RIJEKA - REAL SOCIEDAD 0:1

Ovako lideri Primere slave gol na Rujevici. To je dokaz kako igra europska Rijeka

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

PORAZ u sudačkoj nadoknadi je bolan, a momčad koja tako izgubi nije baš raspoložena za pohvale i tapšanje po ramenima.

Rijeka u ovim trenucima prolazi kroz takvu fazu. Golom u sudačkoj nadoknadi na otvaranju Europa lige izgubila je od lidera španjolskog prvenstva Real Sociedada na Rujevici s 1:0. Usprkos porazu, Riječani zaslužuju čestitke jer prikazali su mnogo dobrih stvari na utakmici, ali nije ovo baš sjajan trenutak ni za utjehu niti za kritiku.

Rijeku će svi ozbiljno shvaćati

Ipak, mnogo je više razloga da se Rijeci pruži utjeha, umjesto da joj se uputi kritika. Mnogo je više prostora za isticanje pozitivnih stvari jer Rijeka je napravila ogroman uspjeh kada je u play-offu izbacila Kopenhagen, a protiv Sociedada je svima dala do znanja da neće biti slučajni prolaznik u skupini gdje je totalni autsajder.

Prije ove utakmice ofenzivac Sociedada Cristian Portu najavio je da će njegova momčad postići mnogo golova protiv Rijeke. Sada i on vjerojatno razmišlja drugačije.

"Igrati Europa ligu bit će iskorak u našim karijerama i moramo se boriti protiv Napolija i AZ Alkmaara, a Rijeci zabiti što više golova. Svi moramo dati nešto više da bismo ostvarili svoj cilj", kazao je Portu pred utakmicu.

Njegov trener Imanol Alguacil nije bio tako ambiciozan u najavama i pohvalio je Rijeku, naglasivši da je kroz analize vidio da se radi o ozbiljnoj momčadi.

Rijekin najveći dobitak nakon poraza od Sociedada je da se smanjio broj onih koji su na njih gledali kao Portu, a da se povećao broj onih koji su je počeli shvaćati ozbiljno kao Alguacil.

Veliko slavlje Sociedada govori o tome koliko su se namučili za ova tri boda

Može se kasnije dogoditi da Rijeka odigra daleko ispod svoje razine, da pretrpi uvjerljiv poraz, ali barem nakon ove utakmice svi njeni protivnici će znati da ih čeka momčad koja je sposobna prirediti iznenađenje i napraviti velike probleme mnogo jačim suparnicima.

Ogromno slavlje Alguacila i njegovih igrača nakon što je Jon Bautista u 92. minut postigao gol govori da Real Sociedad ima ozbiljne ciljeve u Europa ligi. Međutim, taj gol ne govori samo o tome koliko su Sociedadu važna ova tri boda, već i o tome koliko ih je Rijeka namučila jer golovi se onako slave samo nakon teških pobjeda.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Frustracije kapetana Mikela Oyarzabala prilikom izmjene u 85. minuti dovoljno govore o tome koliko su bile jake emocije kod njega i njegovih suigrača pred kraj susreta. Radi se o igraču kojeg Transfermarkt procjenjuje na 60 milijuna eura, što je skoro četiri puta više od vrijednosti cijele Rijekine momčadi. S bodom bi on i suigrači bili nesretni, a kako je vrijeme odmicalo sve više su rasle njihove frustracije jer su vidjeli da je Rijeka težak protivnik.

Nije to bila utakmica u kojoj Sociedad nije imao svoje prilike niti utakmica nakon koje se može reći da španjolski klub nije zaslužio pobjedu. 

Poanta je u tome da su Riječani dugo bili sasvim ravnopravan protivnik i u nekoliko navrata bili su jako blizu vodstva jer su stvorili nekoliko čistih zicera.

Rijeka je više dobila nego izgubila

Tko zna što bi na kraju bilo da je Simon Rožman u igri mogao ostaviti kapetana Franka Andrijaševića kojeg je izvadio zbog ozljede.

Rijeka je još jednom sjajno odigrala defenzivu u formaciji 5-3-2 i igrači su pokazali vrhunsko razumijevanje prostora i međusobne suradnje. Rijeka je tome dodala i nekoliko ozbiljnih izlazaka u fazu napada kroz pas-igru, a iznad svega pokazala je izvrsnu mentalnu stabilnost jer momčad i nakon pogrešaka nije dozvoljavala da zavlada panika.

Pohvale idu Simonu Rožmanu koji je unaprijedio momčad i mnogim igračima pomogao da individualno napreduju.

Vrijedi istaknuti da se Rijeka fizički dugo nosila sa Sociedadom, što nije bio slučaj ranije kada su u pitanju utakmice na ovoj razini. Pred kraj susreta bilo je vidljivo da Španjolci imaju više energije, ali svejedno Rijeka se dugo držala i parirala odličnom protivniku.

Kada je obavljen ždrijeb u Europa ligi, svima je bilo jasno da Rijeka treba čudo za europsko proljeće. O tome možda ne treba ni maštati, ali realan cilj u ovakvoj skupini je da Rijeka prezentira kvalitetu momčadi i potencijal njenih igrača. Gledajući na takav način, Rijeka je na Rujevici mnogo više dobila nego izgubila.

Pročitajte više