premiership

Ovako Arteta misli preporoditi Arsenal: "Lopta, suigrač, protivnik, prostor"

Foto: Arsenal.com

ŠPANJOLAC Mikel Arteta u četvrtak će debitirati na klupi Arsenala.

Prvi ispit nakon povratka u klub u kojem je svojevremeno bio kapetan bit će okršaj kod Bournemoutha u sklopu 19. kola engleskog Premiershipa.

U utorak je održao jedan od prvih treninga s novom momčadi i igračima je jasno dao do znanja što želi od njih. 

"Želim da se igrači osjećaju odgovornima, da na teren izlaze agresivno i strastveno jer predstavljaju svoj klub", kazao je Arteta pa dodao:

"Četiri stvari: lopta, suigrač, protivnik i prostor. To je sve na čemu ćemo raditi u početku. To su osnove koje ću tražiti od njih", dodao je čovjek koji je trenerski zanat učio od Pepa Guardiole.

Klub s Emiratesa u velikoj je krizi. Gunnersi zauzimaju tek 11. mjesto i imaju 23 boda i pred Artetom su pune ruke posla.

Dvaput zaustavljao trening i objašnjavao igračima što želi od njih

Arteta je iznimno aktivan od prvog dana otkad je preuzeo klub koji je u lošem stanju. Engleski novinari pomno su pratili njegove prve treninge ne bi li vidjeli kako će izgledati novi Arsenal i već na nedjeljnom treningu zapazili su neke sitne detalje.

Španjolac je od igrača tražio da budu što jednostavniji i da ne kompliciraju bespotrebno. Tako je u jednom trenutku zaustavio trening kada je vidio da se Alexandre Lacazette poigrava i s loptom izvodi trikove.

"To ne radite za vrijeme utakmice, zašto onda to sada radite?" retorički ga je pitao i nastavio mu objašnjavati kako bi se trebao tijelom trebao pozicionirati na terenu u trenutku primanja lopte i njenog prosljeđivanja suigračima.

Trening je zaustavio i kad je Granit Xhaka krivo dodao jednu loptu te mu je prišao i detaljno objasnio točno što želi od njega, kako da se kreće prije i poslije primanja lopte. Španjolac dosta inzistira na kutevima u kojima igrači primaju loptu, odnosno kako su tijelom okrenuti u tom trenutku ne bi li smanjili vrijeme potrebno da prime loptu, okrenu čuvara i proslijede je dalje.

To je nešto na čemu inzistira i Guardiola. Najbolji primjer je video u kojem katalonski stručnjak objašnjava Raheemu Sterlingu istu stvar, a onda danima nakon toga Englez to primjenjuje na terenu i zabija nekoliko golova.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više