Ovako izgleda postava Hrvatske koju su čitatelji Indexa odabrali za napad na Brazil

Foto: EPA

HRVATSKU nogometnu reprezentaciju u petak 9. prosinca čeka utakmica četvrtfinala Svjetskog prvenstva protiv Brazila, koja će neovisno o ishodu sigurno ostati upamćena kao jedna od najbitnijih ove generacije. Eventualni prolazak garantira da će Hrvatska na Svjetskom prvenstvu odigrati još najmanje dvije utakmice, što bi značilo priliku za ponavljanjem najvećih uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa, bronce iz Francuske 1998. i srebra iz Rusije. 

Uoči utakmice Index je svojim čitateljima dao priliku da biraju startnu postavu za četvrtfinale prema svom ukusu. Za okvir je uzeta nepromjenjiva Dalićeva 4-3-3 formacija, tako da ste imali priliku birati četvoricu iz zadnje linije, tri igrača sredine terena, dva krilna napadača i jednu špicu. 

Više od 20 tisuća glasača na kraju se opredijelilo za početnu postavu identičnu onoj koju je Dalić izveo u utakmici protiv Kanade u grupnoj fazi, odnosno u jedinoj utakmici ovog Svjetskog prvenstva u kojoj su njegovi izabranici slavili unutar 90 minuta. Podsjetimo, Hrvatska je bila bolja rezultatom 4:1, a golove su zabijali Andrej Kramarić, Marko Livaja i Lovro Majer. 

Jedina pozicija za koju nismo ponudili više opcija je golmanska, budući da je Dominik Livaković apsolutno neupitan nakon herojske izvedbe u raspucavanju penala protiv Japanaca u kojem je golman Dinama ušao u povijest svjetskih prvenstva kao tek treći golman s tri obrane u lutriji raspucavanja.

Priželjkujete Sosin povratak na lijevi bok

Joško Gvardiol i Dejan Lovren započeli su svaku od četiri dosadašnje utakmice Svjetskog prvenstva i nisu razočarali pa ste ih izabrali s uvjerljivom većinom glasova. Gvardiolova izvedba protiv Belgije odjeknula je cijelim svijetom i cijenu mladog RB Leipzigovog stopera lansirala u nebo. 

Daleko iskusniji Lovren je svojim defenzivnim reakcijama bio jedna od rijetkih svijetlih točki u remiju protiv Maroka, a protiv Japanaca je odličnim centaršutom asistirao Ivanu Perišiću za izjednačenje u regularnom dijelu. Josip Juranović se zacementirao na desnom boku, a jedinu alternativu Josipa Stanišića muče zdravstveni problemi. 

U utakmici protiv Japanaca jedna od promjena u početnom sastavu bio je ulazak Borne Barišića umjesto Borne Sose koji već dulje vremena igra u sjajnoj formi i transfer karijere trebao bi biti samo pitanje vremena za 24-godišnjeg beka Stuttgarta. Do utakmice s Brazilom njegova viroza bi mogla proći i za njega je glasalo 20 posto čitatelja, dok je Barišićevo ime zaokružilo samo vas jedan posto.

Vezni red neupitan

U sredini terena nema nikakvih iznenađenja. Radi se o jedinoj zoni terena u kojoj vjerojatno cijeli svijet unaprijed zna Dalićev izbor uoči svake bitne utakmice. Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić dobili su uvjerljivo najviše vaših glasova. 

Mlađi nasljednici Lovro Majer, Mario Pašalić i Luka Sučić imaju ulogu jokera s klupe, sve dok poznati trio i dalje igra na visokoj razini. Brozović je sa 16.7 pretrčanih kilometara protiv Japana popravio vlastiti rekord svjetskih prvenstava, a Mateo Kovačić je jedini igrač na turniru koji je u grupnoj fazi predvodio svoju ekipu u oduzetim loptama i kreiranim prilikama. 

U napadu želite trozubac Kramarić - Perišić - Livaja

Na pozicijama krilnih napadača čak 46 posto vas glasalo je za Ivana Perišića što je daleko najuvjerljivija pobjeda jednog hrvatskog igrača u našoj anketi. Rezultat nimalo ne iznenađuje budući da neuništivi 33-godišnjak predstavlja možda najveću konstantu dobre forme od svih naših reprezentativaca.

Nakon vodećeg gola Daizena Maede vratio je Hrvatsku u igru majstorskim golom glavom protiv Japana i tako ispisao povijest. Pridružio se elitnom društvu Lea Messija, Cristiana Ronalda i Xherdana Shaqirija kao jedini igrač koji je zabio gol na sva tri posljednja svjetska prvenstva te ujedno s 10 golova postao najbolji strijelac Hrvatske na velikim natjecanjima. 

U sastavu Hrvatske ne postoji "čisto" desno krilo i na toj poziciji gustu pobjedu je odnio Andrej Kramarić. Za njega je glasalo 21 posto Indexovih čitatelja, dok njih 20 posto u prvom sastavu želi vidjeti Mislava Oršića.

Kramarić je u prošlosti uglavnom neuspješno iskušavan na poziciji devetke, a nakon dva gola protiv Kanade Dalić je izjavio kako je s najboljim strijelcem u povijesti Hoffenheima sve raščistio po pitanju njegove pozicije te da on "šuti i radi svoj posao".

Na poziciji špice 40 posto čitatelja od prve minute želi ponovno vidjeti Marka Livaju, koji je u svom prvom startu na Svjetskom prvenstvu zabio gol Kanađanima. Protiv Japana Dalić je od prve minute povjerenje dao Bruni Petkoviću, ali njega u prvom sastavu želi tek 19 posto čitatelja, dok bi 34 posto vas u vrh napada gurnulo Kramarića.

Pročitajte više