Hrvatska - Norveška 25:36

Ovo što se događa mi je malo smiješno. Hrvati vole samo pobjede, a ne sport

Foto: FaH, HRS

NA Indexu pratite stručne komentare legendi hrvatskog rukometa o Europskom prvenstvu za rukometašice u Danskoj. Proslavljena bivša hrvatska reprezentativka Maida Arslanagić za Index je komentirala poraz Hrvatske od Norveške (25:36) i izglede reprezentacije da protiv Njemačke izbori senzacionalno polufinale.

Malo mi je sve ovo čudno. Više sam u posljednjih nekoliko dana dala izjava za medije, nego kroz čitavu svoju karijeru. Da se razumijemo, presretna sam radi cura, zaslužile su ovu pažnju, ali smiješno mi je kad vidim da su sad zvijezde, da snimaju reklame, a do jučer 95 posto Hrvata nije imalo pojma da one postoje i da igraju nekakav rukomet. No, takav smo narod. Cijenimo samo pobjede i trijumfe. Rekla bih da Hrvati vole pobjede, a ne sport. Ipak, što je tu je, ako je ovo način da ženski rukomet izađe iz anonimnosti i da se napokon počne gledati kroz drugačiji kontekst, onda neka. Ako ni zbog čeg drugog, onda sam sretna zbog toga.

Sretna sam da je ova utakmica završila, Norveška je ionako svijet za sebe 

Što se tiče utakmice s Norveškom, nema se tu puno filozofirati. Realno, nemamo što žaliti. Ionako smo znali da nam je utakmica s Njemačkom ključna tako da ovaj poraz, ma koliko težak bio, ne boli previše. Norveška je svijet za sebe, imaju taj stil igre zadnjih 15 godina i s takvom igrom su osvojile sve što se može osvojiti.

Norveška nam nikad nije ležala. Ni mojoj generaciji. Brze su, pune snage, imaju nevjerojatnu tranziciju i ako protivnik izgubi koncentraciju, u minutu dvije otići će na pet, šest razlike i zaključiti utakmicu. To se dogodilo i protiv Hrvatske. Ne bih rekla da je Hrvatska igrala iznad svojih mogućnosti u prvom poluvremenu, niti da nas je Norveška u prvih 30 minuta podcijenila. Norveška je ekipa koja ima problem ako se igra na postavljenu obranu, ako protivnik igra strpljivo i ima minimalan broj tehničkih greški. To je jedini način da ih se pobijedi. Svaki trenutak slabosti će iskoristiti. Dok smo imali snage, dok smo igrali pametno, rezultat je bio u egalu. Cure su prvo poluvrijeme odigrale fantastično, ali treba biti realan i reći da je nemoguće bilo očekivati da možemo u takvom tempu protiv najbolje ekipe na svijetu odigrati svih 60 minuta.

Protiv Njemačke će biti utakmica generacije, a s njima smo uvijek mogli igrati 

Iskreno, sretna sam da je ova utakmica završila i sad se trebamo spremiti za najvažniju utakmicu ove generacije – Njemačku. Moram biti iskrena i priznati da Njemačku nisam puno gledala, bila sam fokusirana na našu grupu, ali tradicionalno nam oni leže. Zadnju utakmicu u kvalifikacijama smo igrali remi. Znači, protiv njih se može igrati, a činjenica da su ih Norvežanke pobijedile čak 19 razlike, dokaz je da imaju slabosti i da možemo to kazniti.

Možda je plus što ćemo imati više odmora od njih, ali ovo je Euro

Drago mi je da je izbornik Šoštarić odmorio neke igračice koje su podnijele najveći teret na ovom turniru i odmorio ih za Njemačku. Druga vratarka Bešen je pokazala da se na nju može računati u nastavku turnira, kao i Dora Kalaus, koja je do sada manje igrala. Izbornik je odlučio odmarati neke igračice i treba mu vjerovati da je dobro odlučio. Na prvi pogled se čini da je velika prednost za Hrvatsku to što do Njemačke imamo tri dana odmora, dok Njemačku u ponedjeljak čeka jako teška utakmica s Nizozemskom. No, nemojmo se zavaravati. Ovo je Europsko prvenstvo, igračice su svjesne kakav je ulog i nemojte ni sumnjati da će Njemice, baš kao i naše cure, tu utakmicu odigrati iznad svojih mogućnosti. 

Šteta što moja generacija nije uzela medalju, a mogla je. To je priča za sebe

Kako god ta utakmica završila, cure su napravile velik rezultat. Bolji nego što je moja generacija napravila, a na papiru smo imali možda i jaču ekipu. Zašto mi nismo napravili nešto, zašto nismo osvojili medalju, a mogli smo, priča je za sebe. Imali smo na svakoj poziciji po dvije jednako dobre igračice pa opet ništa. Žao mi je zbog toga, ali ne bih se vraćala više na to. Zadnju veliku šansu smo imali na Igrama u Londonu. Malo je nedostajalo, ali nismo uspjele. Nakon toga se sve raspalo. Šteta.

Ova reprezentacija nije pala s Marsa, problem je što Hrvati ne prate ni muški, a kamoli ženski rukomet

Ove cure zato imaju veliku priliku napraviti nešto što moja generacije nije i nemojte misliti da su one pala s Marsa. Nisu. To što Hrvati ne prate ni muški rukomet osim jednom godišnje, a kamoli ženski, to je sad druga stvar. Za mene ovo nije senzacija. Izbornik Šoštarić godinama je radio s tim curama, ima kičmu momčadi u Lokomotivi, a ovih par cura koje igraju vani donosi iskustvo i mirnoću. 

Zbog njih, ali i zbog hrvatskog ženskog rukometa, voljela bih da naprave rezultat i odu u polufinale. A onda i do medalje. Zaslužile su.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više