Intervju: Lovro Gnjidić

"Ovog ljeta važnija mi je hrvatska reprezentacija od odlaska u NBA"

Foto: Slavko Midzor, Igor Soban, Luka Stanzl/PIXSELL

"RECI da ćeš biti prvi pick drafta!" dobacuje netko u Draženovom domu Lovri Gnjidiću dok odgovara na naša pitanja. "Možda u Dubravi, na haklu", uz osmijeh odgovara playmaker Cibone. Gnjidić je jedan od četvorice hrvatskih košarkaša koji su se ove godine prijavili na NBA draft. Gotovo dva metra visoki razigravač u svojim je prvim utakmicama za Cibonu na sebe privukao pozornost, pogotovo jer u hrvatskoj reprezentaciji već godinama nema konstantnog rješenja na poziciji jedinice.

Ove je sezone njegov menadžer Miško Ražnatović objavio je da će se Lovro prijaviti na draft, na koji se prijavilo ukupno 247 igrača. No još uvijek nije sigurno da će na taj draft izaći. Svoje ime s tog popisa može povući do 13. lipnja. Ovog će se ljeta, kaže, maksimalno posvetiti reprezentaciji.

"Mislim da ovo ljeto neću ići na draft workoutove. Koncentriran sam na reprezentaciju i njome ću biti cijelo ljeto okupiran. Stavit ću si reprezentaciju kao fokus ispred NBA drafta. Mislim da ova sezona koju sam odigrao, sa statistikom i svime što sam pokazao, nije još dovoljna da izađem na NBA draft, ali nikad se ne zna, moram još donijeti odluku", rekao nam je Gnjidić.

Publika koja tek površno prati domaću i regionalnu košarku mogla je Lovru upoznati u protekle dvije godine kroz njegove highlightse, odnosno atraktivne poteze kao što su zakucavanja ili asistencije. Lovro kaže da im ne pridaje preveliku važnost.

"Naravno da je lijepo nekad dati neku lijepu asistenciju ili zakucati, no mislim da je to samo bonus za dobru igru. Na kraju krajeva, najbitnija je pobjeda i ne bih se previše fokusirao na highlightse. U NBA-u je malo drugačije nego u Europi. Sve je to jedan veliki show tamo. Što više highlightsa imaš, više će te ljudi primijetiti", rekao nam je. 

Cibona je ove sezone osigurala prvo mjesto uoči doigravanja hrvatskog košarkaškog prvenstva. U regionalnoj ligi ostala je otprilike na prošlogodišnjoj razini. Nije ušla u doigravanje, a regularnu sezonu završila je na osmom mjestu, s 11 pobjeda i 15 poraza.

"U ABA ligi smo se nadali da ćemo ući u doigravanje. Mislim da smo previše kiksali u utakmicama koje smo trebali pobijediti. Malo nam je nedostajalo. Definitivno je Zvezda favorit za osvajanje. Oni su i u Euroligi pokazali da se mogu nositi s jednom Barcelonom, da pobijede doma Efes, Uniks... Partizan, Cedevita i Budućnost imaju kvalitetu da iznenade", kaže nam Gnjidić pa dodaje:

"U Hrvatskoj smo ligi sada osigurali prvo mjesto i puni samopouzdanja idemo u doigravanje. Mislim da sam dobro krenuo u sezonu, motivirano i fokusirano. Sad nedavno sam bio u nekoj, recimo, crnoj rupi, ali kako se bliži doigravanje, podići ću svoju igru na višu razinu."

Prije godinu dana puno se pisalo da će Gnjidić, jedan od najvećih talenata hrvatske košarke, otići u Mornar Bar. Priča je to koja je trajala mjesecima, a na kraju je Lovro ipak ostao u Ciboni. Došlo je u međuvremenu do prepucavanja između zagrebačkog kluba i trenera Mornara Mihaila Pavićevića, koji je izjavio da je "bolje da je Gnjidić došao u Mornar nego da propada u Ciboni".

Gnjidić tvrdi da je cijela ta priča jednostavno bila prenapuhana. "Trajali su pregovori između dva kluba, a na kraju se nisu uspjeli dogovoriti. Cibona me je odlučila ne pustiti. Što se događalo iza kulisa, to ne znam", rekao je Gnjidić.

Kad je Gnjidić odigrao svoje prve utakmice za Cibonu, mnogi su ga vidjeli kao rješenje ili barem jedno od rješenja za vječito deficitarnu poziciju playmakera u reprezentaciji. Lovro kaže da je spreman preuzeti tu ulogu ako bude potrebno. 

"U prvih nekoliko utakmica za reprezentaciju osjećao sam određeni pritisak, no sad mi odgovara. Što više pritiska, to bolje", rekao nam je Gnjidić te dodao kako smatra da bi mogao biti prva opcija za poziciju razigravača u hrvatskoj reprezentaciji. 

Razni američki portali koji se bave procjenama igrača uoči NBA drafta već su proučili Gnjidića. Kao prednosti u njegovoj igri naveli su njegovu skočnost i brzinu te sposobnosti razigravanja. No njegova je nesebičnost ponekad toliko izražena da mu to nekad uzimaju i kao manu u igri.

"Da, često mi govore da previše volim tu asistenciju. Ostalo mi je to kao navika iz mlađih kategorija, ali sad sve više gledam da napadam, tražim prilike za šut i idem agresivnije na koš. Također, htio bih podići fizičku spremu i kondiciju. Što više mogu ostati na terenu, to bolje", kaže Lovro.

Ako se ove godine prijavi na draft, projiciran je kao izbor druge runde. Kako kaže, nema poseban klub u kojem bi htio zaigrati, sam dolazak u NBA bit će ostvarenje sna. "Posebno me svojom igrom impresioniraju Luka Dončić i Ja Morant. Mislim da će osvojiti Milwaukee Bucksi, no navijam za Dončića. Da što dulje bude tamo i da ne dođe na pripreme s reprezentacijom", kaže uz osmijeh Lovro.

Hrvatsku, inače, 30. lipnja očekuje utakmica protiv Slovenije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a tri dana nakon toga igrat će protiv Finske. Nakon toga u rujnu slijedi Eurobasket, na kojem bi trebali nastupiti neki od najboljih igrača svijeta. Grk Giannis Antetokounmpo igrat će protiv Hrvatske u skupini, a čekaju nas još Italija, Velika Britanija, Ukrajina i Estonija.  

Pročitajte više