnim turnirima i teško drže korak s vodećim regijama svijeta kao što su Kina, Južna Koreja i Europa. Međutim, danas su američki prvaci pokazali da su spremni i za puno više. Nakon današnjih partija u finalu protiv bilo kojeg protivnika imat će minimalno podjednake šanse za donijeti Sjevernoj Americi prvu međunarodnu titulu u povijesti. 

Zbog lošeg međunarodnog ratinga američke regije, Team Liquid se za mjesto na turniru morao izboriti kroz dodatne kvalifikacije u kojima su svladali domaću ekipu Phong Vu Buffalo s glatkih 3-0. U grupnoj fazi Mid-Season Invitationala u prva tri dana skupili su samo dvije pobjede iz šest mečeva. Tek će pobjedom nad G2 Esportsom i sretnim raspletom ostalih mečeva na kraju doći do omjera 4-6 i plasmana u doigravanje. 

Foto: Riot Games

Najbolja ekipa na svijetu, Invictus Gaming, uvjerljivo je osvojila prvo mjesto u grupnoj fazi ispustivši samo jedan meč, onaj posljednji, bez ikakvog rezultatskog značaja i to protiv korejskog SK Telecom T1. Kao pobjednici grupne faze mogli su birati protivnika između treće i četvrte ekipe, odnosno G2 Esportsa i Team Liquida. Odabrali su američku ekipu i izgleda - pogriješili. Od tri stručna analitičara na prijenosu dvojica su predvidjela pobjedu kineske ekipe od 3-0, dok se treći opredijelio za 3-1. Sve do tog trenutka to je bilo realno očekivanje. Bar dok mečevi nisu prošli. 

Foto: Riot Games

Team Liquid igrao je puno brže i konkretnije u polufinalu. Prihvatili su stil igre Invictus Gaminga, birali kompozicije koje će najbolje funkcionirati u čestim borbama i manje strukturiranoj igri od one koju smo inače navikli gledati. Liquid je dominirao prvim mečom, pobjeđujući Invictus u onome u čemu su bili najbolji - kaotičnim borbama po cijeloj mapi. U drugom meču se Invictus pokušao prilagoditi, ali ishod je bio isti.

Foto: Riot Games

Tek se u trećem meču Invictus Gaming probudio, dao svom najboljem igraču Songu "Rookieju" Eui-jinu LeBlanc, heroja koji ga je proslavio, a on je ponovo podsjetio sve zašto ga smatraju najboljim igračem na svijetu. I to je bilo to što smo vidjeli od kineskih i svjetskih prvaka. Posljednji i odlučujući meč Liquid je ponovo bio dominantan. Bolji u borbama, brži u rotacijama po mapi i odlučniji kada je to bilo najpotrebnije. Svakako serija mečeva koju trebaju pogledati svi zaljubljenici u League of Legends esport. 

Cijela američka ekipa igrala je odlično. Jung "Impact" Eon-yeong nastavio je sa sjajnom formom na turniru i dosad je bio najbolji igrač svoje ekipe, ali ovoga puta se probudio i ostatak. Nicolaj "Jensen" Jensen proigrao je u polufinalu, iako su ga mnogi opravdano kritizirali u dosadašnjem dijelu turnira. U posljednjem je meču Jensen zaigrao Lux na midu, na radost mnogih navijača i potpuno nadigrao Rookieja na Zoe. Jo "CoreJJ" Yong-in je nakon osvajanja nagrade za najboljeg igrača u LCS-u proglašen i najboljim igračem ovog polufinala, prvenstveno zbog sjajnih partija s Galijom i Alistarom, a Jake "Xmithie" Puchero svojim je Skarnerom presudio Invictus Gamingu u posljednjem meču i time zaokružio jako dobre igre u cijelom polufinalu.

Jedan se igrač ipak ističe, to je Yiliang "Doublelift" Peng, legenda američkog League of Legendsa i najuspješniji američki igrač. Odigrao je sjajno polufinale i potvrdio da je mehanički, ali i po osjećaju za igru, jedan od najboljih na svijetu te da iza njegove samouvjerenosti stoji pokriće. 

Foto: Riot Games

Igrao je Doublelift za Counter Logic Gaming, Team SoloMid i Team Liquid, tri od četiri najveće američke LoL organizacije. Šest je puta osvajao League of Legends Championship Series, više nego bilo koji drugi igrač u povijesti, ali na međunarodnim turnirima nikada nije prošao grupnu fazu. I nakon početnih loših rezultata u Vijetnamu, ostao je samouvjeren i tvrdio da su spremni i jedna od najboljih ekipa na turniru, a to su konačno i dokazali. Upravo je ta njegova želja da napravi veliki rezultat i donose svojoj regiji prvi međunarodni pokal ono što će dodatno nabrijati čitavi Team Liquid. Njegovi suigrači mu vjeruju i stat će iza njega bez razmišljanja. Osvoje li Doublelift i Team Liquid MSI ove godine, bit će to vrhunac karijere jednog od najboljih koji su ikada zaigrali League of Legends. 

Foto: Riot Games

Team Liquid će saznati protivnika u nedjeljom finalu u subotu, kada će snage odmjeriti SK Telecom T1 i G2 Esports našeg Luke "Perkza" Perkovića. G2 Esports je uvjerljivo slavio u oba meča protiv korejske ekipe u grupnoj fazi, ali potom i pokvario dojam porazima od Team Liquida i Phong Vu Buffaloa. Drugo polufinale na rasporedu je u subotu u 9:00. 

Pročitajte više