hrvatska reprezentacija

Ova reprezentacija nema ono što smo imali u prošlosti. Nije mi jasan Dalić

Foto: Igor Kralj, Luka Stanzl/PIXSELL

PREMDA je na gostovanju u Rusiji izvukla bod, Hrvatska je odigrala jako loše. Protiv slabog i limitiranog rivala Dalićeva ekipa igrala je na bod, što je na neki način i izbornik svojim izjavama poslije utakmice priznao. Bilo je to 90 jako loših minuta u kojima nismo vidjeli baš ništa.

Hrvatska sutra igra u gostima protiv Slovačke, a u utorak na Poljud stiže Slovenija.

O aktualnom stanju hrvatskog reprezentativnog nogometa razgovarali smo s legendarnim trenerom Ilijom Lončarevićem.

Najnezanimljivija utakmica večeri, a nije mi jasno što Dalić pokušava

Teško je objasniti utakmicu s Rusijom. Nakon pogledanih 90 minuta ničega, dojma sam da su oba izbornika i obje momčadi išle na bod. Utakmica je bila mlaka, bez prekršaja, bez ičega. Vidio sam informaciju da je proglašena najnezanimljivijom od svih koje su se igrale u srijedu. S tim se apsolutno slažem.

Nije mi jasno što Dalić pokušava. Je li u pitanju linija manjeg otpora, nekakvi ustupci pojedinim igračima, ali već je svima u Hrvatskoj jasno da Kramarić nije klasični centarfor, da on tu poziciju ne želi igrati i nejasno mi je zašto ga izbornik uporno i tvrdoglavo gura na poziciju na kojoj ni izbliza ne može dati svoj maksimum. Kramarić je odličan igrač, ali nije pravi napadač i ako Dalić ne složi igru da se cijela ekipa podredi njemu, onda ovo sve skupa nema nikakvog smisla. Postoje samo dva rješenja – ili će se igra bazirati na Kramariću ili Andrej mora završiti na klupi. Treće opcije nema.

Budu li Slovaci na svom nivou s Eura, bit će problema. Ne vidim smisao kad gledam što radimo

Već dugo u gostima igramo loše. Zadovoljavamo se s bodom protiv za klasu slabijih ekipa. Gledam ovu Rusiju, pa ne sjećam se da su ikad bili slabiji, nemoćniji, bezopasniji. No umjesto da preuzmemo rizik i napadnemo ih, pa makar i na klasu i volju, na mišiće zabijemo, mi smo sretni s bodom. Izbornik nakon utakmice priča kako je zadovoljan agresijom, trkom… Budu li Slovaci i Slovenci na nivou Rusije, onda možda i možemo nešto izvući, ali pokaže li se Slovačka agresivna i kompaktna kakva je bila na Euru, onda nas čekaju veliki problemi jer mi očito neki plan B nemamo. Budemo li se zadovoljavali ovakvim remijima, onda to ne vodi ničemu i ne vidim nikakav smisao.

Odigrali smo klasičnu alibi-utakmicu, a s takvim stavom ne možemo dobiti nikoga

Od SP-a u Rusiji nismo opasni. Stanje u reprezentaciji nije adekvatno onoj atmosferi koja bi trebala biti u ekipi koja puca na nešto veliko. Čini mi se da su naše utakmice tek puko odrađivanje posla. Ako izbornik kaže da je ono bilo super, onda ok. Ja bih rekao da je utakmica s Rusijom bila klasična alibi-utakmica. Čak ni na rutinu i na individualnu kvalitetu mi ovakvu Rusiju nismo bili u stanju pobijediti. U utakmicama poput ovih, gdje nije nužno da su momčadi na vrhuncu forme, pobijedit će ekipa koja pokaže više morala, agresije i želje. Ni mi ni Rusi to nismo pokazali i zato smo dobili onakvu utakmicu.

Tako smo igrali i s Maltom i s Ciprom i zato smo dobili mučenje. Možemo mi u momčadi imati sjajne igrače, nogometaše koji igraju u najboljim klubovima, ali ako nema potrebnog naboja, onda ovakva Hrvatska ne može dobiti ni drugoligaša. Strah me samo da ni u budućnosti neće biti drugačije jer ovaj problem traje već jako dugo. Nisam vidio da se išta nabolje promijenilo.

Nisam optimist i jedva čekam da vidim kako će to izgledati protiv Slovačke. Hoćemo li igrati jednako bez mirisa i okusa ili će se nešto drastično promijeniti…

Protiv Rusije smo imali dominaciju, posjed, jača smo i bolja smo momčad, ali sve je to čista alibi-igra. Igrači su na teren izašli tek tako, da ispune osnovne zadatke koje je pred njih postavio izbornik i ništa više. S takvom voljom i igrom se ne može dobiti nikoga.

Igramo loše jako dugo, a ne znam zašto oni koju su odgovorni za to nisu dali objašnjenje

Ne bih želio spominjati imena. Nisu ona bitna. Problem je u sustavu, odnosno nedostatku istoga. Problem je što nemamo kompaktnosti i u momčadi nema kohezije. To treba priznati, a ne skrivati se iza isfucanih floskula. Nije na meni da kažem zašto je to tako, zašto reprezentacija igra kako igra. Zna se tko je odgovoran i tko treba ponuditi objašnjenje. Zašto mi odgovore na ta pitanja još nismo dobili, e to ne znam.

Ova reprezentacija nema ono što su u prošlosti imale neke druge reprezentacije Hrvatske. Znali smo se i prije mučiti sa slabijim rivalima, ali kad je bilo najvažnije, kad su došli najjači protivnici, onda bismo proigrali i pokazali klasu. Ova ekipa to nema. Na Euru smo vidjeli samo neke sporadične bljeskove protiv Češke, Škotske i Španjolske i to je sve. Kemija i kohezija u momčadi ne postoji, duh reprezentacije se izgubio nakon Rusije, a upravo je to potrebno da bi ekipa imala volju, želju i moć. 

Jednostavno, to je početak i kraj priče, a sve ostalo bi bilo isprazno filozofiranje.

Pročitajte više