Ovo su najbolji nogometaši koji su se umirovili u 2022. godini

Foto: EPA

GODINA 2022. je pri kraju, a tijekom nje su u mirovinu otišli brojni nogometni velikani. Transfermarkt, portal specijaliziran za tržišne vrijednosti nogometaša, složio je najjaču postavu igrača koji su se oprostili od nogometa 2022. godine, uz poruku: "Već nam nedostajete."

We already miss you, legends! 🥹

Objavljuje TransfermarktPonedjeljak, 26. prosinca 2022.

Pet Liga prvaka u obrani

Na vratima je engleski golman Ben Foster, koji je objavio mirovinu u rujnu ove godine. Njegov je zadnji klub bio Watford, a najjači za koji je branio Manchester United. Kao član Manchestera osvojio je dvaput englesko prvenstvo i dvaput Liga kup, s tim da je to natjecanje osvojio i kao igrač Birminghama. 

Obrambenu liniju čine Laurent Koscielny, Holger Badstuber i Gerard Pique. Badstuber i Pique osvajači su Lige prvaka. Nijemac ju je osvojio jednom s Bayernom, a Španjolac četiri puta s Barcelonom. Također, Pique je kao član zlatne španjolske generacije osvojio Svjetsko i Europsko prvenstvo. 

Zaboravljeni asevi u veznom redu

U veznoj liniji su Ramires, Jack Wilshere i nekad sjajni Brazilac Diego. Ofenzivni veznjak karijeru je započeo u Werderu, a svojevremeno je igrao i za Juventus. Diego je upisao i 34 nastupa za Brazil, no nikad nije ispunio svoj ogroman potencijal. Njegov sunarodnjak Ramires bio je jedan od važnih igrača Chelseaja, s kojim je osvojio Ligu prvaka i englesko prvenstvo pod vodstvom Josea Mourinha.

Jack Wilshire iznenadio je sve kad se umirovio sa samo 30 godina. Također je bio velik talent, no nikad nije ostvario velika očekivanja. Nastupio je 34 puta za Englesku, a većinu karijere proveo je u Arsenalu, gdje je i sad ostao kao trener juniorske momčadi.

Argentinski napad

Na krilima ove momčadi umirovljenika su Franck Ribery i Arda Turan. Ribery je svoje najbolje utakmice odigrao za Bayern, s kojim je osvojio Ligu prvaka. Karijeru je završio u talijanskoj Salernitani. Arda Turan proslavio se igrajući sjajno za Atletico Madrid. Kupila ga je Barcelona, no nije se naigrao na Camp Nouu. Prije umirovljenja igrao je za turski Galatasaray, gdje je i započeo karijeru.

Napad ove postave je argentinski, a čine ga Carlos Tevez i Gonzalo Higuain, dva nogometaša s iznimno uspješnim karijerama. Tevezovu karijeru obilježile su igre u Manchester Cityju i Manchester Unitedu. Osvojio je s Unitedom Ligu prvaka te ukupno tri naslova prvaka Engleske. Umirovio se igrajući za Boca Juniors.

Gonzalo Higuain službeno u mirovinu odlazi krajem ove godine. Cijelu karijeru igrao je vrhunski nogomet za vrhunske klubove. Tako je s Realom osvojio tri naslova prvaka Španjolske te s Juventusom tri naslova prvaka Italije. Pamti se i njegova sezona s Napolijem u kojoj je u talijanskom prvenstvu zabio 36 pogodaka.

 

Pročitajte više