HNL

Navijači Rijeke izabrali top momčad desetljeća. Borba na stoperu, Kramarić u špici

Foto: Armada, HNK Rijeka, Index

NAVIJAČI Rijeke tijekom protekla dva mjeseca na službenim stranicama kluba birali su udarnu momčad desetljeća. Klub koji je u tom periodu prvi put postao prvak Hrvatske i upisao europske pobjede koje će se pamtiti za mnoge igrače pobjedničke momčadi bio je prijelomna točka u karijeri. Oni su, poput Andreja Kramarića, našli mjesto u idealnom sastavu po izboru navijača Rijeke.

Klub je postavio ankete za svaku poziciju u momčadi, žestoka se borba vodila u najužoj obrani gdje je Dario Knežević ostao za nekoliko glasova kratak. Trener udarne postave Rijeke posljednjih deset godina je, dakako, Matjaž Kek, koji je na klupi proveo pola proteklog desetljeća i upisao se u povijest kluba i hrvatskog nogometa.

Ovo je top momčad  desetljeća po izboru navijača Rijeke: Andrej Prskalo, Stefan Ristovski, Dario Župarić, Matej Mitrović, Leonard Zuta, Damir Kreilach, Moises, Marko Vešović, Franko Andrijašević, Anas Sharbini i Andrej Kramarić.

VRATAR ANDREJ PRSKALO 

Andrej Prskalo najtrofejniji je igrač kluba sa šest osvojenih  trofeja. Osvojio Kup Hrvatske 2006. godine, te pet trofeja u eri Mišković, prvenstvo Hrvatske, tri Kupa Hrvatske i Superkup.

Andrej je u dresu Rijeke dosad upisao 99 nastupa, te je bio jedan od ključnih igrača u sezoni 2016./2017. u kojoj je Rijeka osvojila duplu krunu.

DESNI BEK STEFAN RISTOVSKI

Stefan je bio jedan od ključnih igrača u šampionskoj sezoni, skupio je 86 utakmica i dva gola u dresu Rijeke i zbog svog beskompromisnog pristupa postao je ljubimac navijača.

Upravo je Ristovski u završnim trenucima utakmice na gostovanju kod Slaven Belupa poveo loptu i dignuo ruke u zrak označivši tako da je upisana ključna pobjeda u borbi za titulu. Idućeg vikenda Rijeka je potvrdila naslov uvjerljivom pobjedom protiv Cibalije na domaćem travnjaku.

LIJEVI BEK LEONARD ZUTA 

Samozatajan Zuta u Rijeku je stigao u sezoni 2015./2016. i s vremenom postao miljenik riječkih navijača koji je u četiri sezone skupio 139 nastupa uz dva prekrasna gola iz slobodnih udaraca.

Zuta je u dresu Rijeke osvojio dvostruku titulu u sezoni 2016./2017. u kojoj je odigrao 35 utakmica na lijevom boku.

U izboru je glasalo 3.287 navijača, a Zuta je dobio 44,3 posto glasova. Bila je to zasad najneizvjesnija utrka u izboru momčadi desetljeća, drugoplasirani Marin Leovac skupio je 35,5 posto vaših glasova.

STOPERI MATEJ MITROVIĆ I DARIO ŽUPARIĆ 

U izboru stopera glasalo je 2504 navijača, a najviše glasova zaradio je Matej Mitrović (58,9 posto) ispred Darija Župarića (38,8 posto). Utrka za stopersku poziciju bila je neizvjesna, Dario Knežević skupio je 37,1 posto glasova.

Kompletirali smo zadnju liniju najbolje momčadi desetljeća, ispred vratara Andreja Prskala su Stefan Ristovski, Dario Župarić, Matej Mitrović i Leonard Zuta.

Mitrović je skupio 103 nastupa u dresu Rijeke postigavši pet golova, te je ujedno osvojio Kup Hrvatske i Superkup, a dio je i dvostruke krune budući da je igrao prvi dio sezone u dresu Rijeke.

Dario Župarić s Rijekom je osvojio dvostruku titulu (2016./2017), te Kup Hrvatske (2019.) odigravši u dresu Rijeke 117 utakmica postigavši pritom pet golova.

DESNO KRILO MARKO VEŠOVIĆ 

Vešović je bio jedan od ključnih igrača u šampionskoj sezoni (2016./2017.) u kojoj je Rijeka prvi put osvojila naslov prvaka Hrvatske, te je sezonu zaključila dvostrukom krunom osvojivši i Kup Hrvatske. Vešović i Ristovski činili su ubojit dvojac na desnom boku kojega nitko nije mogao zaustaviti. O kakvoj se povezanosti radi najbolje svjedoči činjenica da je Stefan bio kum Marku na vjenčanju.

Vešović je u dresu Rijeke odigrao 118 utakmica postigavši 12 golova. Marko je čak dvaput tresao mrežu u sada već legendarnoj utakmici protiv Dinama (5:2) kada je Rijeka potvrdila pohod na naslov prvaka.

LIJEVO KRILO ANAS SHARBINI

Sharbini je u dresu Rijeke skupio 179 utakmica postigavši pritom 46 pogodaka, a zbog svoje kvalitete i izvedbe na travnjaku često je svrstavan među najbolje igrače u povijesti Rijeke.

Anas je u dresu Rijeke osvojio dva Kupa Hrvatske (2006., 2014.), te Superkup (2014.). Debitirao je 30. srpnja 2005. u pobjedi nad Cibalijom (4:1). Prvijenac u dresu Rijeke postigao je na gostovanju kod Intera iz Zaprešića (20. srpnja 2007.), utakmici u kojoj je Rijeka slavila 1:0.

CENTRALNI VEZNI DAMIR KREILACH 

Damir Kreilach je iz Vukovara stigao u Rijeku sa šest godina, prošao je omladinsku školu i 30. travnja 2008. godine debitirao je u bijelom dresu u pobjedi protiv Međimurja 5:2 na Kantridi. Damir je tada ušao u igru u 65. minuti umjesto Sergeja Jakirovića, a u igru ga je uveo Zlatko Dalić.

Kreilach je u dresu Rijeke skupio 144 nastupa uz 19 golova, a prvijenac je postigao 11. travnja 2009. u pobjedi protiv Varteksa 4:1 na Kantridi. Damir je svojim pristupom na terenu, ali i van njega, postao ljubimac riječkih navijača koji mu nikad nisu zaboravili da je uz klub ostao do kraja otišavši tek na kraju sezone 2012./2013. kada mu se otvorila prilika da okuša sreću u Union Berlinu.

CENTRALNI VEZNI MOISES LIMA 

Moisés Lima Magalhães također je zaradio simpatije navijača kroz 62 utakmice, koliko je skupio nastupa u dresu Rijeke, postigavši pritom 12 golova. Moises je u dresu Rijeke debitirao u Kup utakmici protiv Osijeka na Kantridi 19. veljače 2014. kada je ujedno postigao prvijenac za pobjedu 1:0.

POLUŠPICA FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ 

Izbor Franka Andrijaševića nikog nije previše iznenadio, splitski nogometaš stigao je u Rijeku u kolovozu 2016. godine i sve ostalo je povijest. Vrlo brzo je izborio svoje mjesto u sastavu Matjaža Keka, a do kraja sezone prometnuo se u jednog od najboljih igrača Rijeke koja je u sezoni 2016./2017. osvojila dvostruku krunu, prvenstvo i Kup Hrvatske. Franko je te sezone postigao 16 golova, od čega mnoge ključne na putu prema jednoj od najuspješnijih sezona u povijesti riječkog prvoligaša.

Slika Franka Andrijaševića na rukama navijača Rijeke, koji su ga oduševljeno nosili nakon pobjede protiv Cibalije i potvrde naslova prvaka, jedna je od onih fotografija koja je zauvijek ovjekovječila silinu emocija koja je vladala te povijesne večeri na Rujevici.

Andrijašević je dosad upisao 50 utakmica i 22 pogotka u dresu Rijeke, te je, zasad, uz Andreja Prskala, jedini aktualni igrač u momčadi Rijeke, koji je izabran u momčad desetljeća.

NAPAD ANDREJ KRAMARIĆ 

Kramarić je u Rijeku stigao u kolovozu 2013. i ostavio dubok trag za vrijeme svog igranja na Kantridi. O tome koliko je  bio efikasan najbolje svjedoči činjenica da je u 65 utakmica postigao 55 pogodaka, a u pobjedi protiv Lokomotive 9. studenog 2014. postigao je čak pet golova. Još efikasniji bio je u utakmici šesnaestine finala Kupa Hrvatske u listopadu 2013. kada je protiv momčadi Blata postigao čak osam golova.

Najupečatljiviji nastupi Kramarića za Rijeku dogodili su se u Europskoj ligi kada je protiv Feyenoorda postigao hat-trick u slavlju 3:1 u utakmici u skupinama Europske lige, te ispalio bombu protiv Lyona (1:1) u remiju na Kantridi. Svi koji su imali priliku gledati Kramarića u bijelom dresu uživali su u pravim majstorijama i lakoći postizanja golova.

Kramarić je bio napast za protivničke braniče, a u dresu Rijeke osvojio je Kup i Superkup Hrvatske (2013./2014.) prije nego što je karijeru nastavio u Leicesteru.

Pročitajte više