Esport

Ovaj je tinejdžer osvojio 20 milijuna kuna i postao prvak svijeta u Fortniteu

Foto: EPA-EFE

KYLE "Bugha" Giersdorf je pred oko 15 tisuća ljudi na Arthur Ash stadionu u New Yorku osvojio Fortnite svjetsko prvenstvo i gotovo 20 milijuna kuna, najveći nagradni fond u povijesti koji je osvojio jedan igrač u esportu. Time se ovaj 16-godišnjak preko noći popeo na 10. mjesto po zaradi od nagradnih fondova u esportu, a eksplodirao je i na društvenim mrežama. 

>Mario Hezonja na najvećem Fortnite turniru zaigrao u humanitarne svrhe

Fortnite igra 250 milijuna igrača na svim platformama diljem svijeta, a prema posljednjim dostupnim podacima, igra ga oko osam milijuna u svakom trenutku. Iako se radi o relativno mladom esportu, Epic Games je odmah osigurao 100 milijuna dolara za jednu natjecateljsku sezonu. Gotovo trećina tog novca podijeljena je prošlog vikenda na Fortnite svjetskom prvenstvu. 

Igrači su se natjecali u dvjema kategorijama: Duo (parovi) i Solo. Ova druga je ipak glavna jer se radi o battle royale igri. Nakon 10 tjednih kvalifikacija 100 igrača je osiguralo plasman na završni turnir koji se proteklog vikenda održao u domu US Opena u New Yorku. Bugha je prvi igrač iz istočne Amerike koji se plasirao na Fortnite svjetsko prvenstvo. 

Natjecatelji su igrali šest mečeva i u svakom prikupljali bodove ovisno o plasmanu i broju eliminacija. Bugha, 16-godišnjak iz tima Sentinels, slavio je u prvom meču i prikupio čak 19 bodova, 10 za prvo mjesto i ostatak putem eliminacija. Do kraja ga s prvog mjesta nitko nije uspio skinuti, bez obzira na to što u drugom meču nije osvojio nijedan bod. 

Screenshot: Twitch

Bio je konstantan, sve ostale mečeve završavao je na jednom od mjesta koja nose bodove i polako prikupljao eliminacije. Već se u pretposljednjem meču dalo naslutiti da će, ako ne napravi velike pogreške, postati najbolji igrač najpopularnije igre na svijetu.

Tijekom cijele posljednje partije Bugha se lagano smijao znajući da će osvojiti najveću nagradu koja je dodijeljena jednom igraču u esportu - tri milijuna dolara, 19,9 milijuna kuna. I zona mu je išla na ruku, prikupio je nekoliko eliminacija i završio na petom mjestu. Drugoplasiranog Amerikanca Harrisona "psalma" Changa ostavio je iza sebe čak 26 bodova. Meč je ubrzo završio i počelo je slavlje.

Screenshot: Twitch

Ovom klincu više ništa u životu neće biti isto. Na kraju je tek kratko izjavio: "Grind se isplatio." Naime, posljednjih je tjedana igrao po 10 sati dnevno kako bi bio spreman za turnir života. 

 

Bugha je prema podacima stranice esportsearnings.com zasjeo na 10. mjesto po zaradi od nagradnih fondova u esportu te se ubacio među najbolje Dota 2 igrače svijeta koji su osvajali brojne turnire te The International, turnir s najvećim nagradnim fondom u esportu posljednjih 10 godina. Prestigao je većinu njih, a ispred njega su sad samo igrači koji Dotu 2 igraju već godinama i osvojili su brojne turnire uz onaj najveći. Toliko je danas velik Fortnite. 

Preko noći dobio je i više od sto tisuća novih pratitelja na Twitteru, gdje njegov profil sada prati više od 200 tisuća ljudi. Međutim, večer nakon povijesnog uspjeha hakirani su Twitter i Twitch.tv računi, o čemu je obavijestio fanove na Instagramu. Ipak, nije napravljena nikakva velika šteta.

Screenshot: Twitch

Dan prije u parovima su slavili igrači Cooler Esporta, Austrijanac David "aqua" W. i Norvežanin Emil "Nyhrox" Pedersen, koji su podijelili iznos koji je Bugha osvojio sam. Zanimljivo, europski igrači puno su bolje prošli u parovima, osvojivši prva dva mjesta, dok su prva tri u solo kategoriji osvojili američki igrači.

Prosjek godina natjecatelja na drugom najbogatijem esport turniru svih vremena bio je tek 16. Svaki natjecatelj je kući odnio najmanje 330 tisuća kuna. Dobro ste pročitali. To znači da su mnogi klinci radeći ono što vole proteklog vikenda osvojili velik novac, a njih 30-ak i iznose koji mijenjaju živote. Zbog toga bi se esport zauvijek mogao promijeniti. Rijetko su tako mladi gameri osvajali takve iznose u drugim igrama, ali Fortnite je pomaknuo dobnu granicu i postavio nove uvjete.

Pročitajte više