Ovo je najspektakularnija momčad izvan Europe. Koliko bi daleko mogla u Ligi prvaka?

Foto: Profimedia/Index

AL HILAL je 38. najvrjedniji klub prema Transfermarktu i vrijedi 258.4 milijuna eura. Riječ je o najskupljoj i po imenima najjačoj momčadi svijeta izvan Europe. Al Ahli i Al Nassr su na 58., odnosno 60. mjestu po vrijednosti, a između i nakon njih se nalaze isključivo europski klubovi. Na tek 68. mjestu je brazilski velikan Flamengo, koji vrijedi 160.7 milijuna eura.

Al Hilal je najskuplja svjetska momčad izvan Europe

Ovo je direktan rezultat ogromnih ulaganja Saudijaca u nogomet ovoga ljeta. Al Hilal je potrošio 353 milijuna eura u ljetnom prijelaznom roku. Instantno je stvorena moćna momčad s nekoliko velikih zvijezda. Daleko najveća je Neymar (31), koji je stigao iz PSG-a za 90 milijuna eura. Njegov sunarodnjak Malcom (26) stigao je iz Zenita za 60 milijuna eura, a ništa jeftinije nisu bile ni ostale zvijezde.

Ulazni transferi Al Hilala:

1. Neymar (PSG), 90 milijuna eura
2. Malcom (Zenit), 60 milijuna eura
3. Ruben Neves (Wolves), 55 milijuna eura
4. Aleksandar Mitrović (Fulham), 52.6 milijuna eura
5. Sergej Milinković-Savić (Lazio), 40 milijuna eura
6. Kalidou Koulibaly (Chelsea), 23 milijuna eura
7. Bono (Sevilla), 21 milijun eura
8. Hassan Tambakti (Al Shabab), 11.5 milijuna eura

Nabrojane zvijezde imat će brutalne plaće. Neymar bi za dvije godine igranja u Al Hilalu trebao zaraditi 400 milijuna eura. Mitrović bi trebao zarađivati oko 75 milijuna eura godišnje, a Milinković-Savić približno toliko. Saudijcima novac nije problem, a za očekivati je da će i u sljedećem prijelaznom roku vabiti brojne zvijezde.

U ljetnom šopingu najbolje se snašao Al Hilal, koji tek čeka svoju najveću zvijezdu. Ćudljivi Brazilac Neymar tek se fizički treba spremiti za nove izazove, no zato su se neke druge akvizicije instantno prilagodile. Srpski centarfor Mitrović ima već četiri zabijena gola i asistenciju, baš kao i Malcom.

Čeka se Neymar

Saudijac Salem Al-Dawsari dobro mijenja Neymara učinkom od četiri pogotka, a dobar start ima i Milinković-Savić, koji sjajno manevrira sredinom terena. Vratar Bono te stoper Koulibaly najveće su klase u defenzivnom dijelu momčadi. Ostatak tima Portugalca Jorgea Jesusa čine iskusni Saudijci poput reprezentativaca Al-Shahranija, Kannoa, Al Dawsarija i Al-Shehrija.

Al Hilal je sjajno krenuo u novu sezonu. Trenutno je prvi nakon pet kola s učinkom od četiri pobjede i jednim remijem, uz gol-razliku 14:5. U posljednjem kolu Al Hilal je slavio na teškom gostovanju kod Al Ittihada Karima Benzeme te u spektakularnoj utakmici pobijedio 4:3, uz tri pogotka Aleksandra Mitrovića.

Najveći favoriti prvenstva

Al Ittihad je imao 3:1 vodstvo na poluvremenu, no najbolji strijelac u povijesti srpske reprezentacije potvrdio je svoju klasu. Al Taawon trenutno ima identičan učinak kao Al Hilal, iako je riječ o puno skromnijoj momčadi, bez ijedne superzvijezde.

Al Ittihad i Al Ahli su na trećoj i četvrtoj poziciji, a Al Nassr Marcela Brozovića i Cristiana Ronalda nakon pet kola ima i dva poraza. Izvjesno je kako će se nabrojane momčadi boriti za vrh saudijskog prvenstva, a prema trenutnom stanju najveći favorit je moćni Al Hilal, koji je 18 puta bio prvak svoje zemlje. Al Hilal je ujedno i najtrofejniji saudijski klub u povijesti.

Pročitajte više