"OVO JE SKANDALOZNO" Izabran najljepši gol u povijesti SP-a, Maradonin tek na 4. mjestu

Foto: Twitter

GOL koji je Meksikanac Manuel Negrete postigao na Svjetskom prvenstvu 1986. godine protiv Bugarske u osmini finala (2:0) senzacionalno je izabran za najljepši u povijesti Mundijala.
 
Ovu je vijest objavila FIFA na čijoj su Facebook stranici glasali nogometni navijači iz cijelog svijeta.
Bez obzira na neospornu činjenicu da je Negreteov gol zaista prekrasan, da je vizualno impresivan i da je pravo malo remek-djelo, brojni novinari i navijači šokirani su izborom Meksikančevog gola kao najljepšeg u povijesti. Tvrde da je bilo puno ljepših i važnijih.
 
Jedna od većih zamjerki ovom izboru upućena je i zbog tek četvrtog mjesta slavnog drugog gola Diega Maradone Englezima na istom tom Mundijalu. Taj gol je prije nekoliko godina u sličnom izboru proglašen ''golom stoljeća'', tako da mnogima nije jasno kako je na ovoj ljestvici završio tako nisko. Novinar španjolskog Asa ovaj je izbor proglasio čak i skandaloznim.
 
Iza Negretea smjestio se gol Brazilca Edera Sovjetima 1982., a na trećem mjestu je Peleov gol Šveđanima u finalu SP-a 1958.
 
U samom vrhu po glasovima bili su golovi Dennisa Bergkampa Argentini 1998., Maxija Rodrigueza Meksiku 2006. i Jamesa Rodrigueza Urugvaju 2014. godine.
 
Unatoč tome što se možda ne slažemo s izborom najljepšeg, kad je već pobijedio u ovom glasanju onda je red da ga malo opširnije i predstavimo.
 
Domaćin trinaestog svjetskog prvenstva Meksiko bio je smješten u grupu B, zajedno s Belgijom, Paragvajem i debitantom Irakom. Relativno lagana skupina, no domaćinu nije baš sve išlo glatko.

Nesiguran početak domaćina
 
Irak je izgubio sva tri susreta, ali je dobrano namučio sve svoje protivnike. Belgija se na jedvite jade provukla, tek kao trećeplasirana, i nitko nije mogao pretpostaviti da je to tek zahuktavanje inače odlične momčadi Crvenih đavola. 
 
Meksikanci s legendarnim napadačem Real Madrida Hugom Sanchezom i Manuelom Negreteom željeli su barem polufinale. U prvom susretu dobili su Belgiju 2:1 da bi potom tek remizirali sa slabašnim Paragvajem i u posljednjem kolu na jedvite jade dobili Irak s 1:0.
 
Ipak, bez obzira na neuvjerljivu igru, skupinu su okončali na prvom mjestu i u osmini finala išli su na Bugarsku, koja je kao trećeplasirana prošla dalje iz skupine u kojoj su još bili aktualni prvaci svijeta Talijani, Argentina predvođena Maradonom i Južna Koreja.
 
Nipperovske škarice Manuela Negretea
 
Ta utakmica ni po čemu se ne bi pamtila i vjerojatno je se nitko ne bi sjećao da nije bilo 35. minute i fantastičnog, prekrasnog pogotka Manuela Negreta. Na jednu nabačenu loptu Negrete je baš poput stripovskog junaka Lawrencea Nippera skočio i s ruba kaznenog prostora horizontalnim škaricama zakucao loptu u mrežu pored nemoćnog Mihajlova koji nije ni trepnuo.
Meksiko je poslije zabio i drugi gol preko Servina i prošao u četvrtfinale u kojem su ih nakon ruleta s bijele točke zaustavili Nijemci predvođeni sjajnim golmanom Schumacherom koji je nesretnim domaćinima obranio dva udarca.
 

Pročitajte više