Ovo su najteže i najlakše skupine koje Hrvatska danas može dobiti na ždrijebu za Euro

Foto: Profimedia

DANAS poslije 18 sati hrvatska će reprezentacija saznati protivnike u grupnoj fazi Eura 2024, koji će se od 14. lipnja do 14. srpnja iduće godine održati u Njemačkoj. Hrvatska je smještena u treću od četiri jakosne skupine, s Nizozemskom, Škotskom, Slovenijom, Slovačkom i Češkom, koje je tako automatski izbjegla u ždrijebu.

Uvijek se može raspravljati o tome što bi bio najlakši, a što najteži ždrijeb, a postoje načini da se to matematički izračuna, ali sve ovisi o zadanom kriteriju. Tako je Swiss Football Data izradio interaktivni simulator koji može dati odgovore ovisno o svjetskom Elo renkingu, o plasmanu na FIFA-inoj ljestvici i o tržišnoj vrijednosti igrača.

Simulator nije savršen jer iz četvrte jakosne skupine ima samo tri poznata sudionika, dok će se preostala tri mjesta popuniti u dodatnim kvalifikacijama na proljeće, nakon čega bi i izračun "težine" mogao biti drukčiji. Evo kako je za sada izračunao što bi bila najgora, a što najbolja skupina za Hrvatsku prema ta tri kriterija.

Prema Elo renkingu

Najteža skupina:
Francuska

Danska
Hrvatska
Italija

Najlakša skupina:
Njemačka
Albanija
Hrvatska
Poljska

Prema FIFA-inoj ljestvici

Najteža skupina:
Francuska
Danska
Hrvatska
Italija

Najlakša skupina:
Njemačka
Albanija
Hrvatska
Grčka

Prema tržišnoj vrijednosti

Najteža skupina:
Engleska
Danska
Hrvatska
Italija

Najlakša skupina:
Belgija
Rumunjska
Hrvatska
Grčka

Dakle, prema svim kriterijima, Danska i Italija svakako bi bile najteži ždrijeb za selekciju Zlatka Dalića, dok je najlakša skupina potpuno različita ovisno o kriterijima. A ako se ne želite zamarati matematikom, nego se poigrati nasumičnim ždrijebom, možete to učiniti OVDJE.

Pročitajte više