rat u ukrajini

Ovi sportaši ostavili su karijere i milijune da bi se borili za Ukrajinu

Foto: Twitter

RUSKA agresija na Ukrajinu glavna je tema i u sportu. Brojni ukrajinski sportaši diljem svijeta na terenu iskazuju podršku svojim sunarodnjacima, a sve je više onih koji sportski teren mijenjaju za onaj ratni. Jučer je objavljeno da su dva ukrajinska nogometaša poginula boreći se za svoju zemlju, a ukrajinskoj vojsci pridružuje se sve više sportaša.

Obrani Ukrajine pridružili su se bivši boksači Vitalij i Vladimir Kličko, a Vitalij je to učinio kao aktualni gradonačelnik Kijeva. Braća Kličko u vojsku su se prijavila još prije mjesec dana, dok još nije počela invazija na njihovu zemlju, a potom su se priključili aktivnim snagama.

Njihovim stopama krenula su još dva ukrajinska boksača, Vasil Lomačenko i Oleksandr Usik. Lomačenko, jedan od najuspješnijih amaterskih boksača u povijesti (396-1), u profesionalnoj karijeri bio je svjetski prvak u tri različite kategorije, a do 2020. je držao titulu prvaka u lakoj kategoriji. 

Usik, koji je prije samo pola godine šokirao Anthonyja Joshuu i oduzeo mu titulu teškaškog prvaka, također je pristupio ukrajinskoj vojsci. Usik je trebao imati revanš s Britancem, ali je rekao da mu to trenutačno nije na pameti.

Usik poslao oštru poruku

"Stvarno ne znam kad ću se ponovno vratiti u ring. Moja zemlja, moj narod i moj ponos su mi trenutačno puno važniji od nekakvog pojasa. Rusima poručujem da nikad neće ući u Kijev", rekao je Usik nakon što se na društvenim mrežama pojavila njegova fotografija u uniformi.

U vojsku se prijavio i tenisač Serhij Stahovskij koji je u Mađarskoj ostavio suprugu i djecu. Trener moldavskog Šerifa Jurij Vernidub napustio je klub i došao u Ukrajinu te je rekao da ne može gledati kako njegov narod pati pod naletima agresora.

Svi oni jako puno su zaradili u karijeri i mogli su otići iz zemlje te preko društvenih mreža pozivati ljude da pomognu Ukrajini, no boksači, nogometaši i tenisači odlučili su sami otići na prvu crtu bojišnice i riskirati svoj život.

Pročitajte više