Ovaj tjedan izbor domaćina EP 2008. - Imaju li Hrvatska i BiH šanse?

U ČETVRTAK u 12 sati bit će odlučeno koji će od 14 kandidata organizirati Europsko nogometno prvenstvo 2008. Za organizaciju EP-a zajednički se natječu Hrvatska i BiH.

Protukandidati su nam Švicarska i Austrija, Mađarska, Rusija, Škotska i Irska, Grčka i Turska, te Švedska s Norveškom, Danskom i Finskom.

Već sutra šesteročlana delegacija Hrvatske i BiH putuje u Švicarsku, da bi u srijedu od 14 i 30 do 15 sati održali svoju prezentaciju. Unutar polusatne prezentacije bit će prikazane turističke atrakcije Hrvatske i BiH, te prikaz naših najvećih sportskih uspjeha.

Austrija i Švicarska favoriti

Selekcija će se vršiti u dva kruga. U prvom krugu sudjelovat će svih sedam kandidata, a u drugom dva ili tri kandidata. Hrvatska i BiH nadaju se da će biti među sretnim dvojcem ili trojcem.

Favoriti su Švicarska i Austrija, koji su čitavom poslu i pristupili najozbiljnije. Za razliku od Hrvatske i BiH, Švicarci i Austrijanci već imaju službenu web stranicu na kojoj se na četiri jezika predstavlja njihova kandidatura.

Suvišno je spominjati koliko bi organizacija ovakvog spektakla dobro došla hrvatskom nogometu i promidžbi države, i barem na nekoliko tjedana stavila Hrvatsku u središte svjetskih sportskih zbivanja.

Treba međutim imati da bi se imalo još više. A Hrvatska i BiH kao kandidati za zajedničku organizaciju nemaju niti službenu web stranicu, a kamoli stadione.

Naš adut je nažalost politički, pa je tako i poruka koju želimo ostaviti da se u dvije ratom napaćene zemlje vraća život. Nada postoji, no naš je savjet: kladite li se, novac uložite na nekog drugog.

Pročitajte više