MEĐUNARODNI NOGOMET

Ovako se Nijemci misle vratiti u vrh: Löw otpisao tri Bayernove zvijezde

Foto: EPA

NAKON debakla na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine Nijemci su najavili velike promjene u svom reprezentativnom nogometu.

Očekivalo se da će Joachim Löw dobiti otkaz te da će revoluciju sprovesti netko drugi, ali mu je tamošnji Savez izglasao povjerenje i upravo on sada povlači prve skalpove u reprezentaciji.

Njemački mediji javljaju da je izbornik Njemačke otputovao u München sa svojim pomoćnikom Markusom Sorgom i Oliverom Bierhoffom. Tamo su priopćili trojici Bayernovih nogometaša da Njemačka više ne treba njihove usluge.

Thomas Muller, Mats Hummels i Jerome Boateng tako više neće nastupati za njemačku reprezentaciju i oslobodit će prostor nekim mlađim, talentiranijim dečkima. Spomenuti trojac je uz Tonija Kroosa, Philippa Lahma i Mesuta Özila činio kičmu šampionske ekipe na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Ruski debakl prvo je naplaćen Samiju Khediri, nedugo zatim oprostio se i Mesut Özil, a nakon što je Löw precrtao još trojicu ključnih igrača, jasno je da ćemo u ciklusu kvalifikacija za Euro 2020. gledati neku novu, daleko mlađu Njemačku.

"Ovo je godina novog početka za našu reprezentaciju. Želimo nastaviti tamo gdje smo stali krajem 2018. godine - nastavak je to promjena i pomlađivanja. U reprezentaciju više neću pozivati Mullera, Boatenga i Hummelsa. Meni je jako važno da im prije svega to osobno poručim.

To sam i učinio danas. Oni su veliki igrači, s njima smo postigli dosta uspjeha, ali u reprezentaciji je potrebno napraviti promjenu, krenuti nekim drugim smjerom, prema boljoj budućnosti. Želim ekipi dati novo lice. I uvjeren sam da je ovo pravi put", rekao je Löw u obrazloženju svoje odluke.

Izbornik Njemačke najavio je kvalifikacije za Euro 2020.

"U godini kvalifikacija za Euro šaljemo jasan signal - želimo pomlađivanje reprezentacije. Mladim igračima potreban je prostor da bi se nastavili uspješno razvijati", dodao je njemački izbornik.

Nijemci ciklus kvalifikacija za Euro 2020. započinju 20. ožujka domaćom utakmicom protiv Srbije, a četiri dana kasnije idu u goste Nizozemskoj.

Pročitajte više