Ovo nije prvi put da se derbi igra na Veliku subotu. Prije 23 godine odlučen je prvak

Foto: Screenshot/YouTube

HAJDUK u subotu dočekuje Dinamo u sklopu 28. kola SuperSport HNL-a. Veliki derbi hrvatskog nogometa igra se na Poljudu s početkom u 19:30, a očekuje se da će stadion biti popunjen do posljednjeg mjesta. Ulog je iznimno velik jer obje momčadi moraju ići na pobjedu ako misle zadržati realne šanse da do kraja sezone uhvate Rijeku i postanu prvaci Hrvatske.

Veliki derbi na Veliku subotu je neobična situacija, ali hajdukovci se rado sjećaju jednog takvoga. Situacija podsjeća na 2001. godinu, kada su se Hajduk i Dinamo susreli na Poljudu 14. travnja, na Veliku subotu, u sklopu trećeg kola tadašnje Lige za prvaka. Hajduk je uoči susreta imao četiri boda zaostatka za Dinamom te jednak broj bodova kao Osijek. Klubovi i raspored na tablici su nešto drugačiji nego danas, ali Bijeli su i tada imali apsolutni imperativ pobjede sedam kola prije kraja prvenstva kako bi imali realnu šansu da na kraju sezone budu prvaci.

I tada je Hajduk godinama čekao titulu prvaka. Bijeli su prije te 2001. posljednji put bili prvaci 1995. godine, a iako se iz današnje perspektive, kad se titula čeka skoro 20 godina, tih pet sezona ne čini tako puno, to su ipak bila neka druga vremena. Hajduk je prije tog posta osvojio tri od četiri moguća naslova prvaka i igrao četvrtfinale Lige prvaka, pa je frustracija što ne može godinama parirati najvećem rivalu iz Zagreba bila ogromna.

Bila je to sezona Nenada Bjelice, ali Osijek ga je prodao u zimskom roku

Osijek je tada bio jesenski prvak i ujedno posljednji koji na kraju sezone nije uspio to potvrditi te osvojiti prvenstvo. Hajdukovci se nadaju da Bijeli ove sezone neće prekinuti taj niz uspješnosti jesenskog prvaka. Osječane je tada nosio Nenad Bjelica koji je kao veznjak zabio devet golova do polusezone, a Bijelo-plavi su imali zapaženu europsku epizodu u tadašnjem Kupu UEFA-e gdje su izbacili danski Brondby i austrijski Rapid iz Beča.

Ipak, klub iz grada na Dravi odlučio je prodati svog najboljeg igrača u zimskom prijelaznom roku za (preračunato) 500.000 eura bundesligašu Kaiserslauternu, a njihova se prednost nakon pauze rapidno istopila. Stoga je uoči derbija na Poljudu postalo jasno da će se prvak odlučivati između Dinama i Hajduka. Poljud je, dakako, bio rasprodan do posljednjeg mjesta. Hajduk je tražio prvu pobjedu te sezone u derbijima jer je prethodno u četiri susreta s Dinamom i Osijekom ostao bez slavlja.

U početnom sastavu obje momčadi igrali su, iz današnje perspektive, ikonski igrači SHNL-a. Trener Hajduka Zoran Vulić na teren je poslao sljedeću postavu: Stipe Pletikosa, Ante Miše, Goran Sablić, Vlatko Đolonga, Darko Miladin, Krunoslav Rendulić, Igor Musa, Ivan Leko, Ivan Bošnjak, Zvonimir Deranja i Stanko Bubalo kojeg će ta utakmica pretvoriti u legendu među navijačima Hajduka. S druge strane, trener Dinama Ilija Lončarević odlučio se za sastav: Tomislav Butina, Goce Sedloski, Eddy Bosnar, Boris Leutar, Dino Drpić, Jasmin Agić, Mihael Mikić, Renato Pilipović, Igor Cvitanović, Boško Balaban i Tomo Šokota.

Neredi na početku utakmice i brzi gol Hajduka

Utakmica je počela na najgori mogući način. Jedva nekoliko minuta nakon što je sudac Ivan Novak, danas zadužen za delegiranje sudaca u SHNL-u, dao znak za početak, na sjevernoj tribini došlo je do žestoke tučnjave velikog broja navijača. Situacija se otimala kontroli, bilo je i krvi, pa je na tribinu ušla skupina interventnih policajaca. Naravno, kako to obično biva u takvim situacijama, zaraćene strane na tribini su se ujedinile i napale policiju. Situacija je bila na rubu toga da se susret prekine, a onda se pojavio Bubalo.

Kapetan Hajduka Leko u 11. minuti izveo je slobodan udarac s desne strane. Bio je to oštar centaršut koji je prošao kroz srce Dinamove obrane. Loptu nitko nije uspio očistiti, a Bubalo je na drugoj vratnici imao relativno lak zadatak ugurati je u nebranjenu mrežu. Poljud je eruptirao, neredi su se ekspresno zaustavili i utakmica se mogla nastaviti uz vodstvo Hajduka.

Nije dugo ta prednost potrajala jer je Dinamo izjednačio u 23. minuti, na gotovo isti način kao što je Hajduk poveo. Slobodan udarac s desne strane izveo je Agić, najviši u skoku bio je Sedloski i sjajnim udarcem glavom svladao je Pletikosu. Sedloski je gol burno proslavio, što nije dobro leglo navijačima Hajduka jer je on prije odlaska u engleski Sheffield Wednesday igrao za Bijele, a nakon godine dana u Engleskoj došao u Dinamo. Srećom, gol nije prouzročio nove nerede nego je Torcida podignula samo provokatorsku poruku na tribini: "Goce, da ti nije bilo Hajduka, prodavao bi kokice na Tetovu."

Rođenje legende o Ronaldu iz Turčinovića

Nekoliko minuta kasnije Deranja je propustio fantastičnu priliku za Hajduk kad je s jedva dva metra pogodio vratnicu nakon prodora i ubačaja Bubala. Potom je u 30. minuti postignut jedan od najpamtljivijih golova na Poljudu i legenda o Ronaldu iz Turčinovića bila je zapečaćena. Lopta je na desnoj strani kaznenog prostora došla do Bubala, koji je sjajnim lažnjakom poslao u prazno Sedloskog i Butinu te lijevom nogom zabio za novo vodstvo Hajduka. Kasnije će Bubalo izjaviti da mu je to najdraži gol u karijeri riječima: "Onaj kad sam Gocu i Butinu poslao po ćevape", a među navijačima Hajduka stekao je mitski status.

S rezultatom 2:1 otišlo se na poluvrijeme, a Hajduk je bio bolja momčad i u nastavku. Dvojbe oko pobjednika u 70. minuti otklonio je Musa fantastičnim udarcem s 25 metara u gornji kut vratara Butine, otrčao je prema tribinama i rukama pokazao znak "gotovo je". S vremenskim odmakom postalo je jasno da je ova pobjeda Hajduka bila ključna u borbi za naslov prvaka.

Hajduk se približio Dinamu na bod zaostatka, a dva kola kasnije preuzeo je prvo mjesto zahvaljujući kiksu Dinama u Koprivnici protiv Slavena. Prednost se povećala na četiri boda još jedno kolo kasnije jer je Dinamo izgubio u Varaždinu. Hajduk je do kraja sezone izgubio samo jednu utakmicu na Maksimiru, a u ostalima upisao sve pobjede i donio titulu u Split nakon šest godina. Ovo su neka druga vremena i neki drugi akteri na terenu, a kao gledatelji možemo se samo nadati da će nam Hajduk i Dinamo na Veliku subotu pružiti odličnu utakmicu u kojoj će pobijediti bolji, bez nereda na tribinama. Tko zna, možda se rodi neka nova legenda Hajduka ili Dinama.

Pročitajte više