Ovo su mladi koji su nakon 15 godina odveli Hrvatsku na Euro

Foto: Duško Marušić / Pixsell

HRVATSKA reprezentacija do 21 godine plasirala se na Europsko prvenstvo.

Plasman su potvrdili sinoć pobjedom protiv San Marina (4:0).

Hrvatski nogomet uspjeh u ovom godištu čeka još od generacije Eduarda, Kranjčara i Srne koju je 2004. vodio Martin Novoselac. 

15 godina kasnije, hrvatske juniore na Euro je odveo izbornik Nenad Gračan.

Iako mlade Hrvatske dugo nije bilo na važnijoj nogometnoj sceni, na Euro stiže momčad koja ima vrlo ozbiljne ambicije. Riječ je o talentiranoj generaciji igrača od kojih su neki već i materijal za Zlatka Dalića i A selekciju.

Ovo su mladi momci koji bi trebali biti okosnica hrvatskog nogometa u budućnosti. 

Josip Posavec (1996. godište, Palermo, na posudbi u Hajduku)

22-godišnji Varaždinac na posudbi u Hajduku bio je jedan od boljih igrača mlade Hrvatske u dvoboju protiv Grčke te je sjajnim intervencijama držao cijelu momčad u igri, pogotovo početkom prvog poluvremena kada su gosti vladali terenom. Sinoć nije imao posla, ali je u utakmici protiv Grka pokazao kako je riječ o vrlo talentiranom vrataru. Ipak, teško je očekivati njegov ulazak u A reprezentaciju u skorije vrijeme s obzirom na to da Hrvatska na toj poziciji nikada nije bila bolje pokrivena.

Posavec je inače igrač Palerma, Talijani su ga doveli iz Intera za 510.000 eura. Mlađe kategorije također je proveo u Zaprešiću.

Filip Uremović (1997. godište, Rubin Kazan)

21-godišnjak iz Požege koji od ovog ljeta igra u Rubin Kazanu iz HNL-a je otišao nakon svega nekoliko prvenstvenih utakmica u dresu Cibalije i jedne u kupu za Dinamo. Transfer teži od milijun eura ostvario je kao igrač slovenske Olimpije. Krasi ga polivalentnost. Iako je primarno stoper, u reprezentaciji igra na poziciji desnog beka, što je dobra vijest za A reprezentaciju.

Petar Bosančić (1996. godište, Istra 1961)

Mladi stoper koji je uz svog kolegu iz obrane Uremovića postigao pogodak protiv San Marina. Dijete Hajduka od ovog ljeta je u Istri. Za mlade je debitirao prošle godine u ožujku. Mladost je proveo na Poljudu i po posudbama u Dugopolju i Sesvetama. U reprezentaciju ga je pozvao Neno Gračan. Kada ne igra nogomet, studira sportski menadžment. 

Duje Ćaleta-Car (1996. godište, Marseille) 

Prototip modernog stopera već u mladoj fazi karijere ima iskustvo igranja na Svjetskom prvenstvu. Zahvaljujući sjajnim igrama za Red Bull i debiju za Hrvatsku, Šibenčanin je ostvario transfer u Marseille težak čak 17 milijuna eura. Duje Ćaleta-Car trebao bi biti jedan od stupova hrvatske reprezentacije u budućnosti na velikim natjecanjima.

U Marseilleu je ove sezone za sada upisao četiri nastupa i skupio jedan crveni karton.

Borna Sosa (1998. godište, Stuttgart)

Po mnogima rješenje za godinama najveću slabost u seniorskoj reprezentaciji. Borna Sosa još traži svoje mjesto u Bundesligi nakon odlaska iz Dinama, ali u njemu leži talent za udarnu momčad Hrvatske. Bio je na širem popisu Zlatka Dalića uoči SP-a u Rusiji i to dovoljno govori. Josip Pivarić ne može biti dugoročno rješenje na poziciji lijevog beka, Ivan Strinić ima velikih problema sa srcem zbog čega je privremeno i prekinuo nogometnu karijeru. Sosa je mlad napustio Dinamo nakon 32 odigrane utakmice i za 6 milijuna eura otisnuo se u Bundesligu. U HNL-u je debitirao još 2015. godine. 

Filip Benković (1997. godište. Leicester, na posudbi u Celticu)

Leicester City kupio je Benkovića od Dinama ovoga ljeta za 12 milijuna eura te ga odmah poslao na posudbu u škotski Celtic. 

Benković bi u budućnosti s Ćaletom-Carom trebao biti srce obrane seniorske reprezentacije, ali posljednjih sezona ima velikih problema s ozljedama.

Ivan Šunjić (1996. godište, Dinamo Zagreb)

22-godišnji defenzivni vezni rodom iz Zenice ove sezone je u dresu Dinama pokazao da može zamijeniti kapetana hrvatskog prvaka Arjana Ademija.

Traže ga i veliki klubovi, poput Intera. U seniorskoj reprezentaciji ima jaku konkurenciju u veznom redu, no poznavajući karakter bivšeg kapetana Lokomotive, on zna gdje mu je mjesto. 

Luka Ivanušec (1998. godište, Lokomotiva)

Mladog veznjaka Lokomotive već prate brojni europski klubovi. 

Iako mu je primarna pozicija u ofenzivi, može igrati i na poziciji centralnog veznog kao protiv Grčke. Mlađi je od konkurencije i ima više prostora za rad. Prešao je iz Varaždina u Lokomotivu ove sezone te je do sada u devet nastupa upisao dvije asistencije. Na China Cupu debitirao je za A reprezentaciju, zabio pogodak i postao najmlađi strijelac u povijesti Hrvatske, s 18 godina i mjesec dana. Rekord je do tada držao Ivan Rakitić, koji je imao 19 godina kada je zabio Andori. 

Nikola Vlašić (1997. godište. Everton, na posudbi u CSKA-u)

O Vlašićevim sposobnostima znamo dovoljno - on je već sada kadar za A reprezentaciju. Najskuplji Hajdukov igrač u povijesti nakon odlaska u Everton i smjene trenera ostao je u praznom prostoru. Otišao je u CSKA, a ubrzo je o njemu pričala cijela Europa. 

U dvije utakmice u Ligi prvaka zabio je dva pogotka uz asistenciju. U proteklom kolu srušio je Real Madrid. 

Navijači moskovskog kluba ga obožavaju i žele da bude kapetan, iako su svjesni da se Splićanin neće dugo zadržati u Rusiji,

Josip Brekalo (1998. godište, Wolfsburg)

Najbolji strijelac generacije je Josip Brekalo, sa sedam pogodaka u kvalifikacijama izjednačio se na drugom mjestu najboljih golgetera u hrvatskim mladim selekcijama s Eduardom da Silvom, Marcelom Brozovićem i Stipom Pericom. 

Otišao je iz Dinama u Wolfsburg kao 17-godišnjak, za više od 10 milijuna eura. Nijemci su već vidjeli što može, a u osam nastupa ove sezone upisao je dvije asistencije.

Alen Halilović (1996. godište, Milan)

Kapetan mlade reprezentacije godinama izaziva polemike jer još nije ostvario svoj potencijal.

Zvali su ga hrvatski Messi, kao tinejdžer je potpisao za Barcelonu, no veći dio sezone proveo je u B momčadi. Bio je i na posudbi u Sportingu, 2016. potpisao je za HSV, a Nijemci ga opet vraćaju u Španjolsku na posudbu, ovaj put u Las Palmas. Halilović je danas član Milana i kronično mu nedostaje kontinuiteta. 

Ipak, na ovoj razini njegov talent dolazi do izražaja. Pogotkom protiv San Marina skinuo je teret cijeloj ekipi, a odlično je odigrao i protiv Grčke. 

"Član mi je biti kapetan ovim momcima. Nakon 15 godina idemo na Euro, to sanjamo generacijama", rekao je kapetan mlade reprezentacije. 

Marin Jakoliš (1996. godište, Admira Wacker)

Iz rodnog Šibenika je otišao kao 17-godišnjak, prije nego što je upisao i minutu u prvoj HNL. Potpisao je za Mouscron pa promijenio još tri kluba u Belgiji prije nego što je prošlog ljeta potpisao za austrijsku Admiru Wacker. Tamo se dobro uklopio. Odigrao je već 41 utakmicu, zabio pet pogodaka i deset puta asistirao. U klubu igra ponajviše na poziciji krila, dok je u reprezentaciji gotovo uvijek špica. Njegov brat Antonio također je bio član mlađih selekcija reprezentacije, kratko je igrao za Hajduk, a danas nosi dres Steaue. 

 

Pročitajte više