konferencijska liga

Ovaj stadion u Tirani ugostit će danas Feyenoord i Romu. Koštao je 85 milijuna eura

Foto: EPA-EFE

ROMA i Feyenoord večeras od 21 sat u Tiranu igraju finale prve sezone Konferencijske lige. Momčad Josea Mourinha je u polufinalu izbacila Leicester, dok su Nizozemci bili bolji od Marseillea. Romi bi to bio prvi europski naslov još od 1961. kad je osvojila Kup velesajamskih gradova, dok je Feyenoord zadnji europski trofej osvojio 2002. godine, kad je u finalu Kupa Uefe pobijedio Borussiju.

Utakmica će se igrati na stadionu Air Albania koji zbog Uefinih pravila ne smije nositi sponzorski naziv pa će se za potrebe današnje utakmice zvati National Arena. Riječ je o prekrasnom stadionu za 22.500 gledatelja koji je otvoren 2019. godine, a osim albanske reprezentacije na njemu igraju dva kluba iz Tirane - Dinamo i Partizani.

Vlada i savez dogovorili izgradnju

Albanska vlada i tamošnji nogometni savez od 2010. godine su zajedno pokušavali dogovoriti gradnju novog stadiona. Dva projekta su propala da bi 2016., nakon što Uefa starom stadionu Qemal Safa nije izdala licencu, sjeli za stol i dogovorili projekt novog stadiona.

Od trenutka kad je počelo planiranje do prve utakmice u studenome 2019. na novom stadionu prošlo je tri i pol godine. Budžet projekta je u početku bio 50 milijuna eura, ali su troškovi porasli pa je stadion na kraju koštao 85 milijuna eura, od čega je oko deset milijuna eura podmirila Uefa kroz program HatTrick.

Iznimno modernog dizajna stadion Air Albania, kad se gleda iz zraka, oblikom podsjeća na oblik teritorija Albanije. Konstrukcijom dominira 112-metarski toranj smješten u jednom od kuteva stadiona, u kojem je hotel Tirana Marriott s 80 soba. U sklopu stadiona su i poslovni prostori koji su prekriveni panelima u bojama albanske zastave te svi ostali popratni sadržaji.

Problemi s prokišnjavanjem

Iako je projekt završen u vrlo kratkom roku, bio je popraćen s puno kontroverzi u albanskim medijima. Građevinska tvrtka Albstar dobila je posao bez javnog natječaja, a navodno je riječ o tvrtki koja je za albansku vladu odrađivala brojne projekte.

Albanski portal Exit pisao je da je bilo i dosta problema i šlampavosti kod izgradnje. Tako je početkom 2021. godine garaža poplavila nakon obilnih kiša, a dijelovi stadiona su također prokišnjavali. Sanacija je stajala nekoliko milijuna eura, ali unatoč svemu Albanci su dobili novi stadion na kojemu danas ugošćuju finale europskoga kupa.

Pročitajte više