HNL

Ovo je najbolja momčad dosadašnjeg dijela HNL-a. Nema nijednog igrača Dinama

Foto: HNK Hajduk

NAKON što je prošla gotovo polovica HNL-a, imamo jednu od najizjednačenijih sezona u povijesti. Osijek trenutno drži vrh tablice, ali i Rijeka i Dinamo i Hajduk su vrlo blizu te bismo prvi put u povijesti mogli gledati pravi četveroboj u borbi za titulu prvaka. 

U suradnji sa SofaScoreom odlučili smo napraviti najbolju momčad dosadašnjeg dijela prvenstva. Bitna su samo dva kriterija. Na svakoj poziciji se nalazi igrač s najboljom ocjenom prema SofaScoreu, a u obzir su ušli samo igrači koji su odigrali barem 60% minuta.

Zanimljivo je da Hajduk ima čak četiri igrača, Osijek i Rijeka po tri, a Dinamo nijednog. Šibenik je jedini klub izvan četvorke na vrhu koji ima predstavnika u ekipi.

Obranom dominiraju Osječani

Ako računamo golmana, na tri od pet pozicija se nalaze igrači Osijeka. To nije neobičan podatak ako znamo da je Osijek dosad primio najmanje golova u ligi, samo 11. Na golu je Ivica Ivušić koji je u pretprošlom ciklusu barem nakratko preuzeo i reprezentativnu jedinicu. Dominik Livaković je odmah uz njega. Dinamov vratar čak nije primio gol u dvije utakmice više, ali je ukupnom ocjenom ipak malo slabiji od Osijekovog vratara.

Na lijevom beku je Petar Bočkaj koji je ujedno i najbolje ocijenjeni igrač lige. Predvodi ligu po asistencijama, dosad ih je upisao čak šest. Na suprotnoj strani nalazi se Hajdukov Mađar Gergő Lovrencsics, ujedno i treći najbolji igrač lige. Od igrača na bekovskim pozicijama koji nisu ušli u momčad najbliži su bili Dinamov Bartol Franjić i Rijekin Ivan Tomečak.

U sredini obrane su Mile Škorić, dugogodišnji kapetan Osijeka, i Hajdukovo ovosezonsko pojačanje Josip Elez. Treba napomenuti kako Josip Šutalo ima bolju ocjenu od obojice, ali je u ovom prvenstvu odigrao tek 315 minuta na ukupno četiri susreta.

Krovinović i Livaja nose veznu liniju

U veznoj liniji nalaze se Filip Krovinović, Domagoj Pavičić i Marko Livaja. Livaja je s deset golova i dvije asistencije ključ Hajdukovog rasta ove sezone. S druge strane, Filip Krovinović ima sve veće odgovornosti u obrambenoj fazi igre koje obavlja sve bolje.

Domagoj Pavičić je već godinama jedan od najboljih veznjaka lige po statističkim parametrima, a u prvom dijelu sezone bio je motor zahvaljujući kojem se Rijeka držala na vrhu tablice. Josip Mišić je najbolje ocijenjeni igrač Dinama i prvi kojem je izmaknula pozicija u ekipi, a blizu su još i Luka Ivanušec te Kristijan Lovrić.

U Rijekin napad se ugurao čovjek kojeg su svi otpisali

Nije nikakvo iznenađenje da je u vrhu napada najbolji strijelac lige Josip Drmić. Riječki napadač dao je već 12 golova i čini se kako će ove sezone za titulu najboljeg strijelca lige biti potrebno više od 20 golova, što je otprilike brojka koju je bilo dovoljno dosegnuti za tu titulu posljednjih godina.

Na lijevom krilu je njegov suigrač Robert Murić, jedan od najkreativnijih igrača lige, koji je zadužen za to da švicarskog reprezentativca u vrhu napada hrani loptama. Na suprotnom krilu je Marin Jakoliš koji je time gurnuo Šibenik kao jedan od četiri kluba koji imaju barem jednog igrača u ovoj postavi.

Igrač kojeg se Hajduk olako riješio ove sezone predvodi ligu u kreiranim šansama, osmi je po ključnim dodavanjima, a s pet asistencija je drugi u ligi u tom segmentu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Pročitajte više