Ovo je golman Danske. Pogledajte jednu od najboljih vratarskih partija ikad na EP-ima

Foto: Profimedia

EMIL NIELSEN (26), rumeni i punašni baby face, ne izgleda kao vrhunski sportaš, ali je upravo to. Golman Barcelone je sjajnu formu iz kluba potvrdio i u reprezentaciji Danske na otvaranju Eura. U pobjedi aktualnih prvaka svijeta nad Češkom (23:14) Nielsen je pružio jednu od najboljih golmanskih partija u povijesti velikih natjecanja.

Za 33 minute u igri obranio je čak 13 udaraca na gol, za nestvarnih 72 posto uspješnosti. Zapravo, o njegovoj čudesnoj predstavi možda najbolje govori da je za toliko vremena primio samo pet golova. Naravno, proglašen je igračem utakmice, a EHF ga je u objavama nakon meča prozvao kiborgom. 

Polu robot i polu čovjek u igru je ušao u 27. minuti jer je prvi golman, legendarni Niklas Landin, do tada zaustavio samo dva od 11 šuteva za mizernih 18 posto uspješnosti. Česi su tada vodili 9:8 protiv prvaka svijeta i favorita za europski naslov, ali ne dugo.

Zato što je Nielsen obranio čak 9 od prvih 11 šuteva na njegov gol, čime je Danskoj omogućio seriju 8:1 za preokret i pobjedu. Igračima Hrvatske dobro je znati što ih čeka na putu do medalje. Srećom po njih, Danska i Nielsen ne nalaze se u njihovom dijelu ždrijeba te na zid na danskom golu mogu naletjeti tek u polufinalu. 

Pročitajte više