THE LAST DANCE

Ovo je razlog zašto je Pippen bio bijesan na Kukoča i Krausea

Foto: Getty Images/Guliver Image

SJAJNA Netflixova dokumentarna serija The Last Dance, koja se bavi legendarnim Chicago Bullsima iz sredine devedesetih, glavna je tema među košarkaškim i sportskim zaljubljenicima diljem svijeta.

Dokumentarac je do detalja secirao Jordana i suigrače koji su 1998. godine osvojili svoj šesti i posljednji naslov NBA prvaka. Glavne zvijezde Bullsa i dokumentarca bili su Michael Jordan, Scottie Pippen i Dennis Rodman, ali autori nisu posvetili previše pažnje Toniju Kukoču, koji je svojevremeno bio proglašen najboljim šestim igračem lige.

"Kukočev doprinos bio je vitalan za Jordanove Bullse. S Jordanom, Pippenom i Rodmanom osvojio je tri naslova prvaka od 1996. do 1998., a generalni menadžer Jerry Krause toliko ga je želio da je o njemu pričao i prije nego što je došao u NBA. Načinom igre bio je ispred svojeg vremena, a uglavnom je bio noćna mora za protivničke obrane", piše International Business Times, koji je pisao i o plaćama tih Bullsa. 

Michael Jordan je u sezoni 1997./1998. zaradio 33,5 milijuna dolara, odnosno više nego dvostruko više od Rodmana, Pippena, Harpera i Kukoča zajedno.

Puno više prostora za pregovore

"Kukoč je u NBA došao s 24 godine i ne može se reći da je bio baš rookie. Zbog golemog međunarodnog iskustva i niza nagrada i trofeja koje je osvojio u Europi mogao si je ispregovarati puno bolji ugovor. Zanimljivo, u sezoni 1997./1998. Kukoč je zarađivao gotovo dvostruko više od Pippena. Hrvatski košarkaš imao je ugovor od 4,5, a Pippen od 2,7 milijuna dolara po sezoni", piše IBT.

Osim u prvoj sezoni u kojoj je imao rookie ugovor, Kukoč je u svim sezonama u Bullsima zarađivao više ili skoro dvostruko više od Pippena koji je odmah po dolasku u Bullse potpisao dugogodišnji ugovor na 2,7 milijuna dolara po sezoni. Upravo je to bio jedan od glavnih razloga zašto je Pippen bio bijesan na Krausea i čitavu situaciju s njegovim ugovorom i Kukočem.

Kukoč je, inače, bio veliki miljenik Jerryja Krausea, čiji je narušeni odnos s Jordanom i Pippenom jedna od glavnih tema Netflixovog dokumentarca. Hrvatski košarkaš našao se između dvije vatre jer su ga neki igrači smatrali "Jerryjevim čovjekom", ali su ga ubrzo prihvatili jer je bio briljantan igrač.

Krause je umro 2017. godine i nije doživio da u dokumentarcu iznese svoju priču o odnosu s Jordanom i Pippenom, koji je zbog njega uoči sezone 1997./1998. umalo otišao iz Bullsa.

"Volio bih da je Jerry živ pa da može pričati iz vlastitog kuta. Pa tko ne bi volio Michaela, Scottieja, Dennisa ili Phila? Ja ih obožavam. Michael je za mene bio i ostao najbolji igrač u povijesti. Promijenio je košarku i učinio ju je globalnim sportom. No vrijedilo bi čuti i drugu stranu. Jerry je stvorio momčad koja je naslov osvojila šest puta i to mu nitko ne može osporiti", rekao je Kukoč.

Pročitajte više